Seznamte se: Fallout
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Seznamte se: Fallout

Seznamte se: Fallout

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

7. 11. 2015 12:57 27
Reklama

Fallout 4 je za dveřmi a vzbuzuje obrovský zájem i u hráčů, kteří se sérií dosud neměli tu čest. Tentokrát nikoho nebudeme obviňovat z hereze, ale raději vám popíšeme několik prvků, bez kterých bychom si jeden z nejzajímavějších post-apokalyptických světů nedokázali představit. Všechny klíčové součásti fiktivního Wastelandu do jednoho článku pochopitelně nacpat nezvládneme, ale snad se díky němu zvládnete ve světě Falloutu zorientovat a přežijete na povrchu alespoň o pár dnů déle. Protichemické obleky s sebou!

HODINA DĚJEPISU

Než skončila druhá světová válka, vypadal svět Falloutu úplně stejně jako ten skutečný. Pak ale nabral docela jiný směr. První klíčovou odlišností byl nezdárný výzkum tranzistorů, proto počítače ve Falloutu i ve 23. století výrazně zaostávají za našimi dnešními herními mašinami a proto hlavní hrdina ani nemá nadupaný smartphone. Nechceme vás zbytečně zatěžovat politickými událostmi, tak jen stručně - Sovětský svaz se na začátku 90. let nerozpadl a Čína se stále chová jako za období vlády Mao Ce-tunga. Po roce 2050 svět začíná pociťovat nedostatek zdrojů ropy, který Čínu dohnal až k tomu, že bez pozvání vtrhla na Aljašku. Odtud ji na začátku roku 2077 vyhnala americká vojska (Operation Anchorage).

Seznamte se: Fallout
i Zdroj: Hrej.cz

Takzvaná válka o zdroje vyvrcholila 23. října téhož roku, kdy údajně Čína vyslala první jadernou pumu na západní pobřeží USA. Téhož dne se do umělého spánku položil tehdejší prezident RobCo Robert House. Dvouhodinový jaderný konflikt vytvořil nová pohoří a Zemi proměnil v těleso s jediným ročním obdobím, všudypřítomnou radiací a kontaminovanou vodou. Americkou část zpustošené planety dnes známe jako Wasteland, o zbytku světa nevíme skoro nic. Zatímco v posledních dvou Falloutech jsme se plahočili po atmosferickém Capital Wasteland (bývalý Washington D.C.) a suchém Mojave Wasteland (bývalá Mohavská poušť), Fallout 4 nás nechá prozkoumat Commonwealth. Tak se říká tomu, co zbylo ze státu Massachusetts.

VAULT-TEC, VAULT, VAULT BOY A PIP-BOY

S jaderným průšvihem se tak trochu počítalo. Společnost Vault-Tec, která se za dobu svého působení v odvětví pokročilých a experimentálních technologií prakticky stala součástí vlády Spojených států, začala v roce 2054 budovat protijaderné bunkry, tzv. vaulty. Vault-Tec ve spolupráci s Enclave nasadil pozitivní kampaň, jehož součástí byl i věčně usměvavý Vault Boy (často mylně označovaný jako Pip-Boy), a veřejnosti namluvil, že oficiální účel Projektu Safehouse je zachránit civilizaci. Jenže pravda byla jinde.

“Zdá se, že jsme ztratili spojení s partnerskými stanicemi, zůstaňte s námi… Obdrželi jsme zprávu o... jaderném výbuchu.” - televizní hlasatel, 23. října 2077

Skutečným důvodem pro výstavbu 122 vaultů byla touha Vault-Tecu zkoumat různé segmenty americké populace. Firma zašla tak daleko, že na obyvatelích některých vaultů prováděla zvrácené sociologické experimenty. V jednom z nich byla mezi tisíci obyvateli jediná žena, jiný okupovaly pouze klony jednoho chlápka, co se jmenoval Gary. Ve vaultu číslo 87 testování dokonce došlo k monitorování účinků zákeřného viru FEV na lidech.

Nezbytnou součástí vybavení každého obyvatele vaultu byl Pip-Boy. Na výrobě vůbec prvního modelu začala společnost RobCo pracovat ještě dlouho před jadernou válkou. První hojně užívanou verzí se stal až kapesní Pip-Boy 2000, který zdaleka nebyl tak praktický jako dnešní “náramková” varianta. Už tehdy ale uměl nahrávat zvuk a video, zobrazit mapu a odesílat textové zprávy. Teprve nejmodernější Pip-Boy 3000 Mark IV je splněným snem všech post-apokalyptických hráčů - umí totiž přehrát ty nejnovější videohry!

VIRUS ZÁKEŘNĚJŠÍ NEŽ RADIACE

Člověk by čekal, že za zrodem mutantů stojí především extrémně silné radioaktivní záření. Za jedny z nejnebezpečnějších nástrah Wastelandu ale můžeme děkovat viru FEV. Pro americkou vládu jej před rokem 2077 začala vyvíjet společnost West Tek - Američané tak chtěli získat taktickou výhodu nad Číňany. Doufali totiž, že na tak silnou biologickou zbraň nebudou nepřátelé připraveni.

Když už vědce nebavilo sledovat, jak zvířatům pod vlivem viru rostou svaly, přišlo na řadu testování na lidech. V prostorách vojenské základny Mariposa doslova namáčeli vlastní vojáky do bání s koncentrovaným FEV. Pochopitelně se o tom nikdo nikdy neměl dozvědět, ale znepokojivá pravda nakonec vyplula na povrch. Vedoucí projektu Robert Spindel situaci neunesl a spáchal sebevraždu, záhy ho nahradil opačně smýšlející Roger Maxson. Společně se svými muži se postarali o to, aby k takovým zvěrstvům už nikdy nemohlo dojít, základnu zapečetili a nedlouho poté založili Bratrstvo oceli. Jenže nic není napořád.

Seznamte se: Fallout
i Zdroj: Hrej.cz

Základna Mariposa po letech zchátrala. Okolní život následkem působení viru zmutoval a ohavná monstra začala útočit na blízké lidské osady a karavany. To donutilo Harolda z města Hub, aby složil tým, který bude schopen najít a zničit zdroj mutantů. Jedním z členů výpravy byl také Richard Grey, který při misi nešťastnou náhodou spadl do nádrže s virem, ve které strávil celý měsíc. Stala se z něj nechutná chapadlovitá stvůra s děsivými psionickými schopnostmi - zrodil se Master. Jeho cíl, tedy sjednotit všechny živé bytosti a eliminovat rozdíly mezi jednotlivci, nakonec vedl k zamoření Wastelandu super mutanty. Masterův život ukončil až v roce 2162 tajemný hrdina z vaultu 13.

COLA VLÁDNE VŠEM

Jeden z nejvýraznějších symbolů kapitalismu a nejoblíbenější způsob osvěžení před i po velké válce byla samozřejmě cola. Společnost Nuka-Cola založil 33 let před odpálením jaderných hlavic John-Caleb Bradberton (jméno je slepencem zakladatelů Pepsi a Coca-Coly) a jeho černá limonáda si okamžitě našla místo v srdcích všech Američanů. Nejraději ji měli ledově vychlazenou, dnes si ji velmi vzácně vychutnávají alespoň teplou, vybublanou a s trochou radiace.

“Asi je to takový to tajemství, kterýmu člověk nikdy nepřijde na kloub. Jako třeba to, jak lidi dostali bublinky do Nuka-Coly. Hele, nemáš nějakou colu?” - Zip, Little Lamplight, 2277

Skvělé finanční výsledky firmě dovolily, aby na trh uvedla další varianty a příchutě. Jen pár měsíců před vypuknutím jaderné války se v regálech obchodů a automatech objevila svítivě modrá Nuka-Cola Quantum s radioaktivním izotopem stroncia. Negativní dopad na zdraví člověka nikdo nepotvrdil, ale záznamy nalezené ve washingtonské výrobně (Fallout 3) svědčí o tom, že vývoj bublinkaté speciality neprobíhal úplně hladce. Společnost ale zažila i své krušnější chvilky - propadák v podobě třešňové Nuka-Coly firmu div nepohřbil, z bryndy se jí povedlo vyhrabat jen znovunasazením klasické Nuka-Coly. Nepřipomíná vám tenhle příběh něco?

BEZ ENERGOZBROJE DO BOJE NELEZ

Schválně zkuste vymyslet něco ikoničtějšího než brnění, které se objevuje na obalu (skoro) každé hry ze série. Na objednávku armády Spojených států dodala společnost West Tek první model energozbroje s označením T-45 už v roce 2067. Američané své vojáky proměnili v kráčející tanky, a získali tak skvělou obranu proti Číňanům. Původní energozbroj trpěla vysokou spotřebou energie, a proto pokročilejší souprava T-51 má zabudovaný plnohodnotný recyklační modul. Pak ale následoval technologický utrum, který až na konci 22. století prolomila Enkláva. Její verze energozbroje bohužel bývaly ještě horší než ty předválečné.

Seznamte se: Fallout
i Zdroj: Hrej.cz

Proslýchá se, že v okolí Bostonu, tedy dějiště Fallout 4, se Bratrstvo oceli promenáduje v brnění typu T-60. Údajně jde o dosud nepřekonanou energozbroj, která je alespoň částečně poháněna velkými mikrofúzními články. Zbystřete - jde o jedinou účinnou ochranu proti drápům nebezpečných Deathclawů!

A TEĎ UŽ THE INK SPOTS...

Vypalovačky i cajdáky z první poloviny 20. století k modernímu Falloutu prostě patří. Kdo ve třetím dílu neposlouchal Galaxy News Radio, ten jakoby hru vůbec nehrál. Three Dog nás prostřednictvím své stanice naučil, že všechno je možné, a že když nezapálíte svět, čeká vás mnoho příjemných dnů. Možná. Sice vám nynější civilizace bude vykládat, že jste blázen, ale nenechte se odradit - v životě každého z nás občas trochu zaprší.

Seznamte se: Fallout
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama