Článek SPECIÁL: Zahájení prodeje PS4

SPECIÁL: Zahájení prodeje PS4

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

13. 11. 2013 23:38 10
Reklama

Ačkoliv je zahájení prodeje PlayStation 4 naplánované v České republice až na 13. prosince, západní svět se dočká premiéry už za několik málo hodin. Vzhledem k tomu, že na povrch vyplouvají poměrně zajímavé a zásadní informace, spouštíme online zpravodajství, které jste si mohli osahat už během minulého víkendu, kdy jsme pro vás mapovali Blizzcon 2013. Důležitým bodem následujících hodin bude velká show v New Yorku, která začíná zítra v 5:00 ráno našeho času. Kromě vlastního zahájení prodeje dojde pravděpodobně také na oznámení nových her a prezentaci dosud neviděných trailerů. Pokud se na nové konzole těšíte stejně jako my, sledujte všechny novinky na jednom místě a dobře se bavte!

ROZCESTNÍK NOVINEK PO LAUNCHI

Série Uncharted samozřejmě bude pokračovat i na PS4, zatím nevíme, o čem bude příběh, ale máme teorii!

Vývojáři podrobně představili rozhraní konzole a ještě jednou (po kolikáté vlastně?) shrnuli herní lineup.

05:00 - ŽIVÝ PŘENOS

02:37 - DÍVÁTE SE POŘÁDNĚ?

Redaktoři IGN si rádi hrají s videem (což se, mimochodem, docela rýmuje) a v rámci svého pořadu Rewind Theater doslova rozpitvali launch trailer, který můžete sledovat v záhlaví tohoto článku. Každou vteřinu se na obrazovce objevuje celá řada větších či menších nápověd a už nyní můžeme začít poměrně s jistotou předvídat, jakých oznámení se dočkáme na launch eventu v pět hodin ráno.

Kromě toho, že taxikář v úvodu je Ryu ze Street Fighter (hra již byla teasována dříve), objevuje se v 15. vteřině chlapík s koženou bundou Jamese Graysona z Resistance Retribution a hned v zápětí přechází přes přechod chlapec v kostýmu Ica ze stejnomenné hry. Přibližně o šest vteřin později se v garážích objevuje Claptrap z Borderlands 2 a na vratech je nakreslený Parappa the Rapper. Za chlapíkem s mohutnými svaly se před Cidovým holičstvím objevuje ve 23. vteřině Cloud z Final Fantasy. Dále následují záběry z již známých a řádně oznámených her, až ve 42. vteřině se vzhůru nohama objeví Jodie Holmes z Beyond: Two Souls, aby se hned o tři vteřiny dále uprostřed ulice ukázalo origami z Heavy Rain! Vypadá to, že pro nás mají lidé z Quantic Dream nějaké překvapení... Do launch eventu zbývájí dvě a půl hodiny!

01:51 - ŠÉF PROMLUVIL

Do speciálního launch eventu zbývají rovné tři hodiny, a tak přichází čas šéfa SCEA Jacka Trettona, aby shrnul to, na čem v SONY pár let pokračovali. Ve videorozhovoru nejprve poukazuje na to, že letošní rok je výjimečný nejen díky novým konzolím, ale také díky zajímavým hrám, kterých je pro PS4 ve vývoji dle jeho slov více než 180 her, mezi kterými Tretton rozlišuje také nezávislé tituly. Záběry z Don't Starve jednoduše potěší každého, kdo vedle mainstreamové zábavy hledá také neotřelou hratelnost a zpracovaní v prostoru stále populárnějších her od menších studií. Zbytek už jsou obvyklé, leč pochopitelné řeči o vylepšeném hardwaru a redefinování herní zábavy.

01:06 - ČÍSELNÉ KOREKCE

Sony se po několika hodinách konečně ozvala s komentářem k přehřívajícím se a jinak nefunkčním konzolím PS4, které už mají svého majitele. Odhady procentuálního vyjádření vadných kusů upravili zástupci firmy na 0,4 procenta. Pokud bychom si to promítnuli do konce fiskálního roku (03/2014), do kdy chce Sony prodat alespoň 5 milionů kusů, znamenalo by to 20 000 vadných konzolí. Zdá se vám to hodně? Opět připomínáme průměrnou poruchovost elektroniky, která se pohybuje kolem 15 procent.

23:21 - PŘÍPRAVY PŘENOSU EVENTU VRCHOLÍ

Jak už jsme uvedli v průvodním textu, US launch bude vrcholit speciálním eventem PS4 All Access, který bude moderovat známý moderátor Gametrailers a SpikeTV, Geoff Keighley. Ten už několik dní vytrvale tweetuje o všemožných informacích ze zákulisí a před malou chvíli zveřejnil na svém Twitteru fotku s útržkem scénáře. Kromě toho vás pak samozřejmě musí zajímat, kde přenos sledovat, podobně jako v případě oznámení PS4 se bude vše podstatné dít na UStream, který je jedním ze dvou streamovacích partnerů SONY. My jsme se nakonec rozhodli celou akci nepřenášet živě s komentářem, ale vedle novinek vám už v dopoledních hodinách přineseme rychlý video sestřih s tím nejdůležitějším.

SPECIÁL: Zahájení prodeje PS4
i Zdroj: Hrej.cz

21:31 - NESNESITELNÁ LEHKOST STREAMOVÁNÍ

Jednou z proklamovaných novinek PlayStation 4 bude možnost streamovat právě hranou hru na Twitch a UStream pomocí magického tlačítka Share. Někteří vlastníci PS4 si už funkcionalitu mohli vyzkoušet a zatím panují pozitivní ohlasy. Například Patrick O'Rourke z magazínu Canada.com chválí jednoduchost a funkčnost celé služby, kde se myslelo i na to, že vaše video bude někdo v průběhu hraní komentovat. Během streamování si můžete nechat zobrazit chat vedle okna se hrou, takže nebudete ničím rušeni a určitě i stihnete komunikovat s diváky.

V případě, že budete mít k PS4 připojenou i PS kameru, bude možné pustit do obrazu hry i video s vaší mluvící hlavou. Jediné, co zatím příliš nefunguje, je možnost kloudně využít lokálně nahrané klipy případně screenshoty, které je v tuto chvíli možné pouze sdílet na Facebooku. Patrick rovněž upozornil na to, že mu streamovat šlo přibližně 45 minut, než se dostavily potíže s konektivitou, pořád ale mějme na paměti, že se PS4 oficiálně neprodává a nikde není napsáno, že nemohly být problémy způsobeny jeho vlastním internetem. A když už jsme u toho připojení, počítejte s tím, že pokud budete chtít vysílat v kloudném rozlišení a kvalitě, budete potřebovat rychlost uploadu kolem 8-10 mbps.

SPECIÁL: Zahájení prodeje PS4
i Zdroj: Hrej.cz

19:01 - ZÁJEM O XBOX ONE UPADÁ

Čím dál tím více přibýváanalýz o tom, kterak PS4 v zájmu drtí Xbox One. Na vině může být řada věcí, my však sázíme na to, že hráčům imponuje pevný přístup Sony a naopak je mate stále se proměňující stanoviska ze strany Microsoftu.

Výsledkem je tak stále rostoucí zájem o PlayStation 4 na úkor Xbox One. Nicméně je třeba mít na paměti fakt, že počáteční boom a zájem o konzoli v době launche ještě vůbec nic neznamená důležitá je především masáž v průběhu životního cyklu konzole a v neposlední řadě také kvalitní tituly. A jak napovídají první recenze, s těmi tituly to zatím až tak horké není!

18:20 - VELKÝ PROBLÉM, NEBO JEN BUBLINA?

Informace o tom, že má PlayStation 4 před zahájením prodeje technické problémy, patří logicky k nejčtenějším článkům a lidé se často nechávají strhnout lavinou. Fakt je ale ten, že počet předčasně uvolněných konzolí (vývojáři, novináři, soutěže...) je natolik obrovský, že pár jednotek vadných kusů zcela bez problému zapadá do statistických průměrů poruchovosti.

Webzin Dualshockers vychází ze známého počtu již expedovaných konzolí ze soutěže s řetězcem fastfoodů Taco Bell, kterých bylo dohromady téměř 4000, a i kdyby do nich nezapočítali celou řadu dalších konzolí, které už mají svého majitele, nedostává se PS4 s poruchovostí ani na celé jedno procento. Jen pro zajímavost, v roce 2008 bylo porouchaných či nefunkčních konzolí Xbox 360 16%, PS3 a Wii 3%. Podle dat z agentury Consumer Reports navíc vychází najevo, že průměr porouchané elektroniky je 15 %. Prostor pro paniku tak zatím v případě PlayStation 4 není.

17:05 - NEFUNKČNÍ KONZOLE

Již nejeden zahraniční server referuje o nefunkčních konzolích. To se projevuje mnoha různými způsoby, od rozpadlého obrazu až po zcela nefunkční konzoli. V Sony sice zprávy od prvních hrajících zprvu ignorovali, pod tlakem v diskuzích se ale už prý do situace ponořili a momentálně zjišťují, v čem je vlastně problém a jak by se dal vyřešit.

SPECIÁL: Zahájení prodeje PS4
i Zdroj: Hrej.cz

15:52 - VLAŽNÉ RECENZE

Prvním tématem, které začalo rozdmíchávat příval informací, byly samozřejmě recenze trojlístku launchových titulů - Killzone: Shadow Fall, Knack a Resogun. I přes to, že se prvním hrám na nových platformách zpravidla nedaří tak, jako těm, které vychází v následujících letech, v koutku duše celý herní svět čekal, že se situace v případě PlayStation 4 zlepší. Bohužel, ani Killzone, ani Knack nedostály velkému očekávání a v recenzích nedopadly úplně nejlépe.

Killzone: Shadow Fall doplácí zejména na absenci originálních herních prvků, dále na chyby spojené s umělou inteligencí a přísnou linearitu jednotlivých koridorů. Ač jde například podle Colina Moriartyho z IGN stále o zábavnou střílečku, pravděpodobně se v ní zhlédnou jen zapřísáhlí fanoušci. V případě akční adventurky Knack to bohužel dopadlo ještě hůř a recenzenti se shodují v tom, že rozhodně nejde o hru, kterou byste si chtěli odnést domů s novou konzolí. Plošinovkové pasáže jsou nezábavné a nemotivující, technologickou kvalitu se nepodařilo adekvátně prodat a v porovnání s povedenými tituly z předchozí generace konzolí nenabízí Knack nic nového.

Jediná hra, která v recenzích nepropadla, je Resogun - nezávislá scrollovací střílečka, kterou navíc dostanou předplatitelé PS Plus zcela zdarma. Grafické zpracování nepostrádá retro nádech, ale využívá moderních technologií a vše bez problému funguje. Pohyb po úrovních je zábavný, design úrovní dostatečně motivující i nápaditý, a ačkoliv nejde o pokračování žádné obří série, nebo hru, o které by se v posledních týdnech psalo všude možně, plní svoji roli launchového titulu dokonale.

SPECIÁL: Zahájení prodeje PS4
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama