SteelSeries Arctis 3 Bluetooth
i Zdroj: Hrej.cz
Článek SteelSeries Arctis 3 Bluetooth

SteelSeries Arctis 3 Bluetooth

Pavel Makal

Pavel Makal

9. 1. 2019 15:10 9
Reklama

Herních headsetů mi v loňském roce prošlo pod rukama slušné množství. S některými jsem byl velmi spokojen (ASUS ROG Strix Fusion 700), s jinými naopak velmi nespokojen (Razer Nari Ultimate). Do té první kategorie spadá také Arctis 3 Bluetooth od společnosti SteelSeries, byť s nějakými těmi výhradami. Jak už název napovídá, jedná se o vylepšenou verzi původního Arctisu 3, která nově nabízí bezdrátové připojení.

NENÁPADNÝ KRASAVEC

Jak je u řady Arctis zvykem, jedná se o zařízení s velmi vydařeným designem, které si bez uzardění můžete klidně vzít ven, aniž byste vzbuzovali nežádoucí pozornost okolí. Headset neoplývá RGB podsvícením nebo futuristickým tvarem, střízlivý a příjemný design oválných sluchátek nenarušuje ani přítomnost vysouvacího mikrofonu. Pokud vám nevyhovují masivní headsety, které jako by vypadly z filmu Vesničko má, středisková, určitě ve vzhledu tohoto zařízení naleznete zalíbení. Kromě nenápadného vzhledu je třeba pochválit i uživatelské pohodlí, headset je lehoučký, dobře sedí na hlavě a ani při delším hraní jsem neregistroval nepříjemné pocení, což lze přičíst faktu, že sluchátka nemají koženkový povrch, ale využívají materiál, kterému výrobce říká AirWeave. Ten je příjemně měkký, ačkoli majitelé větších uší (jako jsem třeba já) mohou zpočátku pociťovat mírnou ztísněnost.

Možnost využívat zároveň zvuk přes analog i Bluetooth připojení přináší řadu výhod – patrně nejvíce ji ocení majitelé Nintenda Switch, kteří se chystají na nějaké to multiplayerové klání.

Na pravém sluchátku naleznete tlačítko pro párování se zařízeními přes Bluetooth, na tom levém pak ovládání hlasitosti, tlačítko pro tlumení mikrofonu a také hned několik portů – mikroUSB pro nabíjení, odnímatelný proprietární audio kabel a 3,5mm analog. K počítačům a mobilním zařízením můžete headset připojit bezdrátově, s konzolemi bohužel funguje jen přes kabel. Na druhou stranu možnost využívat zároveň zvuk přes analog i Bluetooth připojení přináší řadu výhod – patrně nejvíce ji ocení majitelé Nintenda Switch, kteří se chystají na nějaké to multiplayerové klání a jsou nuceni využít poněkud krkolomný způsob hlasové komunikace přes mobilní aplikaci. Arctis 3 Bluetooth v téhle situaci výrazně pomáhá, a ne nadarmo byl magazínem Wired vyhlášen nejlepším headsetem pro Switch. Model, který jsme měli k dispozici, se mi bez problémů podařilo přes Bluetooth připojit k několika mobilním telefonům s iOS i Androidem a ke dvěma iPadům, z neznámého důvodu si ale bezdrátové připojení nerozumělo s Macbookem Pro.

TECHNICKÉ SPECIFIKACE

Možnosti připojení - 3,5mm analog, Bluetooth 4.1 

Driver - 40mm neodymiové měniče

Frekvenční odezva - 20 - 22000 Hz

Impendance - 32 ohmů

Citlivost - 98 dB

Mikrofon - dvousměrový

Frekvenční odezva mikrofonu - 100 - 10000 Hz

Citlivost - -38 dB

BEZDRÁT S KOMPROMISEM

Nejpodstatnější jsou ale samozřejmě zvukové kvality headsetu. Ty jsem testoval na obvyklé plejádě her s Battlefieldem V v čele, a dále na Quake Champions, Call of Duty: Black Ops 4 na PC, Forze Horizon 4 na Xboxu, Diablu 3 na Switchi a Spider-Manovi na PS4. Zejména v případě Call of Duty jsem při bezdrátovém připojení registroval podivné zpoždění zvuku. Tento dojem jsem si následně ověřil i v jiné recenzi – latence je skutečně patrná. SteelSeries totiž bezdrátové připojení v Arctis Pro doporučují především pro hlasový chat, případně poslech hudby. U nekompetitivních her se nejedná o zásadní problém, přesto je ale rozhodně škoda, že jedna z klíčových vlastností headsetu přichází s poměrně velkým ALE.

Pokud headset připojíte přes kabel, čeká vás velmi kvalitní zvuk, překvapila mě hloubka basů a i s reprodukcí hudby si tato sluchátka umí poradit velmi dobře a jistotu neztrácejí ani ve výškách. Zvuk je navíc už od výrobce velmi dobře vyvážen, díky čemuž jsem během hraní často registroval zcela nové detaily – to se mi například s headsety od Razeru nestalo. Zvlášť patrné to bylo třeba u zmíněného Diabla 3 na Switchi. Bezdrátový zvuk samozřejmě utrpí nějaké ty šrámy kompresí. Pochválit je třeba mikrofon s funkcí ClearCast pro redukci šumu a jednoduchost nastavování a bezproblémové využívání společného připojení přes kabel i Bluetooth. Výrobce uvádí výdrž baterie 28 hodin a nemám problém mu to věřit – headset mi při běžném domácím používání vydržel nabitý zhruba týden.

SteelSeries Arctis 3 Bluetooth se prodávají za cenu kolem 2500 korun. Doporučit je lze především těm, kteří hledají pohodlné řešení kombinace hlasového chatu a hraní, ale i zájemcům o dospělý a střídmý design, uživatelský komfort a v neposlední řadě velmi dobrý zvuk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama