Crackdown Recenze Crackdown

Crackdown

michal.jonas

michal.jonas

12. 2. 2007 23:25 1
Reklama

Zápletka hry je jednoduchá a vystavěná zhruba v duchu dalších městských akcí. Nejblíže má Crackdown k sérii True Crime, protože v něm také hrajete za ochránce pořádku. Policie bující kriminalitu, teď již vlastně otevřenou válku gangů ve městě Pacific City nezvládá, proto jste naverbováni jako geneticky upravení agenti do bezpečnostní agentury, která má v ulicích opět nastolit pořádek. Když agent zemře, okamžitě je z DNA naklonován ten samý a vy tedy po zabití pokračujete v rozdělané práci.

Bohové?

Crackdown
i Zdroj: Hrej.cz
Již ze začátku agenti oplývají několika dovednostmi, jež jsou normálním smrtelníkům zapovězeny. Kromě obligátního přikrčení (bohužel přitom nelze střílet z krytu) a sprintu umí agenti velmi dobře skákat a házet jakoukoli volně ležící věcí na protivníky. Odhodit tak můžete např. popelnici, prkno, ale později i celá auta nebo velký kontejner. Vše díky genetickým experimentům, však také několik agentů podivného vzezření, kteří jsou na začátku hry k výběru, bychom v temném lese rozhodně potkat nechtěli.

Všechny tyto dovednosti, včetně řízení vozidel a střelby, se postupně zlepšují. Stačí tedy častěji běhat, skákat, střílet a jezdit a schopnosti se pěkně pilují. Zakrátko přijde na řadu ještě vyšší skok, lepší držení stopy při jízdě, nebo daleko přesnější střelba. Po městě je také hustě rozházeno mnoho tzv. orbů, tedy značek, jež zlepší jednu z dovedností rovnou o další bod. Nejvíce zábavy si užijete se skákáním, protože v součinnosti s balkóny, římsami a střechami budete velmi rychle schopni skákat přímo z jednoho domu na druhý,i přes mnoho desítek metrů! Animace tohoto pohybu je přitom špičková, narozdíl od pádů po zasažení agenta, který sebou hází jak hadrový panáček.

Muniční sklady

Střelbu zase koření přesné automatické zaměřování a několik zásahových zón na tělech nepřátel. Při zacílení na jednotlivce si zóny volíte sami, a tak např. zásah do ruky kriminálníkovi vyrazí pistoli, načež jedna mířená do nohy jej povalí na zem. Škoda velmi časté kolize střelby s prvky prostředí, protože když budete třeba stát ve výšce na balkonu za zábradlím a shlížet šikmo dolů na zločince pod vámi, engine sice cíl zaměří, ale již nedovolí ostřelování, i když dráze střely vůbec nic nebrání.

Jednou ze dvou hlavních náplní hry je zabírání výzbrojních bodů, což jsou místa rozesetá rovnoměrně do celého města, ve kterých si můžete měnit zbraně (agent nosí vždy dvě palné a granáty) a doplňovat munici. Na těchto bodech se také můžete respawnovat v případě zabití jednoho klonu. Zbraně lze sbírat po padlých nepřátelích, přičemž je musíte napřed donést do výzbrojního bodu, aby pak tyto kousky byly kdykoli dostupné u všech dalších bodů ve městě.

Zabírání těchto bodů, jež vždy patří do teritoria jednoho ze tří místních gangů, doplňuje hlavní úkol agentury, což je eliminace 21 bossů všech gangů ve městě. Šéfové jsou vždy v hojně chráněném místě s desítkami ozbrojených nohsledů, takže se dobývání takových pevností zvrhne v krvavá jatka, kdy budete kosit zloduchy jak na běžícím pásu. I když vás průvodce informuje o několika cestách k místu pobytu bosse (hlavním vchodem, zadním vchodem, přes střechy, atd.), stejně na agenta vždy vystartuje prakticky shodný počet nepřátel, takže jakýkoli prvek taktiky se úplně vytrácí. Zde záleží jen na zběsilém uskakování a strafování, stejně jako na hbité střelbě.

Anabolika i pro vozidla

Crackdown
i Zdroj: Hrej.cz
Vedlejší úkoly obstarávají zvláštní barevné sloupy, jež nabízejí pěší i automobilové závody na čas a také obligátní sběr předmětů do statistiky, stejně jako je to v každém díle GTA. Podobně jako u dovedností agentů, i agenturní vozidla procházejí jistým vývojem. Později toho více vydrží nebo mají dokonce namontované zbraně přímo na kapotě. Kromě základního hlídkového vozu je agentům už ze začátku k dispozici rychlý roadster, terénní čtyřkolka a těžkotonážní tahač. Tato vozidla jsou vždy dostupná z garáží agentury, nicméně zabrat můžete prakticky jakékoli auto ve městě. Dopravní prostředky ale tvoří jen a pouze automobily.

Nepřirozeně působí absence jakéhokoli zaparkovaného auta ve městě, např. prázdné parkoviště před restaurací vypadá přinejmenším dost podivně. Na tento prvek tvůrci trestuhodně zapomněli, když jediná stojící vozidla před nějakou dobou opustili gangsteři v přestřelce. Stylová grafika neudiví svým detailem, jako spíše opravdu dalekým dohledem a pastelově barevným cel-shade stylem s velmi solidním destrukčním enginem, jehož základem jsou všudypřítomné explozivní barely.

Přiberte parťáka

Podobné zásahové zóny jako u živých cílů jsou uplatněny i na vozidla, což značí např. mířenou střelbu do nádrže a následný rychlý výbuch, který si vychutnáte skrze plně svobodnou kameru z pohledu třetí osoby. Hra nabízí pouze tento pohled, ani při řízení není možné přepnout na žádný jiný náhled na vozovku. Když úspěšně porazíte nějakého bosse, souboj si můžete zopakovat i v samostatném režimu bitek se šéfy gangů. Posledním herním módem je již jen kooperativní spolupráce dvojice agentů buď skrze system link, nebo internet. Škoda, že takto nelze hrát přes rozdělenou obrazovku.

S češtinou se lépe hraje

Velkým plusem je kompletní česká lokalizace. Po premiérové zahradní hříčce Viva Piňata je Crackdown druhým lokalizovaným titulem pro Xbox 360 a nutno podotknout, že se převedení do naší mateřštiny povedlo skoro na jedničku. Kromě titulků a manuálu se známé herecké hlasy podílely i na dabingu. V angličtině zůstaly pouze hlášky obyvatel města a padouchů.

Ze začátku si vychutnáte stylové zpracování a zábavné skákací eskapády, kdy se ladně pohybujete jako koník Hop ve včelce Máje, ale později, zejména díky stále se opakující náplni úkolů, přichází na řadu stereotyp. Přece jenom stálé opakování honů na bossy a ostatní zločince bez výraznějších odboček leckoho začne po čase nudit. Hra totiž trpí daleko menší šířkou možností, co ve městě dělat, než její předchůdci ze série GTA. Crackdown bychom tedy spíše než na freeformovou městskou akční hru pasovali do role velmi pěkně zpracované přímočaré střílečky z městského prostředí.

Crackdown
Xbox Xbox 360

Verdikt

Když omluvíte jistou přímočarost a neleknete se stále stejné likvidace zločinců bez větší rozmanitosti, dostanete na talíři chutnou porci arkádové akce, kde si užijete hlavně opravdové skákání bez zábran, které nebylo nikdy tak zábavné.

Co se nám líbí a nelíbí?

Stylová grafika s dalekým dohledem, znamenité exploze a dráhy střel, extra zábavné skoky po budovách, řízení vozidel, vrhání předmětů na nepřátele, česká lokalizace a kooperativní multiplayer.
Parkoviště bez aut, chyby při střelbě, směšné pády po zásahu agentů, stereotypní mise se stále stejnými úkoly a chybějící offline multiplayer,
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama