skola-hrou
Diablo 3 Článek Škola hrou

Škola hrou

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

2. 9. 2012 22:00 5
Reklama

Dnes již není žádným tajemstvím, že počítačové hry mají i přes veškeré výtky hlasitých rodičovských sdružení přínos nejen pro zábavní odvětví lidské činnosti, ale dokáží hravě i vzdělávat jak mladší jedince, tak i ty odrostlejší. A není lepší příležitosti než počínající školní rok k tomu, abychom vám přinesli stručný přehled, co vás který kousek může naučit a ve kterém předmětu budete schopni uplatnit znalosti z té či oné hry a připravit vám tak na zlatém podnose záživnější alternativu jinak nudné výuky. Však také, vzpomeňte si – škola hrou!

Jazyk mateřský

Hra poskytující snad nejoriginálnější lekce českého jazyka je bez pochyb Warcraft III. Někteří zlí jazykové sice pokládají kvalitu dabingu, především dík své dramatičnosti, za přinejlepším pokulhávající, ale faktem je, že recept na vařeného trolla vám jen tak někdo neposkytne, a stejně tak vás zdaleka ne každá hra láskyplně nazve hafíkem!

Pokud je pak ale v daném ústavu součástí výuky jazyka mateřského vštěpování vlasteneckých zásad, tak je na místě zmínit i produkci tuzemskou. Pěkný a národní hrdost ctící přebal a spoustu lákavého textu ke zhltání může poskytovat například simulátor traktoru, pokud jste ale vyznavači zábavy nezemědělského ražení a celkově náročnějšího typu zábavy, můžete sáhnout po krabičce krví nasáknuté.

Cizí jazyk

Snad každý rozumný učitel cizího jazyka vštěpuje svým svěřencům již od nejútlejšího věku to, že jazyk je třeba pilovat, cvičit a především aktivně využívat. Co se aktivity vlastního hráče týče, tak hry s mikrofonem v ruce si vysloveně říkají o zmínku. Pro pasivní cviky se pak přímo vybízí možnost doporučit hry takzvaně ukecané. Do jedné z následujících kategorií a umrlé biologie zároveň (neboť mezipředmětová vazba je velmi důležitá) zasahuje například dnes stále perfektní zážitek ze světa Planescape, počeštění v tuto chvíli vřele nedoporučujeme.

Počty

Sčítat a odečítat se mladý hráč naučí snadno tehdy, pokud mu to někdo řádně spočítá. Žhavým a zároveň ještě velmi čerstvým adeptem, jež se se zvrhlou radostí zhostí takovéto role, jsou Dark Souls – hra mající různé vlastnosti, ale touhu odpouštět a možnost chybovat mezi nimi rozhodně nehledejte. Druhým takovým je poslední inkarnace Duka, který, krom své celkové marnosti, svou obtížností dokáže překvapit a mnohé i zaskočit.

Na druhé straně, kousky podstatně přístupnější jsou veškeré tycoony. Za všechny jmenujme stařičký Transport Tycoon Deluxe, který se však stále drží pevnému zdraví, hojně podporovaném komunitou. Tycoon vám to sice nespočítá, ale bez elementárních znalostí matematiky vás čeká bolestivý dopad na dlažbu.

Dějepis

Historie sice není nejvděčnějším námětem tvůrců, neboť je to právě fikce, kde se dají zrealizovat nejrůznější vlhké sny fantastů všeho druhu, ale i přesto se najdou kousky natolik zajímavé, že bychom je mohli s klidným srdcem ordinovat jedincům školou povinných.

Dějiny lidstva jsou plné násilí a nejinak je tomu u série Total War, jež sice nezpracovává konkrétní průběh dějin, ale s příjemnou věrností historii poskytuje pohled na to, jak a s kterými prostředky se válčilo v té či oné éře. Posledním a velmi provedeným případem jest druhá návštěva pradávného Japonska.

Kolem a kolem lze ale obecně říci, že právě strategický žánr poskytuje nejčastěji výlety za hranice minulosti. Zmiňme třeba ještě sérii Europa Universalis a pojďme k předmětu dalšímu.

Přírodopis

Nic malého školáka nenaučí anatomii lépe než pohled na vyvrhnutá střeva. Za příklad si vezměte chuťovkové výjevy z výtečného hororu od mistrů žánru ze severu – Amnézie. Skladbu těla emzáka pak dokonale procvičí série UFO a pro příznivce květinové generace a vegany obecně nabízíme výtečný titul od českých Amanita Design: Botanicula. Avšak ještě nesmíme opomenout fakt, že i hloupá brambora má city a dokáže uronit slzu či dvě!

Tělesná výchova

Bylo by hříchem nepřipomenout si alespoň jedním herním kouskem ještě teplé zážitky z Londýna. Odvážnější z vás pak stylově ohrnou nosem a půjdou si fyzickou zátěž cvičit způsobem hodným mistra pomocí kláves Q W O P.

Učitelé a žáci zastávající militantní sporty klidného ražení pak jistě rádi sáhnou po libovolné videoherní inkarnaci šachové partie. Těm s ochablým svalstvem na ukazováku své silné ruky pak nemůžeme než doporučit další dobrodružství v Tristramu.

Chemie

Těžko pohledat lepšího místa k provádění chemických experimentů všeho druhu než vzdálené kouty námi známého kosmíru. Kvalitní a oceňovaná hříčka jménem SpaceChem nabízí přesně tuto možnost a školákům poskytuje ideální příležitost realizovat své chemické experimenty za účelem získávání surovin ze vzdálených světů.

Fyzika

Snad každý správný školák si při vyřknutí sprostého slova fyzika vybaví toho němého hocha z lavice u okna, který však s přehledem láme veškerá dívčí srdce a má velikou slabost pro zahnuté kovy. Sekundovat mu může například poslední kostičkovaný Batman, který se ale specializuje spíše na rozklad všeho možného a abychom neopomněli příznivce mobilní platformy, zmiňme ještě úžasného Alexe – poslední titul tvůrců Angry Birds, jež si nemálo bere servítky inspirací ze stařičkého avšak stále úžasného The Incredible Machine

Sečteno podtrženo, existuje mnoho způsobů, jakými by se dala výuka ve školách zmodernizovat a kde by bylo možno aktivně využít videoher. A to ať už vysloveně odlehčující formou, či rovnou seriózně. Však tomu také není dlouho, kdy byl právě v souvislosti s výukou poslední zmiňované fyziky citován Portal 2.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama