Článek Sony Ericsson XPERIA Play – Test telefonu

Sony Ericsson XPERIA Play – Test telefonu

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

10. 4. 2011 22:47 21
Reklama

V průběhu května se v nabídce telefonů českých operátorů objeví nový kousek od společnosti Sony Ericsson. V době svého odhalení se o něm mluvilo jako o PSP Phonu, v obchodech ho ale budete muset hledat pod označením XPERIA Play. Ano, jedná se o hybrid mezi telefonem a klasickým handheldem, který by měl uspokojit každého náruživého hráče, aniž by musel tahat po kapsách víc takových zařízení. A abyste měli jasno, jestli se opravdu vyplatí zahodit PSP i starý mobil a pořídit si novou XPERII, vše jsme pro vás ve značném předstihu otestovali.

Do rukou se nám dostala odblokovaná evropská verze telefonu (R800i), která v balení obsahuje dnes již stále tradičnější nabíječku s USB konektorem, nabíjecí a synchronizační kabel, stero sluchátka Sony Ericsson a 8GB microSD kartu. Co se týče kapacity, jde do startu o velmi slušnou výbavu, v budoucnu pak můžete paměť rozšířit až do výše 32 GB. A abychom nezapomněli, telefon pohání 1GHz procesor Snapdragon, 1 GB ROM paměti a 512 MB RAM. Displej má rozměr 4" a rozlišení 480 x 854.

Zpracování

Ihned, co vezmete XPERII Play do ruky, bude vám jasné, že nedržíte jen tak ledajaký telefon. V dnešní době, kdy se snaží výrobci mobilních zařízení všechno spíše odlehčit a zminiaturizovat, působí nová XPERIA jako pořádný macek. Konkrétně se připravte na váhu 175 gramů a rozměry 62 x 119 x 16 mm. Pocitově ale nejde o nic moc nepřekonatelného a po několika hodinách používání vám velikost, a zejména tloušťka telefonu, nepřijde tak markantní. Co se týče designu, vsadili lidé ze Sony Ericsson na oblé tvary, díky čemuž padne zařízení do každé ruky a dobře se ovládá. Jako materiál byl použit výhradně plast, na druhou stranu se ale nemusíte obávat toho, že by telefon vrzal, nebo někde nedoléhal.

Ovládání telefonu je samozřejmě dotykové, i tak se ale na telefonu nachází několik prvků pro zpohodlnění celého procesu. Jde o čtveřici tlačítek pod displeje, dále tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu a kolébku určenou k zesilování a zeslabování zvuku. Z herní části telefonu se pak v zavřeném stavu projevují L1 a R1 tlačítka, kterými se XPERIA Play odlišuje od ostatních telefonů a předesílá své poslání. To je podtrženo v momentě, kdy telefon otevřete, abyste namísto hardwarové klávesnice našli ovládací prvky známé z již zmiňovaného PSP. Jedná se o klasický směrový kříž, čtveřici PlayStation tlačítek a obligátní Start a Select společně s tlačítkem pro vyvolání kontextového menu.

Vlastní odstavec si pak zasluhuje dvojice analogových páček, které však musely být nahrazeny dotykovými ploškami. Pokud jste dlouhé roky zvyklí na klasický analog, přijde vám tato dotyková varianta zpočátku velmi nepřesná a není vyloučeno, že dáte přednost raději směrovému kříži. Chce to ale do jisté míry trochu cviku a také jiný přístup, než ke klasickému analogu. Z vlastní zkušenosti pak můžeme potvrdit, že po pěti, deseti zápasech třeba ve FIFĚ vám přejde ovládání do krve a nebudete si mít nač stěžovat. A pokud přeci ano, můžete ještě kromě d-padu telefon zaklapnout a využít dotykový „analog“ na displeji, dostupný u většiny her.

Software

Nová XPERIA Play běží na systému Android ve verzi 2.3.2, na kterém je spuštěno tradiční Sony Ericsson prostředí. Doménou je tedy aplikace Timescape, která umožňuje přehledné sledování historie všech důležitých operací, dále možnost pohybovat se na pěti pracovních plochách, případně gestem pro oddálení zobrazit všechny ikonky ze všech ploch najednou. Pohyb v menu je příjemně plynulý a multi-tasking zvládá XPERIA Play s grácií. A to i v případě, běží-li vám na pozadí Facebook a Twitter aplikace, hudba a nějaká ta hra. Co víc, telefon si poradí i v momentě, kdy vám do toho všeho někdo zavolá. Vše ztlumí, upozadí a po dokončení telefonátu se po několika momentech vrátí do původního stavu. Komentovat dále softwarové vybavení telefonu asi netřeba, Android market je plný nejrůznějších aplikací a každý si najde to své.

Hry

Pojďme tedy ke stěžejní části, kterou jsou samozřejmě hry. Jak už možná víte, telefon podporuje původní PlayStation tituly, z nichž je už předinstalován Crash Bandicoot. Vedle něj si můžete ihned zahrát také FIFU 10, dále The Sims 3, bojovku Bruce Lee a sci-fi akci Star Batallion. Další hry by měly v nabídce přibývat každým dnem, a pokud byste si ze začátku nemohli vybrat, můžete klidně sáhnout po některé z již vydaných klasik pro všechny Androidí telefony a zahrát si je v nové verzi optimalizované pro možnosti XPERIE Play. Cena her se pohybuje mezi 50 – 120 Kč, dosud ale není jasno, na kolik budou ceněny původní tituly pro XPERII Play, ani které to v širším line-upu budou.

Vlastní hraní probíhá bez problémů, a ani v případě plně trojrozměrné grafiky a velké spousty objektů (typicky v The Sims) nedochází ke snižování framerate. Otáčení, rychlé pohyby, zoomování… To vše působí ještě o chloupek plynulejším dojmem, než který známe z PSP a dává tak naději, že by se mohla pověst ryze herních telefonů (zdravíme N-Gage) vylepšit. Po grafické stránce pak hry svým vzhledem odpovídají titulům z PlayStation 2 a snesou přísné srovnání s PSP. A zvuky? Tam se nemusí XPERIA Play bát ničeho, neboť přístroj disponuje dvojicí opravdu výkonných repráčků, kterým nechybí hloubky a zaručí vám, že budete mezi lidmi kolem nejvíce slyšet! Celá budoucnost ale samozřejmě závisí na tom, do jaké míry budou vývojáři schopni plnit nabídku her, do které je nutné rychle přidat velké tituly a zaběhnuté značky, aby si nové XPERIE všimla širší hráčská veřejnost.

A co dál?!

Pokud se ptáte, jak je na tom zbylá, tedy spíše už tradiční telefonní část, máme pro vás rovněž pár příjemných informací. Začneme výdrží, která je díky monstrózní 1500mAh lithiové baterii solidní a nebudete muset ráno vyrážet ve strachu, že vám během dne dojde šťáva. Telefon vydržel v ostrém provozu přibližně 20 hodin a rozhodně jsme ho nešetřili. Téměř po celou dobu byla zapnutá Wi-Fi, proběhlo několik 8-10minutových telefonátů, poslechli jsme si tři hodiny hudby a zhruba stejný čas jsme hráli hry.

Další věcí je také velmi solidní 5mpix fotoaparát, který umí rovněž natáčet video v rozlišení 720p a potvrzením několika nabídek jej třeba ihned uploadovat na YouTube. Vlastní sledování YouTube videí je také velmi plynulé, zahraniční odborníci se shodují, že v porovnání s ostatními Android telefony pocitově možná nejplynulejší a pokud chcete jen tak brouzdat webem, nenarazíte také na žádné velké překážky. Pravdou nicméně zůstává, že telefon s více spuštěnými aplikacemi na pozadí občas přestane na moment reagovat a scrollování stránek/nabídek je také místy zbrzděno. Ani to ale nakonec neznamená, abychom vám koupi telefonu nedoporučili. S ohledem na nejistou nabídku her je to možná trochu risk, ale pokud vás už nebaví tahat na cesty dvě, tři krabičky najednou, jako kombinace handheldu, telefonu a přehrávače médií funguje XPERIA Play víc než dobře.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama