Rift, Vive a PS VR - všechny informace na jednom místě
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Rift, Vive a PS VR - všechny informace na jednom místě

Rift, Vive a PS VR - všechny informace na jednom místě

David Plecháček

David Plecháček

21. 3. 2016 12:00 14
Reklama

Tak nakonec březen se stal tím měsícem, po němž uhasnou veškeré spekulace ohledně virtuální reality. Všichni tři největší hráči na trhu - Oculus, HTC/Valve a Sony - postupně odhalili své trumfy, a je na nás, na hráčích, abychom se chopili otěží a rozhodli o úspěchu či neúspěchu největšího trendu poslední doby. Možná jste rozhodnutí, možná vás rozmýšlení teprve čeká a možná jste dali celému odvětví vale dávno předtím. Pokud však chcete zůstat v obraze, je dobré znát základní aspekty každého z nich. A kdo ví, třeba ještě změníte názor - ostatně, jak sami uvidíte, na rozhodování máte fůru času.

OCULUS RIFT

Rift, Vive a PS VR - všechny informace na jednom místě
i Zdroj: Hrej.cz

V raných stádiích vývoje samotné virtuální reality byla právě společnost Oculus spolu se svým zakladatelem Palmerem Luckeym tím vizionářem, jež celou mánii odstartovala. Situace na trhu tomu chtěla, aby se ze zařízení Rift stala pověstná střední cesta. Nebude se tak jednat o technicky nejlépe vybavené zařízení, jímž nakonec bude HTC Vive, zároveň to ale nebude zařízení nejslabší, čemuž odpovídá i samotná cena. Za necelých 19 tisíc korun vám v balíčku dorazí i Xbox One ovladač, senzor a kopie dvou her - EVE: Valkyrie a Lucky’s Tale. Další hry a aplikace by měly být dostupné skrze prostředí Oculus Home (v prvopočátcích přibližně 30 titulů), některé z nich ale budou dostupné i na jiných konkurenčních zařízeních. Jejich seznam naleznete zde.

Oculus Rift

Cena: 18 900 Kč
Datum vydání: květen 2016
Platforma: PC

Technická specifikace

Rozlišení: 2160 x 1200 (1080 x 1200 na každé oko)
Obnovovací frekvence: 90 Hz
Rozsah zorného úhlu: 110 stupňů
Senzory: akcelerometr, gyroskop, magnetometr, externí senzor mapující pohyb (součástí balení)
Ovládání: ovladač Xboxu One (součástí balení), Oculus Touch
Zvuk: vestavěná sluchátka a mikrofon, 3D audio
Výstupy: HDMI 1.3, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0
Prostředí: Oculus Home

Tím, že je Oculus Rift vázán na počítač, všem zájemcům doporučujeme zkontrolovat minimální požadavky na váš stroj. Ty jsou téměř shodné s těmi pro HTC Vive, které je smířlivější pouze, co se týče velikosti RAM. Drobné upozornění - přestože v technické specifikaci uvádíme obnovovací frekvenci 90 Hz, neznamená to, že vám hry poběží při 90 snímcích za vteřinu. Tak jako u každé hry bude pochopitelně záležet na vašem přístroji, jak se s množstvím úkonů vypořádá, a i zde platí pravidlo, že čím výkonnější, tím lepší.

Minimální požadavky

OS: Windows 7 SP1 a novější
Procesor: Intel i5-4590 nebo lepší
Grafická karta: Nvidia GTX 970 nebo AMD R9 290 nebo lepší
RAM: 8 GB
Výstupy: HDMI 1.3, 2x USB 3.0

HTC VIVE

Rift, Vive a PS VR - všechny informace na jednom místě
i Zdroj: Hrej.cz

Valve se společně s HTC vytasilo s nejvyspělejším zařízením, ale také s nejvyšší cenou. Na druhou stranu mu obojí umožňuje zvolit trochu odlišné pojetí od svých největších konkurentů. Zatímco Oculus Rift i PlayStation VR zprostředkovávají zážitky spíše pro pasivní, sedící konzumenty, Vive se orientuje na aktivní pojetí virtuální reality. Nejde pouze o to, co a jak vidíte či slyšíte, ale zároveň jde o to, jak se hýbete. Tomu je pochopitelně přizpůsobeno i samotné zařízení, jež disponuje vestavěnou kamerou snímající okolní svět nacházející se před vámi a infračervené senzory monitorující vaše pohyby, nutno ale říct, že samotnou podporou budou muset disponovat jednotlivé hry, a zde může Vive narazit. Celé balení pak dorazí s headsetem, dvojicí speciálních Vive ovladačů, krabičkou sloužící k propojení s vaším počítačem, s tzv. pecičkami do uší a dvojicí her - s Job Simulatorem a  Fantastic Contraption. Více se o hrách pro HTC Vive dočtete zde.

HTC Vive

Cena: 24 300 Kč
Datum vydání: duben 2016
Platforma: PC

Technická specifikace

Rozlišení: 2160 x 1200 (1080 x 1200 na každé oko)
Obnovovací frekvence: 90 Hz
Rozsah zorného úhlu: 110 stupňů
Senzory: akcelerometr, gyroskop, infračervený senzor snímající pohyb po okolí, přední kamera
Ovládání: dvojice Vive ovladačů (součástí balení)
Zvuk: vestavěná sluchátka a mikrofon
Výstupy: HDMI 1.4, USB 3.0, USB 2.0
Prostředí: Steam VR

Stejně jako v případě Riftu je potřeba výkonný počítač. Zkontrolujte si raději minimální požadavky i pro Vive. Ostatně i zde platí, že čím lepší stroj, tím plynulejší zážitek.

Minimální požadavky

OS: Windows 7 SP1 a novější
Procesor: Intel i5-4590 nebo AMD FX 8350 nebo lepší
Grafická karta: Nvidia GTX 970 nebo AMD R9 290 nebo lepší
RAM: 4 GB
Výstupy: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, USB 2.0

PLAYSTATION VR

Rift, Vive a PS VR - všechny informace na jednom místě
i Zdroj: Hrej.cz

PS VR, dříve Project Morpheus, představuje nejlevnější způsob, jak se dostat k virtuálnímu zážitku. A nejde pouze o cenu samotného zařízení - pokud to někdo chce brát od píky, pak samotný PlayStation 4 vyjde levněji než herní počítač. Nejnižší cenová nabídka si vybrala svou daň, i co se týče obsahu samotného balení, v krabici přijde pouze headset, externí jednotka a potřebná kabeláž. Nic víc, nic méně. Navíc součástí balení nejsou věci, které jsou ke správné funkci VR vyžadovány, např. PS kamera, sluchátka, Dualshock, eventuálně dva Move ovladače. Pravdou ale je, že všechny tyto doplňky můžete mít doma a bylo by zbytečné za ně platit opětovně, pokud ale ne, počítejte s náklady navíc. Systém jako takový podporuje tzv. motion tracking (sledování pohybu) jak ovladače, tak headsetu. PlayStation VR může sloužit i jako druhá obrazovka pro ne-VR hry. Od počátku prodejů bude k dispozici The Playroom VR jako volně stažitelná aplikace a do konce roku pro headset vyjde na 50 titulů.

PlayStation VR

Cena: 10 800 Kč
Datum vydání: říjen 2016
Platforma: PlayStation 4

Technická specifikace

Rozlišení: 1920 x 1080 (960 x 1080 na každé oko)
Obnovovací frekvence: 120 Hz
Rozsah zorného úhlu: 100 stupňů
Senzory: akcelerometr, gyroskop, systém na sledování pohybu očí PlayStation Eye tracking, PlayStation kamera (nutné příslušenství, není součástí balení)
Ovládání: Dualshock 4, PlayStation Move (nejsou součástí balení)
Zvuk: vlastní, podpora 3D zvuku
Výstupy: USB i audio výstup mimo PS VR
Prostředí: PlayStation Network

Na rozdíl od Vive i od Riftu, pro PlayStation VR nejsou udávané minimální požadavky. Důvod je zřejmý - zařízení si bude muset vystačit s výkonem PlayStationu 4. K lepšímu výkonu mu nebude dopomáhat ani externí jednotka, která slouží k vytváření 3D zvuku a k případnému streamování obrazu do tzv. „sociální obrazovky“, tedy na obrazovku, která poběží simultánně s PS VR. Přenášený obraz pak nabídne kvalitu 720p. Co se týče počtu snímků za vteřinu v headsetu, zde si nelze pomoci vlastní silou, a tak tento parametr zůstává na vývojářích - Sony nicméně potvrdilo, že hry s nižším frameratem než 60 snímků za vteřinu (nebo s propady pod tuto hranici) na zařízení nepustí. Hry poběží buď v 60 snímcích při obnovovací frekvenci 120 Hz, v 90 snímcích při 90 Hz a nebo ve 120 snímcích při 120 Hz. V teoreticky nejvyšší možné hranici Sony oproti konkurentům exceluje, neboť jak Oculus tak Vive nabídnou maximálně 90 Hz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama