PlayStation 3 Článek Sony představuje PS3 Home

Sony představuje PS3 Home

sleepless.

sleepless.

7. 3. 2007 23:53 15
Reklama

Ti z vás, kteří pravidelně sledují dění na herní scéně, moc dobře vědí, že právě na dnešek (psáno 7. 3.) byla naplánována prezentace společnosti Sony na GDC 07, kterou měl na triku prezident Sony Worldwide Studios Phil Harrison. Ten měl dle náznaků představit službu PlayStation 3 Home a pohovořit o celé řadě dalších záležitostí a s PS3 spojených prvků. Prezentace Sony samozřejmě proběhla a k „velkému překvapení“ všech během ní služba PlayStation 3 Home byla skutečně představena. Ještě než si však o této službě něco bližšího povíme, tak musíme upozornit na tuhle oficiální videoukázku, která PS3 Home prezentuje v praxi.

PlayStation 3 Home

Co je to PlayStation 3 Home? V prvé řadě jde o jednu z nejdůležitějších součástí iniciativy nazvané Game 3.0, což má být jakýsi ekvivalent známého pojmu Web 2.0. Ti co mají tento výraz v malíku už tedy tuší, že Game 3.0 je o komunitě a tom, že sami uživatelé vytváří obsah pro ostatní. Když si to spojíme s PlayStation 3 Home, tak z toho vyjde, že jde o nový komunitní nástroj. PlayStation 3 Home je služba, v jejímž rámci čeká na každého jejího uživatele nejenom vlastní virtuální dům, ale i další prvky.

Začneme však u toho virtuálního domku. Jde o místo, skutečný virtuální byt, který si může hráč upravit přesně dle svého gusta. Může si ho vybavit požadovaným nábytkem, může si tam pověsit vlastní obrázky z PS3 HDD, na stěnu si dát velký plakát připravované hry, nebo se na virtuální TV (vypadá jako skutečná TV od Sony a hráč si ji musí nejdříve pořídit) dívat na trailery z chystaných PS3, PS2 a PSP her. Svůj domek si bude hráč moci postupně vylepšovat, rozšiřovat, vybavovat novými elektronickými hračkami, přičemž pokročilejší úpravy už samozřejmě nebudou zadarmo. Spousta obsahu, nejenom pro virtuální dům, se bude prodávat v PS Store.

Sony představuje PS3 Home
i Zdroj: Hrej.cz

Součástí PS3 Home je také místo zvané Hall of Fame, neboli Síň slávy, kde jsou umístěny všechny hráčovy úspěchy ve hrách, dosažené rekordy, dokončené hry, dosažené cíle a tak dále. Ony úspěchy mají podobu zasklených soch, respektive symbolů a avatarů z jednotlivých her. Hráč může samozřejmě v Síni slávy sledovat nejenom úspěchy svoje, ale i úspěchy ostatních. Všechny ty skulptury, předměty i artworky ve skleněných objektech jsou totiž dopředu viditelné, ale zároveň neaktivní do chvíle, než si je hráč odemkne. Dá se říci, že ona Síň slávy bude obrovské mauzoleum plné různých objektů ve skleněných vitrínách, kterým se bude hráč moci v reálném čase procházet dle libosti.

Důležité je, že celý dům, Síň slávy, ale i všechny další virtuální lokace v rámci PS3 Home, budou vykreslovány v reálném čase. Půjde o plnohodnotný virtuální svět, kde kromě svého domku a Síně slávy najde hráč i virtuální kino, virtuální divadlo, virtuální bowlingové dráhy (kde si může s přáteli zahrát) a chybět nebudou ani arkádové herny. Všechno je přitom nastaveno tak, aby hráč nemusel pro nic chodit daleko. Stačí na mapě virtuálního světa vyznačit požadovanou destinaci a člověk je tam během chvilky. Stejně funguje i nákup nových předmětů, úprava vzhledu domu, či hráčovy postavy a tak dále. Společnost Sony přitom naznačila, že její virtuální svět v PS3 Home je takřka neomezený a do budoucna není vyloučeno, že v něm své místo najdou třeba virtuální McDonaldy, nebo jiné firmy z různých oborů. Je přitom logické, že je PS3 Home navržen tak, aby se v něm dala na každém kroku naplácnout nějaká reklama, hlavně v podobě streamovaných videí, zvuků a bannerů.

Sony představuje PS3 Home
i Zdroj: Hrej.cz

Málem bychom zapomněli na dvě nejdůležitější části služby PS3 Home. Tou první je možnost, respektive nutnost, stvořit si na začátku svého avatara, na němž se bude každý uživatel moci skutečně vyřádit. Nejde přitom jen o to, že si hráč bude moci upravit jeho vzhled, možná až po poslední bradavici na zadnici. Velmi důležité je oblečení a doplňky. Uživatel si bude moci kupovat virtuální oblečení i boty, čepice, trika, náramky, nové účesy, doplňky, prostě všechno, aby byl například oháknut v tom správném stylu a zapadl do skupinky jiných uživatelů, s nimiž se chce dát do řeči. Komunikace mezi uživateli bude probíhat prostřednictvím textu a emotikonů (dá se použít in-game, nebo skutečná klávesnice), či hlasu (obyčejný headset).

Uživatelé se však nebudou muset bavit jenom klábosením. Mohou pořádat večírky, tancovat spolu, virtuálně se opíjet, nebo spolu hrát hry. Těch bude přímo v PS3 Home celá řada. Někde výše už je zmíněn třeba bowling, ale nechybí ani kulečník, karty a další podobné sporty, potažmo zábava. Potěšující je však i přítomnost celé řady automatů s arkádovými klasikami, což už je také někde výše zmíněno. Jinak interfacem pro veškerou činnost v Home je virtuální handheld Sony PSP, jak je vidět na obrázcích.

Sony představuje PS3 Home
i Zdroj: Hrej.cz

Služba Home bude k dispozici zdarma na PlayStation Network a měla by být spuštěna někdy na podzim. V současnosti se její vývoj blíží stádiu uzavřeného betatestu, který proběhne někdy v dubnu. Do té doby bude určitě spousta času, abychom si o službě PS3 Home a jejích možnostech popovídali trošku více a podrobněji.

LittleBigPlanet

Společně se službou PS3 Home představila společnost ještě něco jiného. Konkrétně to je zbrusu nový titul LittleBigPlanet od týmu Media Molecule, jehož členové (vedeni Markem Healeyem – dříve Lionhead) mají na svědomí originální „bojovku Rag Doll Kung Fu. O hře LittleBigPlanet se tu zmiňujeme hlavně kvůli tomu, že je to další důležitá součást iniciativy Game 3.0 a jde tedy v první řadě o nástroj pro komunitu hráčů, aby si s jeho pomocí vytvářeli a sdíleli vlastní obsah. Pojďme se však na LittleBigPlanet podívat tak, jak to v tiskové zprávě popsala společnost Sony. Jde o komunitní multiplayer titul, v němž se hráči setkávají na prázdné modro-zelené planetě, kde má každý z nich svůj plácek. Nejde však o to si tento plácek udržovat a vylepšovat. V LittleBigPlanet jde o zkoušení různých šílených věcí, získávání nových schopností, překonávání překážek, spolupráci mezi hráči, plnění úkolů a tak dále. Hlavním prvkem hry je však tvorba obsahu, o níž se postarají hráči tím, že si budou prostě hrát. LittleBigPlanet je vlastně jeden velký editor nových úrovní a dobrodružství, který je převlečený do podoby hry.

Sony představuje PS3 Home
i Zdroj: Hrej.cz

Hráči nejdříve absolvují několik málo základních úkolů, po jejichž splnění nabudou základní schopnosti. Ty pak budou rozvíjet při svých vlastních experimentech, při nichž budou moci vytvářet nejenom nové předměty a velké objekty, ale i celé světy. Pro tvorbu novéno obsahu budou hráči moci používat nejenom materiál oficiální, ale i ten, který mají na pevném disku PS3 (například fotky). Všechno, co kterýkoli hráč vytvoří, bude možné sdílet s celou komunitou. Hráči pak budou komunitou vytvořený obsah sami hodnotit a třídit do různých kategorií a žánrů. Možnosti LittleBigPlanet jsou opravdu velké a nelze tedy dopředu říci, co všechno nakonec hráči dokáží stvořit. Demoverze LittleBigPlanet bude na PSN k dispozici na podzim a plná verze hry se objeví počátkem roku 2008. Pokud jste z výše uvedených informací zmatení a netušíte, o čem že to vlastně LittleBigPlanet je, tak si stáhněte a prohlédněte tohle in-game video. Snad vám to s utvořením představy o hře pomůže.

PlayStation Edge

Poslední důležitou součástí iniciativy Game 3.0 je PlayStation Edge, což je sada odladěných technologií, které budou do budoucna k dispozici všem oficiálním PS3 vývojářům přes obvyklé distribuční kanály. Jde o technologie se všemi konkrétními nástroji, které vývojářům umožní tvorbu her využívajících výkonové možnosti grafického RSX čipu i všech SPU jednotek Cell čipu.

Sony představuje PS3 Home
i Zdroj: Hrej.cz

V zásadě se dá říci, že PlayStation Edge tvoří v současnosti dvě technologie. Tou první je GCM Replay, což je nástroj pro maximální využití možností grafického čipu RSX. No a tou druhou technologií je vlastně sada optimalizovaných knihoven, které vývojářům poslouží pro maximální využití procesorového výkonu Cell čipu - například pro složité geometrické výpočty.. No a to je pro dnešek skutečně všechno. Další informace o tom co Sony chystá do budoucna vám přineseme v průběhu tohoto týdne v novinkové sekci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama