Článek Cosmic Encounter

Cosmic Encounter

Tomáš Syrovátka

Tomáš Syrovátka

26. 5. 2009 22:33 2
Reklama

Cosmic Encounter je deskovou hrou pro 3 - 5 hráčů bojujících o nadvládu nad vesmírem. Už tento motiv je sám o sobě velmi inspirující. Hra přitom poprvé vyšla v roce 1977 a dočkala se ohromného množství rozšíření a fanouškovských modifikací. Ne všechny změny a rozšíření ale byly k lepšímu, a proto v loňském roce vydala firma Fantasy Flight Games (FFG) reedici Cosmic Encounteru. Hra je svižná, zábavná, jednoduchá na pochopení a zároveň prověří vaše taktické schopnosti, umění blafovat a přesvědčovat.

Odkaz vesmírných předků

Před dávnými věky, na úsvitu zapomenuté éry, se v samém nitru galaxie vyvinula rasa, která později vešla ve známost pod jménem Předkové. Byli prvními inteligentními bytostmi ve vesmíru - a byli sami. Jejich technologie byla zázračná a umožňovala jim zkoumat vesmír ve snaze najít další rozumné bytosti. Jejich úsilí však bylo marné.

Jak pociťovali tíhu své samoty, vyslali Předkové sondy k tisícům neobývaných planet. Každá sonda obsahovala sémě života a naději ve vývoj. Nikdo neví, co se s Předky stalo pak. Možná padli za oběť neznámé hrozbě, možná se pouze vyvinuli za hranice tohoto vesmíru. Každopádně v době, kdy se děti jejich sond učily cestovat vesmírem, Předkové byli pryč. Zůstal tu ale po nich mocný odkaz - na okraji každého solárního systému zanechali balík technologií a hyperprostorovou bránu. Skrze tento dar se mohly jejich děti nalézt a komunikovat. A také tak učinily. Přestože mladší rasy nebyly schopny plně porozumět technologii Předků, byly schopny ji ovládat. Bez pevné ruky Předků však mezi jednotlivými rasami vyvstal svár a propukly první války. A započal nový věk - Kosmický Věk...

Kartonové univerzum

V klasické čtvercové krabici, do které FFG balí většinu svých her, najdete kartonové žetony planet, hyperprostorové brány a warpu (místo, kam odcházejí zničené lodě), sadu plastových létajících talířů pro každého hráče, velké karty padesáti alienů (hráčů) a jejich schopností a velký balík malých karet boje, artefaktů a technologií. Celkově si myslím, že je cena o něco vyšší, než by odpovídalo počtu komponent (zvlášť ve srovnání s jinou hrou od FFG - Arkham Horror), ale na druhou stranu, žádná jiná hra se v naší herní skupině nestala tak oblíbenou a vyžadovanou. Investice se tedy dle mého názoru bohatě vrátí v počtu her a příjemně strávených hodin.

Prahnu po pěti planetách

Každý hráč na začátku hry ovládá pět planet. Z nich vysílá své vesmírné lodě dobývat planety ostatních hráčů. Hráč, který jako první obsadí pět cizích planet, vyhrál. Každý ze zúčastněných tedy obdrží pět planet a na každou z nich umístí čtyři své lodě (celkem má tedy 20 lodí). Do ruky si poté vezme osm karet z bojového balíčku a hra může začít. Kolo přitom probíhá následujícím způsobem: Nejprve si hráč může oživit jednu ze svých lodí ve warpu (brzy se k němu dostaneme). Poté otočením tzv. „karty osudu“ zjistí, na kterého ze soupeřů musí zaútočit. Tento útok je přitom povinný. Když jsem o tomto mechanismu slyšel poprvé, moc se mi nezdál, ale nyní myslím, že je velmi povedený. Zabraňuje hráčům, aby spojili své síly proti jednomu vybranému jedinci, a navíc není takhle možné se zašít v koutě a čekat, až se ostatní vybijí mezi sebou.

Koráby moje, hrr na ně!

Do útoku přitom hráč vyšle až čtyři své lodě. Následně určí, na kterou planetu zaútočí, k čemuž má možnost přizvat některé z ostatních hráčů. Stejně tak i obránce může vyzvat ostatní, aby mu napomohli v obraně. Samotný střet se řeší pomocí bojových karet, většina z nich má na sobě číslo. Hráči - oba najednou, vyberou kartu, poté ji otočí a sečtou číslo na kartě s počtem svých lodí (a lodí jejich spojenců) v útoku nebo obraně. A kdo má vyšší hodnotu, zvítězil, resp. v případě remízy vyhrává obránce.

Pokud je to útočník, kdo slaví vítězství, jeho útočící lodě a lodě jeho spojenců se umístí na napadenou planetu - obráncovy lodě z této planety (a lodě jeho spojenců) jdou do výše zmiňovaného warpu. V opačném případě ovšem zamíří do warpu lodě útočníka a jeho spojenců, přičemž ti, co stáli za obráncem, si nyní mohou za odměnu sejmout karty. Kromě karet čísel existují i karty se speciálními vlastnostmi nebo karty artefaktů, umožňující např. oživení lodí. Boj je ve hře zcela klíčovým prvkem a také nejzajímavější částí. Je v něm mnoho prostoru pro blafování, úskočnost či diplomacii…

Zombie lodě neumírají

V Cosmicu je ovšem ještě jedna důležitá ingredience, která z něj činí hru, kde je každá partie jiná. Jsou to tzv. Alieni, neboli mimozemské rasy, které každý hráč reprezentuje. Je jich ve hře celkem 50 a každý má velmi povedenou kartu s portrétem a popisem schopností. Alieni vždy nějakým způsobem modifikují pravidla hry - kartě Zombie například neumírají lodě, Warrior se zlepšuje s každou bitvou, Virus si útočné karty nepřičítá, ale násobí s nimi počet lodí, atd.

Jak vaše zkušenosti s hraním porostou, můžete sem zapojit i technologie. Jsou to další karty, které máte k dispozici. Ty nejsložitější (a nejnáročnější na vývoj) vám umožní tvořit nebo dokonce ničit planety, či ke schopnosti svého Aliena přidat ještě jednu další!

Resumé

Cosmic Encounter řadím mezi naprostou špičku deskových her. Lze se ji poměrně lehce naučit a zaručeně se neohraje. Nejsou to žádné šachy, ale přesto tady musíte hodně přemýšlet. Díky systému aliancí jste stále ve hře a nečekáte tedy půl hodiny, než na vás eventuálně přijde řada. Jen jedno důležité upozornění - svůj skutečný potenciál hra ukáže až při účasti 4 nebo 5 hráčů. Pokud jste ve skupině jenom tři, nemohu Cosmic zcela doporučit.

Fantasy Flight Games již oznámili svůj záměr vydat ke hře rozšíření, které nabídne další Alieny, některé prvky z dřívějších expanzí a také možnost hrát ve více než pěti hráčích. Myslím, že i díky téhle zprávě Cosmic Encounter představuje jasnou koupi, hru, se kterou si následně užijete mnoho hodin dobré zábavy!

Hru k testování zapůjčila Planeta her.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama