sony-na-e3-2012
Článek Sony na E3 2012

Sony na E3 2012

Maggot

Maggot

11. 6. 2012 22:00
Reklama

Sony na E3 vždy patřila mezi ty společnosti, které uzavírají náročný maraton konferencí, obvykle s několikaminutovým zpožděním, v posledních dvou letech pak i s neobvykle nezáživnou nabídkou. Ačkoliv letos nedošlo na výrazné posunutí začátku prezentace, dobrovolníci sledující konferenci živě ve tři hodiny ráno našeho času si budou tyto dvě zmařené hodiny pravděpodobně vyčítat do konce svého života. Jack Tretton si jako průvodce večera zachoval svou upocenou, leč hrdou tvář, viděli jsme několik žhavých exkluzivit, ale také tituly, zanechávající v naší tváři jen prázdný úžas.

Ani velká centrální obrazovka, souhrn všech důležitých značek a obecné vzrušení nedokázalo hráče během sledování konference pořádně nakopnout. Pravdou totiž zůstává, že Sony bylo zábavné sledovat jen na začátku a na konci prezentace. Je to téměř jako s pivem, které vás kopne do jazyka a posléze jen zanechá stopu v krku. V obou případech odcházíte s pocitem, že jste si rozhodně zasloužili víc, než jen zbytkové pocity, které do nás vývojáři pumpují v průběhu celého roku.

Ano, jen do nás!

Po odpálení show se zdálo, že bychom se letos mohli dočkat opravdu zajímavých novinek. Začátku konference totiž vévodil David Cage, který přišel představit svou novou PS3 exkluzivní hru jménem Beyond: Two Souls, která je nepřímým následovníkem rozporuplně přijatého Heavy Rain, připraveného ve studiích Quantic Dream. Hra bude pracovat s ohromnou atmosférou, kde není důležité, aby postavy mluvily. Kde technicky zvládnutá mimika postav dokonale vystihuje to, co si charakter myslí. Očekávání jsou vysoká, stejně jako pozitivní ohlasy.

A pak už to jen drhlo. Další představení se sneslo na exkluzivní bojovku PlayStation All-Stars Battle Royale, v níž účinkují všechny klíčové herní ikony z těch nejznámějších her. Paradoxně, o hře je velice těžké mluvit z nezaujatého pohledu, hra si vás buďto okamžitě získá, nebo ji vůbec nepochopíte. Mlácením do soupeřů (které nemůžete zabít) získáváte body, za něž vyvoláváte další speciální útoky. Hráč, který má na konci kola nejvíce bodů, vítězí. Titul posléze vyjde i na PlayStation Vita a bude podporovat meziplatformové zápolení a sdílení uložených pozic.

Další zastávkou bylo představení velkého patche pro LittleBigPlanet 2, která se bude po jeho instalaci dát hrát i na zmíněném handheldu. S patchem pak vyjde i celá řada nových DLC balíčků a možností, jak využít Vitu nejen jako další ovladač, ale také jako další platformu pro hraní této oblíbené hry. Vita se posléze dočká i vlastní LittleBigPlanet hry. Součástí výstavy bylo i představení dalších odměn pro prémiové uživatele služby PlayStation Plus, kteří si budou moci v pravidelných přívalech zdarma stahovat nové hry. Milovníci periferií pak jistě ocení olympijskou edici DualShocku, případně volantovou periferii s více než bizarním vzezřením.

Zpěvník žalmů

Slovo posléze přišlo i na konzoli PlayStation Vita, která se momentálně potácí na pokraji existence. Prodeje jsou totiž horší než mizivé, přičemž handheld z hlubin mává i konkurenčnímu 3DS. Mohou za to hry? Respektive jejich nedostatek? Dost možná. Z toho důvodu Sony ohlásila Call of Duty: Black Ops – Declassified. Jak by vám do očí řekl Jack Tretton, Declassified rozhodně není obyčejným portem. Jedná se totiž o plnohodnotný titul s rozsáhlým multiplayerem a dost možná i tolik oblíbeným Zombie režimem, kde se bráníte návalům živých mrtvých. Hra má vyjít do konce roku a my tušíme, že konečně začne prodávat přístroj jako takový.

A když ne Call of Duty, tak… snad jedině Assassin’s Creed: Liberation, exkluzivní Vita titul, který opět není obyčejným portem, nýbrž plnohodnotnou hrou se slavným jménem na vrchu. Ubisoft potvrdil, že hra vyjde ve stejnou dobu jako velký titul, přičemž se obě verze budou dějově doplňovat. Ubisoft nekončí, Ubisoft pokračuje. Ačkoliv nevíme proč, vývojáři Far Cry 3 představili speciální kooperační režim pro svou hitovku během samotné konference. Mohou se majitelé PlayStation 3 verze těšit na nějakou formu exkluzivity? Výhodné odměny se dočkají i majitelé PS3 verze Assassin’s Creed 3, kteří DLC získají s nákupem hry samotné.

Nyní se ovšem dostáváme k nejděsivějšímu momentu celé výstavy – k představení periferie Wonderbook a kouzelnické hry Book of Spells, jejíž příběh napsala autorka Harryho Pottera, J.K. Rowlingová. V podstatě jde o speciální knižní periferii, augmentovanou realitu, kterou ovládáte prostřednictvím kamery a pohybového ovladače PlayStation Move. Nevíme, jak moc mizerný potenciál Wonderbook má, jisté ovšem je, že v tomto světě zapadne jako šedá myš. Technologie ostatně v tuto chvíli také nenabízí nic příliš zajímavého… pojďme se společně bát.

Návštěva očaře

Sony dále potvrdila, že služba PlayStation Suite, poskytující licencovaný PlayStation software i ostatním platformám, se nově jmenuje PlayStation Mobile. Její název mluví za vše, klasiky i optimalizované hry si budete moci zahrát například na mobilních telefonech podporujících tuto normu. Prvním partnerem se pak stala mezinárodní společnost HTC, výrobce chytrých telefonů a tabletů. Závěr konference je nyní na dosah ruky a Sony to ví. Představila nám totiž hratelné ukázky dvou hitů obřích rozměrů.

Prvních z nich je řezanice God of War: Ascension, v níž Kratos porcuje kozo-lidi i jednoho slono-pána, kterému nakonec provede vcelku obstojnou lobotomii. God of War je tím, čím vždy byl. Kratos se umí ohánět stále stejně, pravdou ovšem zůstává, že inovace byla nahrazena efektivní jistotou, nečekejte tedy příliš mnoho novinek. Tak a jsme ve finále! Sony se s námi rozloučila ve velkém stylu hratelnou ukázkou The Last of Us, jež vypadá extrémně surově a intenzivně, a podobně jako série Uncharted, vybírá to nejlepší z žánru akčních adventur a thrillerů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama