Redakce radí - Co pod stromeček?!
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Redakce radí - Co pod stromeček?!

Redakce radí - Co pod stromeček?!

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

18. 12. 2014 18:57 29
Reklama

Štědrý den je za dveřmi a jak lépe uctít hráče než příspěvkem do jeho kolekce virtuálních dobrodružství. Vánoce tvoří neodmyslitelnou dvojici se Silvestrem a novoroční oslavy jsou zase tradičně okamžikem bilancování a rekapitualce. Než však usedneme v redakci ke kulatému stolu, dáme hlavy dohromady a v nadcházejícím ročníku ankety Invaze rozhodneme o nejlepších hrách loňského roku, máme pro vás speciální doporučení, kterou z letošních her byste měli mít anebo alespoň měli chtít pod vánočním stromkem.

JIRKA BIGAS - MULTIŽÁNROVÝ SPECIALISTA

Nebyl to vůbec špatný rok. I když jsme letos museli oplakat nejedno zklamání, o titul nejlepších her za rok 2014 se zase popere silná skupinka uchazečů. Pokud vám smím radit, vyberte si některou z her, která padla za uplynulých dvanáct měsíců do okna i mně. V největší nevýhodě jsou tituly, které vyšly hned zkraje roku, jelikož má člověk chatrnou pamět. I přes vysoko nastavenou laťku legendárních předchůdců se mi na jaře trefil do vkusu Thief a trilogii BioShock zase mistrně uzavřela druhá epizoda DLC Burial at Sea pro Infinite. O Watch Dogs se mnohdy mluví jako o zklamání, ale to bychom této nové ambiciózní značce křivdili. Pokud se oprostíte od vlny nenávisti, která vývojáře spláchla bezprostředně po vydání titulu, určitě přijdete sami na to, že tahle značka má budoucnost a pokračování si rozhodně zaslouží. Stejně jako vaši pozornost.

The Last of Us Remastered pro PlayStation 4 se blíží k dokonalosti, a to na mýtus bezchybné hry, stejně jako na Ježíška, už v redakci dávno nevěříme. Pokud ovšem máte odvahu dát šanci méně grandióznímu počinu a rádi si u her trochu namáháte mozek, vězte, že Sherlock Holmes: Crimes & Punishments by neměl uniknout vaší pozornosti, i kdybyste běžně adventurám neholdovali a neměli se slavným detektivem ani tu nejmenší zkušenost. Milovníci staromódních hororů si nemohou nechat ujít návrat mistra Mikamiho na scénu prostřednictvím The Evil Within, ale pokud dáváte před strašidly přednost fantasy, spálit se nemůžete ani sázkou na Middle-earth: Shadow of Mordor. A pokud byste před bezesporu kvalitně rozvinutým plagiátem Batmana a Assassin's Creedu dávali přeci jen přednost originálu, určitě sáhněte raději po Rogue než Unity. Fanoušci sci-fi by si rozhodně neměli nechat ujít Alien: Isolation, milovníci akcí klasického střihu Wolfenstein: The New Order… No a pak je tu samozřejmě ještě ta vyšperkovaná verze Grand Theft Auto V. Máte tedy určitě z čeho vybírat, a to jsem zdaleka nehrál vše, co bych si býval přál.

Redakce radí - Co pod stromeček?!
i Zdroj: Hrej.cz

VOJTA DŘEVÍKOVSKÝ - NINTENDO FANBOOOOOJ!

Pokud se chystáte teprve napsat Ježíškovi nebo udělat radost někomu jinému anebo prostě dodat do domácnosti něco nového, s čím si budou moci zahrát všichni, určitě mrkněte na handheld Nintendo 3DS, který tento rok dostal několik skvělých titulů, jak pro občasné hráče, tak i pro pořádné gamery. Handheld má po třech letech obstojný katalog her, které naleznete nejen v obchodech, ale také v jeho vlastním eShopu. Doporučil bych vybrat XL verzi, která sice stojí okolo 5000, ale ten 3D efekt si na větší obrazovce opravdu vychutnáte. Na druhou stranu se ale nabízí i levnější varianta - 2DS - které 3D efekt postrádá, ale vyjde vás na necelé 3000 Kč. Z letošních her mezi všemi stojí vynikající JRPG Bravely Default s originálním bojovým systémem, který vás chytne a nepustí. Český dungeon The Keep potěší spíše pamětníky žánru, ale inovativním pojetím soubojů využívá obou obrazovek kapesní konzole. Nakonec nesmějí chybět Pokémon Omega Ruby / Alpha Sapphire, jejichž letošní díl lze bez strachu nazvat tím nejlepším v sérii.

Asi vás nepřekvapí ani doporučení konzole Wii U, o které se rozhodně nedá říct, že by na ni nevycházely hry. Ba naopak, její exkluzivity patří mezi nejlépe hodnocené tituly letoška! Tak například závodní Mario Kart 8 jsou titulem, ve kterém se rozbíjejí přátelství modrým krunýřem, Bayonetta 2 je stylová a vysoce návyková hack’n’slash mlátička se svůdnou čarodějnicí a do extrémů vyhnanou akcí a Super Smash Bros. ve svých soubojích 1v1v1v1 a soupiskou Nintendo all-stars nemají mezi bojovkami konkurenci. Navíc příští rok slibuje další nášup v podobě nové Zeldy a multiplayerové střílečky Splatoon.

Pakliže vlastníte počítač nebo PlayStation 4 a do nového hardware se vám investovat nechce, tak bych vám vybral jednu indie hru a jednu AAA hru. Transistor je indie překvapení roku, příběhem i systémem hluboké akční RPG odehrávající se v rozpadajícím se sci-fi městě. Podobné překvapení pak bylo fantasy RPG Dragon Age: Inquisition, které využilo vysokého rozpočtu od EA a představilo nádherný svět, skvělé postavy a chytlavý příběh a patří mezi kandidáty na hru roku. A víte co? Kašlete na dvě doporučení a pokud patříte mezi fandy seriálu South Park, tak si v žádném případě nenechte ujít extrémně vtipný The Stick of Truth. Litovat nebudete.

Redakce radí - Co pod stromeček?!
i Zdroj: Hrej.cz

LUKÁŠ KUNCE - PAN KYTARISTA

Přestože z mého hlediska byl letošní rok snad vůbec nejslabším rokem mé nedlouhé hráčské „kariéry“ (ne snad, že by nevycházelo dost her, spíše času bylo málo...), napadá mě hned několik aktuálních titulů, které by hráčům všech typů mohly pod stromečkem udělat radost. Začnu tím, co má jasnou spojitost s mými letošními Vánoci, a to jsou kytary. Začátkem roku jsem měl možnost vyzkoušet novou verzi herně edukačního softwaru Rocksmith, který mě spoustou obsahu a hlavně stoprocentní funkcionalitou velmi mile překvapil. Jednodušší a zábavnější způsob výuky hry na elektrickou kytaru anebo baskytaru zkrátka neexistuje.

Rok 2014 byl štědrý především pro fanoušky Nintenda. I když prodeje jeho konzole Wii U jsou stále zoufalé, chrlí úctyhodné množství exkluzivních titulů, které nabízí něco úplně jiného než veškerá konkurence. Před vydáním skvělého Mario Kart 8 jsem si rád krátil chvíle bezchybnou The Legend of Zelda: A Link Between Worlds pro 3DS a nedávno mi cesty metrem zpříjemňovali přenosní Super Smash Bráchové. Těm, kterým Nintendo zas tak moc nevoní, bych nadělil třeba parádní kolekci Metro Redux, která zahrnuje dvě nádherné střílečky s kvalitním příběhem za více než férovou cenu. Reputaci si u mě díky datadisku Reaper of Souls napravilo také mnou dříve od srdce nenáviděné Diablo 3. Králem letošního online střílení pro mě není ani Titanfall, ani Call of Duty, ale roztomilé Plants vs. Zombies: Garden Warfare. A jaký herní dárek by udělal největší radost mně? Ta nová černá krabice s Master Chiefovou nabušenou kolekcí určitě :)

Redakce radí - Co pod stromeček?!
i Zdroj: Hrej.cz

JARDA MÖWALD - XHRÁČ XTĚLEM A XDUŠÍ!

Pevně věřím, že mi kolegové vyfoukli úplně všechny zaručené tipy na ty nejlepší hry roku, tudíž vám zkusím doporučit hry, které jsou sice skvělé, ale povedlo se jim prošumět bez výrazného zájmu. Jirka mi už sebral Sherlocka Holmese, takže přidám k dobru Wolfenstein: The New Order (fakt díky, pozn. Zdeněk). Zrovna si (bez)myšlenkovitou Nazi vyvražďovačku užívam znova a je to pořád jízda. Nejvíc hodin jsem letos sice strávil ve Football Manageru 2015 (celkem 182), ale zdaleka nejvíc zábavy jsem si užil s Forzou Horizon 2. Jak už jste si určitě přečetli v recenzi, byl to pro mě po vynikající jedničce tak trochu splněný sen a v Itálii a Francii závodím dodnes. Nesmím zapomenout zmínit ani Titanfall, který mi přišel skvělý v době, kdy vyšel a s postupujícím časem zraje jako víno – pro mě nejlepší střílečka letošního roku.

Překvapivě dobře letos dopadlo i Call of Duty: Advanced Warfare. Multiplayer možná není až taková bomba, obzvlášť pokud máte nahrány předchozí díly, ale single stojí za to. A na závěr dám ještě jeden tip, tak trochu nečekaný, ale když v něčem strávíte 26 hodin, tak se sluší alespoň malá zmínka. Je to Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Ano, je to „jen“ prolog. Ano, hlavní příběhová mise jde dohrát za několik minut. Ale pokud máte tu sérii rádi, tak to pro vás může být skvělá ochutnávka před hlavním chodem, který přijde příští rok.

Redakce radí - Co pod stromeček?!
i Zdroj: Hrej.cz

ZDENĚK PRINC - PŘEKVAPIVÝ IND

Víte, jak je nespravedlivé být na konci podobného seznamu? Ale dobře, padlo tu spoustu zajímavých her, spoustu z nich jsem neměl šanci hrát déle, jednou se k ním vrátím a vy byste je neměli přehlížet. Za sebe pak přihodím několik tipů, které dosud nezazněly a rozhodně za ně dám ruku do ohně! V první řadě je to nezávislá budovatelská strategie Banished. Vyšla sice už na začátku roku, ale díky grafice, hratelnosti i výzvě v pozdějších fázích mě vážně dostala a strávil jsem s ní hodně času. Teď, až si nařídím pár dní vánočního volna, hodlám zažehnout tuhle závislost ještě jednou - už měsíc totiž Banished podporuje modifikace a třeba domy v japonském stylu jsou něčím, co musím vyzkoušet. Je toho ale samozřejmě mnohem víc, stačí chvilku hledat.

Další hra, u které je strašně jednoduché se zaseknout, byla Trials Fusion. Dnes už ji seženete za hubičku, vývojáři navíc vylepšili multiplayer, hrát se dá i ve více lidech u jednoho zařízení a některé tratě opravdu připomínají horskou dráhu. Koupí neprohloupíte, pokud vám nevadí výzva a neustálé překonávání sebe sama. Podobně by tomu určitě bylo i v nějaké skutečné závodní hře, jenže taková letos nevyšla, a tak mi nezbývá, než opět sáhnout po strategii. Tropico 5 je hra, o které se tolik nemluvilo, ale minout tenhle rychle opomenutý drahokam by bylo vážně herní rouhání. Na hře takřka nevidím chyby a rozhodně není od věci si se začínající zimou občas pootočit topení na čtyřku, sundat fusekle, místo čaje namíchat Cuba Libre a ukázat všem, zač je toho revoluce!

(A taky byste měli dál hrát FF XIV!)

Redakce radí - Co pod stromeček?!
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama