Pac-Man World 3 Recenze Pac-Man World 3

Pac-Man World 3

Luke

Luke

19. 6. 2006 22:57
Reklama

Přechod do 3D grafiky žlutému avatarovi neuškodil, permanentní optimistický úsměv ho zdobí pěkně, nohy a ruce působí přirozeně a prakticky se dají využívat při plnění jednotlivých úkolů. Pac-Man World 3 pokračuje v tradici skákačkově založené Pac-Man World 2, která vyšla před dvěma lety na platformy PC/PS2/Xbox/GC. Nový díl (PC/PS2/Xbox/GC/PSP/DS) nabízí spojnice i s původní „placatou“ arkádou: běháme v bludištích, sbíráme bonusy a vedle toho skáčeme po trampolínách a provádíme lehké tombraiderovské kousky. Ke kompletnímu ansámblu pacmanovského univerza patří samozřejmě duchové, konkrétně Clyde, Inky, Pinky a Blinky, jejichž jediným osudem je Pac-Mana honit a požírat – jenže nyní jsou postaveni na stejnou stranu jako hippiesácká žlutá koule! Doktor Erwin totiž otevřel portál mezi dvěmi realitami, duchovskou a pacmanovskou a jak to tak u doktorů-co-otevírají-portály chodí, není systém zcela funkční. Předměty z duchařského světa se prolínají do pacmanovského a Pac-Man společně s duchy musí portály uzavírat a tím nastolit rovnováhu mezi světy a tak dále a tak podobně. Vyprávění na první (druhý, třetí, dvacátý) pohled nudné jako stará kočka je atraktivní díky lehce napsaným dialogům a vtipným hláškám, které protagonisté pronášejí.

Sežer, přeskoč, uteč

Herní náplň neodlišuje Pac-Man World 3 od jakékoliv skákačky z roku 1999. Důležité je běhat po plošinkách, skákat přes propasti, nacházet cestu po krychlích, sbírat žluté kuličky a bonusy, v jejichž počtu se hra vyznamenává – je jich skutečně hodně s nejrůznějšími efekty. Nepřátele na každém rohu pak lze zničit mnoha způsoby. Vývojáři z Blitz Games vyvážili strukturu tak, že tiká v perfektním akčním rytmu – tak perfektním, že si ani neuvědomíte zpátečnictví celého produktu. Ve slabších úsecích se samozřejmě objeví 3D remake klasického Pac-Man, který je dostatečně zábavný, aby vás přinutil hrát ještě chvíli. Hra je hlavně skákací arkádou a zná Bibli svého žánru (to samé se nedá říci o nedávno recenzované Over the Hedge). Náročnější hráči odkojení Tomb Raiderem a dalšími moderními skákačkami samozřejmě budou pociťovat prázdnotu herního prostředí, hráči Pac-Man World 2 pak nebudou konfrontováni s evolucí série a mohou si připadat podvedení, jako by hráli datadisk k poslednímu dílu. Zbytek herního světa si zaskáče a zamlátí s potěšením. Jde prostě o jednoduchou a záživnou akci.

Duchové Blinky a Clyde jsou sice nesmazatelně zapsaní do naší paměti jako sviňky s jednou z nejlepších umělých inteligencí v historii počítačových her, ale stejně tak dobře si pamatujeme, že po sežrání bonusu, kdy se stali pacmanovskou potravou, uháněli pryč jako stíhačky. Po smrti se bohužel reinkarnovali. Bohužel? V Pac-Man World 3 jsou duchové pacmanovští spojenci z astrálního světa, kteří dokáží odhalit předměty a místa, jaká Pac-Man svýma očima nevidí. Duchové jsou ke spolupráci přinuceni okolnostmi a nikterak se jim kooperace nelíbí, jak se nechají slyšet v jednom rozhovoru, kdy podotýkají, že ztratili svojí důstojnost. Ale to je život. Dávní nepřátelé se při záchraně světů musí spojit a být alespoň přechodně kamarády. Není to krásně morální? Ehm... Každopádně prima nápad.

Se žlutou koulí na věčné časy

V posledních letech tradiční otevírání neherních bonusů se objevuje i zde, a to v podobě rozhovorů s návrháři nebo jako pohled na dospívání postavičky v průběhu věků a řada dalších. Pac-Man World 3 může působit ne jako samostatná hra, která má právo na výslunní, ale jako produkt zajišťující kontinuální existenci legendy v myslích hráčů – podobně jako mladší Mario nebo znovu oživený Sonic. Představte si, že je přeci jen něco úžasného, že po čtvrtstoletí existence, kdy se na pacmanovských hrách vyměnily armády vývojářů, je žlutá koule stále stejně charismatická a zásadní, jako byla roku 1981, kdy poprvé vyšla. Nezbývá nám nic jiného, než před legendou smeknout klobouk a Pac-Man World 3 zařadit do škatulky průměrných skákaček. Za deset nebo dvacet let půjde určitě o vyhledávaný kousek pro archívy sběratelů ikonických herních hrdinů.V tu dobu bude žlutá dělová koule s maniakálním úsměvem již pobíhat ve virtuální realitě – věřte tomu. Ostatně, něco podobného se děje již dnes, podívejte se na tuto adresu!

Pac-Man World 3
Windows PC

Verdikt

Jistá dávka nostalgie pracuje v prospěch hry, stejně jako její jednoduchost a vtipnost. Rozhodně pro mladší a infantilnější hráče.

Co se nám líbí a nelíbí?

Starý dobrý Pac-man v moderní grafice a s vtipnými dialogy. Akční rytmus je výborně dirigován.
Pac-Man World 3 je nám nějak pár let pozadu; dnes jsou rozhodně lepší 3D plošinkovky.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama