Článek Retro Remakes Competition 2008 - část 2.

Retro Remakes Competition 2008 - část 2.

Marek Král

Marek Král

17. 1. 2009 23:55
Reklama

Kategorie 4: Hra pro Helenu

Kdo alespoň trošku sleduje dění okolo RR a jejich soutěží, má povědomí o tom, že remakovská komunita se snaží pomáhat dětem i dospělým s tělesným postižením. Ať už formou finanční, častěji však právě formou vývoje „speciálních“ her, které si mohou lidé s tělesným handicapem zahrát a užít. Většinou nejde jen o virtuální hry s minimem funkčních kláves, ale rovněž i o fyzické trenažéry. Tento ročník se pro dobročinné účely vyhranila celá jedna kategorie. A Game For Helen obsahuje příspěvky převážně jednoduchých a srozumitelných hříček. Hry jsou věnovány hospicu Heleny & Douglase v Oxfordu:

A Sliding Puzzle For Helen – hra s puzzlemi.
Battlezone – zhostíte se tanku z budoucnosti a odoláváte náporu vetřelčích sil.
Carnival 1980 – střelecká hra s obrázkovou galerií.
Letter Blaster – střílečka s písmeny.
Ropor – navigujte robota k cílovému pokladu skrze krkolomné úrovně.
The Factory – ovládejte komplexně tovární linku.
21st Century Frog – lišky ani Morrison se nekonají, zato žabí chytání mušek si užijete dosyta.
Whack A Monty Mole – známá to atrakce pro děti snad v každé herně: čapněte paličku a ubijte ty škůdce!

Kategorie 5: 8bitové pyré

Co by se stalo, kdybyste zkřížili Predátora s Lulou? Simulátor chovu zvířat s Duke Nukem? Kratose a Harvest Moon? Přelaďte na varianty pro 8bit a už teď se těšte na milá překvapení:

Blast Passage – Bomberman + Gauntlet = smrtící kombinace. Není nad to odpálit fantasy démony japonskou příruční bombou.
Snakoban Dash – Sokoban + Snake = jak to proboha může fungovat? Bez ptaní rovnou vyzkoušejte.
Sports Daze – Sports Day + Klass Of ’99 = příjemný sportovní datadisk k příjemné školní hře. Kdo nehrál, tak ten ať nakluše k jedné z hlavních předloh Bully (Canis Canem).
Tetroid – Tetris + Metroid = vyvážená lahoda. Místo paprskometů Pažitnovy kostičky. Akční a přitom logické. Za sebe: jasný tip!
The Eggyard – Custers Revenge + Dizzy = podivnost. Ovládá se pouze jedním tlačítkem a beztak do poslední chvíle netušíte, jestli to děláte správně. Ne že bych doporučoval, ale pro to „překvapení“ určitě zkuste.

Kategorie 6: Máme to rádi Retro

Šestá kategorie byla pak poslední šancí pro fanoušky velkých rozcáklých pixelů nebo spritů. Vypadá hra dostatečně oldskool? Působí jak z C64? Podepsal se na tomhle Sinclair? Špinavý, rozmazaný, vybledlý a bezbarvý… pak se počítá! Várka prošlých dobrot se už valí! Chce někdo nášup?

As Time Goes By – plošinovková Casablanca. Ulítlé mlácení, zato fantastická audiovizuální podstata. Opět od Loba.
CPC – run and gun akce v amstraďáckém střihu. Velká obrazovka, nízké rozlišení a báječný starý filtr v kombo úderu s malou obnovovací frekvencí, že vám začne slzet nebo vás rovnou rozbolí hlava.
Devil Ronin – dlouhý a krvavý quest, v němž se vžijete do japonského hrdiny v období Sengoku, tedy v době, kdy mocní vladaři zešílí a Japonsko zachvátí záplavy nadpřirozených bytostí. Další z kvalitních retro.
Lightmare – úrovňová platformovka. Se svým upírem se potloukejte nocí a hlavně pozor na elektrická světla.
Retroman – parádní hopsačka se skvostnou grafikou a ozvučením. Zemi napadli roboti a vy jste poslední naděje lidstva (jak jinak!). Zvednuté palce patří žlutému skafandru a hardkórovitosti.
Revenge Of The Punched Tape – jak to vypadá, když se děrovaná páska nahackuje do virtuálního světa computerů, ve snaze zmocnit se všech uživatelských dat? Podívejte se sami.
Sewer Shark – byl další v řadě pokusů-omylů v oblasti interaktivních filmů na platformě SEGA CD. Remake očesává přežitky a pouští se jen do toho, co doopravdy funguje: skrollovaná střílečka.
Spare A Thought For The Little Guy – je pecka. Vtipně laděný minipříběh o zaprodání se Ďáblu a sbírání lidských duší na časový limit. Grafika jak z Commodoru a obtížnost zrovna tak.
Staroid – jak by mohli Asteroids vypadat v režii platformu? Minimálně zajímavě. S malým kosmonautem/robotem se prodíráte sítí tunelů a šachet, kdesi ve vesmírném prostoru a dotěrné všudypřítomně se zjevující koule vám nedají chvíli pokoj. C64 jako střižený.

Tak, to bychom měli jubilejní padesátku více či méně (spíš více než méně) zajímavých retro předělávek. Pokud mám letošní rok zhodnotit na prstech jedné ruky, zvednu prsteníček s ukazováčkem a zamávám mír: krásná dvojka. Totiž, nebyla jedna jediná vyloženě blbá hra; na každé vás, i přes jejich stáří, cosi zaujme. Většina z nich byla kupodivu hratelná a těch opravdu peckových se také našla hrst. Takže, rozhodně nepřehlížet retro scénu a hrát a hrát a hrát. Ostatně, oněch padesát her bylo děláno právě pro vás, hardkór hráče se srdcem staromilce. Komu se podaří dohrát do konce kompletní padesátku, ať se mi ozve… zvu ho na panáka.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama