Článek Pryč s otazníky kolem nového Xbox Live

Pryč s otazníky kolem nového Xbox Live

Erik Omar

Erik Omar

23. 5. 2013 00:03 2
Reklama

Po shrnutí představení Xboxu OneVersus článku vám přinášíme detailnější pohled na next-genovou podobu služby Xbox Live. Xbox Live je hlavní centrálou zábavy Xboxu 360 a jinak tomu nebude ani v případě Xbox One. Microsoft si plně uvědomuje důležitost této služby, která mu do kasičky sype obrovské částky, a tak se nehodlá pouštět do žádných revolučních změn. Styl "pojďme na to zlehka" se nám zamlouvá, jelikož Xbox Live ve své podstatě funguje celkem bezproblémově. Pravda, za posledních pár let se služba zpomalila a vyhledávání čehokoliv se stalo nadlidským úkolem, na druhou stranu nabídka služeb kontinuálně roste a jejich stabilita je bezkonkurenční.

Lepší matchmaking

Abychom se však dostali k jádru pudla, pojďme se podívat na to, co MS plánuje do next-genového Xbox Live implementovat. V první řadě to bude vylepšený matchmaking nazvaný "Smart Match". Ten se postará například o to, abyste se během připojování do hry nestihli ani vyčurat nebo abyste byli připojeni k zkušenostně vyrovnaným spoluhráčům. Během čekání v lobby si navíc budete moct krátit čas nejrůznějšími aplikacemi typu Skype nebo prohlížeč, ale to bychom zabíhali spíš do hardwaru a multitaskingu.

Služby v oblacích

Čili zpět k XBL, který chce na Xboxu One nabídnout i dokonalejší cloud služby. MS si s cloudem leccos vyzkoušel už na Xboxu 360, mnohé však úplně nefungovalo. To se má na XOne změnit - všechno bude klapat jak švýcarské hodinky, tedy alespoň dle zástupců MS, kteří dodávají: "Díky cloudu se budeme v reálném čase učit o hráčích a umožníme ji hrát například i proti ghostům kamarádů." Pravdou je, že jsme ohledně cloudu nedostali mnoho konkrétních informací, během E3 ale bude, doufejme, všechno řádně vysvětleno.

Achievement digger

Naproti tomu o uživatelských účtech víme v podstatě všechno, odpovězeny byly téměř všechny palčivé otázky. Ano, své účty z X360 si budete moct přenést na novou konzoli. Ano, vaše gamescore se přenáší také (achievementy se dočkají nových sociálních funkcí: pravděpodobně snadnější sdílení, atd.). Ano, dočkáme se navýšení přátel (maximum se oproti X360 vynásobí desítkou, váš 1001. kamarád tak má smůlu) a nakonec, ano, opět se bude platit za zlaté členství, přičemž cena by snad měla být totožná se současnou generací (nabízí se tak otázka, zdali klesne cena "gold" členství na X360).

Snadné a sociální nahrávání gameplaye

Novináře, ale i hráče - kteří se rádi dělí o své herní zážitky - jistě potěší funkce "Game DVR", která umožní nahrávat gameplay a následně jej uploadovat na XBL účet. Fakticky se jedná o to samé, čemu u Sony říkají "Share button". Pokud jste si tedy mysleli, že PS4 udělá v tomhle ohledu díru do světa, zbytečně jste přeháněli. A důvod, proč jsme zmiňovali novináře, jako důležitou cílovku téhle služby, je nasnadě. Zatímco vy se chcete s lidmi chlubit svými záběry, my bychom je velice rádi využívali k tvorbě videa, kdy je všechno doposavad nutné obcházet hardwarově, což s sebou přináší komplikace.

Načítání her jako načítání videí na YouTube

Poslední novinkou je možnost instalovat hry po segmentech. Nejde o žádné velké překvapení, tato funkce byla ostatně ve spojení s konzolemi nové generace zmiňována dlouho dopředu a nyní ji máme oficiálně potvrzenou. V praxi pak instalace po segmentech přinese to, že si hru zahrajete už během stahování. V souvislosti se stahováním na závěr zmiňme schopnost XBL stahovat automaticky a v pozadí. Otravné systémové updaty Xboxu 360, během niž se s konzolí nedá nic dělat, by tak měly být minulostí. Nové prostředí Xbox Live bude zkrátka osobitější, sociálnější a hlavně mnohem inteligentnější, a i když zatím můžeme jen papouškovat Microsoft, těšíme se. Hlavně na to, až si všechno vyzkoušíme na vlastní prsty...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama