Emergency 4 Recenze Emergency 4: Global Fighters for Life

Emergency 4: Global Fighters for Life

michal.jonas

michal.jonas

1. 1. 2007 23:56 2
Reklama

Díky laskavosti velení záchranného systému jednoho německého města jsme v nedávných dnech mohli pozorovat práci dispečinku, koordinující všechny složky zdejšího záchranného systému. Ten nově zasahoval dokonce i v Antarktidě a na Blízkém východě. Obě tolik oslavované akce jsme viděli na vlastní oči, stejně jako dalších 18 zásahů, ke kterým v době naší návštěvy došlo. Jak potvrdil náš průvodce, jeho jednotka má nově na starost poměrně rozlehlý rajón v podobě celého města, což je rozdíl oproti dřívějším akcím v různých lokalitách. A obec rozhodně nespí, panuje tu čilý dopravní ruch a navíc musí být sbor připravený k výjezdům za každého počasí i denní doby.

All in one

Z věže dispečinku máme celý areál záchranného sboru jako na dlani. Nutno podotknout, že podobně rozlehlý objekt se stanicemi všech podřízených jednotek u nás doma nemáme. V jedné budově sídlí jak velení, tak hlavně hasiči, záchranáři a doktoři, stejně jako policie a vyprošťovací služba. Všechny tyto jednotky dispečink řídí z jednoho centrálního místa. Dispečink vždy přijme hlášení o výjezdu a musí rozhodnout, které jednotky a vybavení k zásahu použije. Průvodce nás překvapil, když nám prozradil, že ani v podmínkách fungující německé ekonomiky jim magistrát nedá nic zadarmo. Takže když začínali, měli v garážích pouze pár sanitek a hasičské vozidlo, ovšem bez vlastní nádrže na vodu! Po několika úspěšných zásazích však město poskytlo více peněz a tak si sbor mohl dovolit další specializovaná vozidla.

Pozor na rozpočet

Dobrý dispečer je zde i dobrým managerem a s omezeným příspěvkem z městské kasy musí dobře hospodařit. Starosta má totiž zájem nejen na tupláku kvasnicového ležáku nebo uzených bavorských klobáskách, ale hlavně na rychlé lokalizaci místa zásahu, při použití co nejmenšího počtu techniky a zasahujícího personálu. Když se pak podaří zdolat požár či nehodu rychle a bez následků (to všechno třeba jen s jedním zásahovým vozidlem), kontrolní výbor magistrátu po návratu na základnu přidělí stoprocentní rating. V praxi to znamená větší příděl z městské kasy a tím pádem možnost nákupu nové techniky.

V garážích jsme procházeli kolem odtahovek, obřích jeřábů, policejních vozidel, antonů, obrněných transportérů a vodních děl, patřících protidavové jednotce. Dále jsme si prohlédli několik typů automobilových stříkaček, žebříků a sanitek, ale největší dojem na nás udělal protichemický automobil a mobilní pontonový most. Na blízkém letišti má sbor dokonce k dispozici i transportní letadlo a záchranné vrtulníky. Ptali jsme se také, co všechno musí adept o dispečerský chlebíček umět. Po příchodu k jednotce si projde, tak jako každý novic, krátkým základním výcvikem. Pak už ho čeká poměrně rutinní, ale zajímavá práce na směny, kdy sám řídí všechny zásahy sboru.

Jednoduché ovládání

Jelikož jsme byli přítomni celé řádce ostrých výjezdů, mohli jsme si takříkajíc osahat řídící pult a vyzkoušet si na vlastní prsty práci dispečera. Velení jednotkám nám hodně připomínalo klasickou realtime strategii. Po přijetí hlášení jsme v jednoduchém rozbalovacím menu vybrali z dostupných jednotek tu vhodnou (u autonehody např. technické vozidlo hasičů, záchranku a policejní vůz pro zajištění okolí havárie), doslova naklikali osádky a jedním vrzem vyslali jednotky na místo zásahu.

Stateční chlapci i ženy

Na základně jsme mluvili s mnoha specialisty, kteří tvoří páteř sboru. Jsou tu saniťáci a doktoři, vyprošťovací technici, hasiči, strážníci, odstřelovači, vyjednávači, i psovodi. Viděli jsme je zasahovat u banálního zříceného lešení, s nímž spadlo i několik zedníků. Horší už byl pád obřího těžního rypadla, nehoda kamionu vtunelu, nebo výbuch v továrně na ohňostroje, kdy jsme měli opravdu v kalhotách, i když pohled na oblohu byl krásnější, než o silvestrovské půlnoci. Prostě záchranáři se zde opravdu nenudí, na šachy a kulečník můžou klidně zapomenout. I proto, snad díky vyčerpání, se nám jejich pohyb při zásahu zdál takový zpomalený, přece jenom hasič s hadicemi spěchající k ohni, ohrožujícímu nevinné oběti, nepůjde jako při venčení svého psíka.

Průměrný obrázek na monitoru

Dispečeři si zde také hodně zakládají na vyspělém kamerovém systému celého města, takže vždy vidí zónu zásahu, včetně svobodného pohybu kamer. Náhled na dění je tak v pořádku, ovšem obrázek na monitoru rozhodně nepatří k výkvětům dnešní zobrazovací technologie. Systém je ale online propojený s ostatními stanicemi přes internet, takže mohou dva dispečeři kooperativně spolupracovat a rozdělit si tak řízení týmu.

Udělej si sám

Jistě i naši hasiči by uvítali zdejší dobře fungující editor scénářů. Kromě kampaně pak záchranáři pilují své dovednosti ve volné hře bez konce, anebo na čas s bodovým ohodnocením, zapisujícím se do online žebříčků. Milý průvodce nás pak na konci exkurze ujistil, že jejich sofistikovaný software je k mání i u nás, a to v češtině a za necelé tři stovky. Poděkovali jsme a během cesty domů jsme se všichni shodli, že zdejší sbor šlape jako hodinky. Navíc za minimální investici, takžetěch pár chybek systému by ani našim záchranářům nemělo tolik vadit.

Emergency 4
Windows PC

Verdikt

Napínavá, poučná a příjemně stresující hra, vhodná pro všechny. Spíše než zabíjí se tu zachraňuje, což je v rámci dnešního herního trhu veskrze příjemný balzám.

Co se nám líbí a nelíbí?

Velké množství jednotek a vozidel, rozmanité zásahy, spojitá kampaň v jednom městě, nekomplikované ovládání, kooperativní multiplayer, podpora modů a editor scénářů.
Od minulých dílů se moc neliší, záchranáři se nedají popohnat, realita občas dostává na frak, průměrná grafika a animace, maximální rozlišení jen 1280x1024.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama