Článek Roccat Kave XTD 5.1 Digital

Roccat Kave XTD 5.1 Digital

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

23. 3. 2016 11:21 9
Reklama

Roccat je relativně mladá firma. Vznikla teprve před deseti lety v Německu a rychle se stala respektovaným výrobcem herních periferií, dokonce má svůj vlastní a veleúspěšný eSports tým. Hračky z dílen Roccatu se designově nejvíc blíží jednoduchým, drahým, ale zato dobře zpracovaným kouskům od Razeru. S kvalitou to ale v minulosti nebývalo tak žhavé. Revidovaná sluchátka Roccat Kave XTD 5.1 Digital po prvním osahání vypadají jako povedený kus hardwaru, jenže trochu klamou tělem.

ZVUK A KOMFORT S KOMPROMISY

Obsah pěkné černo modré krabice je poměrně skromný. Nachází se v ní jenom sluchátka, napevno připojená zvuková karta a balíček s návodem a instalačním diskem. Pokud jste se o tom nedočetli ještě před koupí, může vás nemile překvapit, že headset nemá standardní 3,5mm jacky, ale pouze USB konektor. Kvůli tomu se výrazně tenčí spektrum jeho použití - jinam než k počítači ho prostě nepřipojíte, a přenosností sluchátek se tím pádem nemá smysl zabývat. Zkrátka přijdou i uživatelé jiných operačních systémů než Windows.

Plastová sluchátka působí opravdu masivním dojmem, přitom ale váží jen něco málo přes 300 gramů. Krk vám tedy nezatíží, pro uši a temeno to už taková výhra není. Na první omak měkké náušníky ve skutečnosti jsou docela tenké, zbytečně velké a při delším používání trochu tlačí. Stejně je na tom i výztuž oblouku, tvrdý plast nad ní je bohužel cítit. Na druhou stranu sluchátka perfektně drží na uších a ani při prudších pohybech hlavy nemají tendenci padat či sklouzávat. Navíc opravdu dobře izolují, a to jak směrem dovnitř, tak i ven.

Dobrá zpráva je, že ve hrách si Kave XTD 5.1 Digital vedou podstatně lépe než na hudebním poli.

Jako u všech jiných sluchátek mě i u Roccat Kave XTD 5.1 Digital pochopitelně zajímal hlavně zvuk. V tomto ohledu je headset velmi rozporuplný. Než jsem se ponořil do testování ve hrách, pustil jsem si do uší přes službu Tidal HiFi (formát FLAC) několik skladeb různých žánrů. Výsledky nebyly ani trochu uspokojivé. Ať jsem zvolil klasický rock, moderní kytarovky, experimentální elektroniku nebo drum’n’bass, sluchátka od Roccatu měla vždy téměř neexistující basy, zahuhlané středy a solidní výšky, které ale mezi utrápenými nižšími frekvencemi čněly tak moc, že poslech nebyl vůbec příjemný. Dokonce i starší a o více než o dva tisíce levnější Roccat Kulo znějí ve všech případech o řád lépe než Kave XTD 5.1 Digital.

Nicméně, Roccat svůj produkt prodává jako herní headset. Dobrá zpráva je, že ve hrách si Kave XTD 5.1 Digital vedou podstatně lépe než na hudebním poli. Hlavně v titulech s nativní podporou zvuku v konfiguraci 5.1 ukazují svou skutečnou sílu. V obou mušlích totiž najdete po třech malých reproduktorech. Jeden příklad za všechny je Battlefield 4, který zní skvěle za každých podmínek a prostorový zvuk mu náramně sluší. Snadno rozeznáte, odkud se k vám jednotlivé zvuky linou, a hlavně si chvílemi budete připadat, jako byste stáli na skutečném bojišti. Svoje zvláštní místo mají ve zvukovém spektru i kroky vaší postavy nebo pokyny z vysílačky. Třešničkou na dortu jsou výbuchy v bezprostřední blízkosti, které rozvibrují zabudovaný woofer. Ke standardnímu stereo mixu se mi v tomto případě vracelo těžko.

Obecně se dá říct, že prostorový zvuk najde svoje využití hlavně v akčních hrách. Zatímco v Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch a právě Battlefieldu jsem tu přidanou hodnotu cítil, v ostatních žánrech zastoupených třeba tituly World of Warcraft, Zaklínač 3 a StarCraft 2 mi bylo zcela jedno, jestli je zvuk prostorový, nebo ne. Vždy je chvíli zábava poslouchat rozdíly mezi dvěma a více kanály, pro mě osobně je ale prostorový zvuk ve sluchátkách podobný gimmick jako hraní ve stereoskopickém 3D.

SLYŠÍME TĚ DOBŘE

Mikrofonu nelze nic vytknout, mezi herními headsety jde o velmi slušný standard. Zvuk snímá dostatečně čistě a hlasitě, a parťáci vám tak určitě nebudou vyčítat, že vám není rozumět. Díky částečně ohebné konstrukci ho také můžete polohovat, jak je libo. Pokud mikrofon používat nechcete, snadno ho od sluchátek odpojíte.

Headset můžete spárovat s aplikací ve svém smartphonu, takže až se vám někdo bude snažit dovolat, nebudete muset sluchátka sundávat z hlavy.

K headsetu je napevno připojená stolní USB zvuková karta. Má gumové nožičky, po stole neklouže a ani nezabírá příliš mnoho místa. Nachází se na ní velký knoflík pro ovládání hlasitosti a kompletní ztlumení headsetu a 5 dalších tlačítek. Díky jednomu z nich je možné separátně nastavovat hlasitost pro jednotlivé zvukové kanály. Pomocí tlačítka vedle lze přepnout do režimu Movie, který lehce mění parametry zvuku, aby filmy zněly lépe. Protože je krabička vybavena čtyřmi porty pro zapojení externích reproduktorů, najdete na ní také tlačítko pro přepínání mezi sluchátky a reproduktory. Další tlačítko aktivuje či deaktivuje mikrofon a poslední slouží k přijímání telefonických hovorů. Headset totiž můžete spárovat s aplikací ve svém smartphonu, takže až se vám někdo bude snažit dovolat, nebudete muset sluchátka sundávat z hlavy.

SOFTWARE PLNÝ POZLÁTEK

Zařízení si po připojení samo stáhne základní ovladače, ale abyste potenciál headsetu mohli využít na maximum, je potřeba ručně nainstalovat ještě softwarovou sadu Roccat Kave XTD. Tu najdete buď na webu výrobce nebo na přiloženém CD. Nabízí celou řadu možností, jak zvuk “vylepšit”, laciné efekty typu Virtual Bass nebo Brilliant Audio ale mají přesně opačný účinek. Jenom ubližují už tak nepřesnému přednesu.

Součástí ovladačů je také standardní ekvalizér s několika presety pro konkrétní hry - například pro Counter-Strike jsou silně zvýrazněny vyšší frekvence, World of Warcraft preset má stažené středy. Profily si lze vytvořit také vlastní. Na mě jsou přednastavené volby příliš razantní a zvuk ohýbají nepřirozeně. Je ovšem zvláštní, že ani “default” preset nemá všechny frekvence na stejné úrovni, jako by výrobce tušil, kde mají sluchátka slabiny. Softwarem se to ale pochopitelně dohnat nedá.

Roccat Kave XTD 5.1 Digital
i Zdroj: Hrej.cz

Dále je tu možnost volně přepínat mezi stereo a 5.1 režimem či měnit vzorkovací frekvenci sluchátek i mikrofonu mezi 44,1 a 48 kHz. Nemůžu nezmínit kouzelně hloupoučkou funkci Magic Voice, jež má váš hlas změnit v hlas monstra, gumové kachničky, muže nebo ženy. Kéž by výrobce investoval čas do implementace něčeho skutečně použitelného.

Roccat Kave XTD 5.1 Digital jsou skvěle vypadající sluchátka, která bohužel nedokážou ospravedlnit svoji cenu. To je obecný problém všech gamingových headsetů, jež táhnou zákazníky na prostorový zvuk a další ve skutečnosti nepodstatné funkce. Kave XTD 5.1 Digital nejvíc ubližuje celková kvalita zvuku, což je u příslušenství za zhruba 6000 korun nepochopitelná věc. Za stejné nebo spíše menší peníze bez větší námahy najdete jiné kousky, které třeba nemají praktický stolní interface a 6 reproduktorů, ale zato znějí dobře za všech podmínek.

Technické specifikace:

Hmotnost: 335 g
Konektor: USB 2.0
Délka kabelu: 3,6 m
Citlivost: 115± dB
Impedance: 32 Ω
Průměr předního měniče: 40 mm
Průměr zadního měniče: 40 mm
Frekvenční rozsah sluchátek: 20 - 20 000 Hz
Frekvenční rozsah mikrofonu: 10 - 10 000 Hz
Podporované operační systémy: Windows XP a novější

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama