Článek Seagate FireCuda Gaming 1TB a PS4 Game Drive TLOU2 2TB

Seagate FireCuda Gaming 1TB a PS4 Game Drive TLOU2 2TB

Martin Synek

Martin Synek

21. 8. 2020 11:00 12
Reklama

Dnes se spolu podíváme, okem hráče, do vod externích disků Seagate. Na své si přijdou jak fanoušci aktuální herní konzole od Sony, tak i vyznavači hraní na PC. Nejprve se mrkneme na zoubek striktně konzolovému externímu disku Seagate PS4 Game Drive v edici The Last of Us Part II, na který poté navážeme superrychlým NVMe externím úložištěm Seagate FireCuda Gamimg SSD. Přesto, že je každý naprosto jiný, co se vlastností týká, oba jsou určeny především pro hráče počítačových her.

SEAGATE PS4 Game Drive

Jestliže hrajete Call of Duty: Modern Warfare a jeho přidružený battle royale spin-off Warzone, do toho se se svojí partou kovbojů proháníte v Red Dead Redemption 2 a ještě aktivně hrajete pátý díl Grand Theft Auto, jistě jste zaregistrovali, kolik místa si tyto hry na vašem disku ukusují. Pokud navíc disponujete pouze konzolí se základním 500 GB diskem, většinou na něj více her nenainstalujete.

S tímto problémem vám hravě pomůže externí disk, s dostatečnou kapacitu na to, abyste si všechny zmíněné macky mohli bez potíží užít, a ještě vám hromada místa zbude. Seagate PS4 Game Drive disponuje kapacitou 2 TB a k jakékoli konzoli PS4 se připojuje pomocí standardního rozhraní USB 3.0. Aby vše jelo naprosto bez problémů, stačí mít na svém PlayStationu aktualizovaný firmware verze 4.50 či vyšší a poté se prakticky o nic nestaráte. PS4 si externí disk sám naformátuje, pak už stačí pouze v systému nastavit disk jako výchozí úložiště, a nakonec vesele instalovat.

Seagate FireCuda Gaming 1TB a PS4 Game Drive TLOU2 2TB
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud z jakéhokoliv důvodu používáte se svým hráčským účtem více konzolí, přenášení dat a hraní her nainstalovaných na tomto disku bude hračka. Designově působí disk velmi dobře. Má spíše menší rozměry, není hlučný a zbytečně se nezahřívá. Když k tomu přidáme krásný motiv The Last of Us Part 2 a v zásadě snesitelnou cenu (kolem 2500 českých korun), nemám důvod zdejší úložiště nedoporučit.  Řešíte-li tedy problém s nedostatkem místa na vaší konzoli, s tímto dvouterabajtovým přírůstkem rozhodně nešlápnete vedle. Je jen škoda, že jej později nevyužijete u připravovaného PlayStationu 5. Ten už bude vyžadovat zapojení SSD disků splňujících určité technické limity.

SEAGATE FireCuda Gaming SSD 1TB

Pokud jste naopak vyznavači hraní na PC, doma si hýčkáte svoji super výkonnou bestii a sháníte se po externím disku, který má být rychlý, tichý a spolehlivý, může se vám dostat do hledáčku FireCuda Gaming SSD. Tento moderní, high-endový externí SSD disk s kapacitou 1 TB, který nabízí propustnost až 20 Gb/s, cílí na hráče, pro které je rychlost přístupu k datům na prvním místě. Samozřejmostí je pak kompatibilita se staršími USB.

Designově jde o velmi zdařilé dílo, které v sobě snoubí malé rozměry samotného zařízení, kovovou schránku s pogumovaným povrchem a nadto přidává plně programovatelný světelný RGB LED proužek. Ten si můžete nastavit v Seagate Toolkitu, včetně striktně praktických záležitostí jako je záloha a archivace souborů. Toolkit je však nutné stáhnout z webových stránek výrobce. Na druhou stranu, ke standardnímu provozu disku není tento software nutný.

Seagate FireCuda Gaming 1TB a PS4 Game Drive TLOU2 2TB
i Zdroj: Hrej.cz

Samotný externí disk naleznete v balení s přibaleným oboustranným 10 Gb/s USB-C kabelem, který se stává standardem u všech moderních zařízení. Osobně bych nicméně uvítal i klasický USB-A kabel, který vyřeší problém u těch, kteří nedisponují „céčkem“. Krom již výše zmíněného LED proužku je SSD vybaveno i LED kontrolkou, která ukazuje jeho aktivitu. Hráči výhody disku budou pozorovat hlavně skrze nahrávací časy. Například u PC verze Red Dead Redemption 2 je vyšší rychlost nahrávání velmi patrná a v porovnání s klasickým SATA HDD diskem je zhruba o polovinu rychlejší.

Chcete-li tedy investovat do nového externího úložiště, od kterého očekáváte především naprosto high-end zpracování, kompaktnost, tichý chod či rychlost, doma se staráte o svého výkonného miláčka, bude pro něj FireCuda Gaming SSD výborným a doopravdy rychlým doplňkem, který se zahřívá pouze minimálně.  Nebýt blikající diody či světelného LED proužku, ani byste nezpozorovali, že pracuje. Počítejte však s tím, že za v zásadě špičkové úložiště zaplatíte i dosti špičkovou cenu, tuzemské nabídky u 1 TB verze celkem hbitě překonávají hodnotu 7000 českých korun. Levnější půlterový pořídíte za necelých 5000 korun, největší 2TB pak už vyjde na hodně odvážných 12 000 korun. Koupi a výsledné využití je tedy třeba důkladně individuálně zvážit. Nehledě na to se však i tento disk nebojím doporučit.

Článek není sponzorován společností Seagate.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama