New Super Mario Bros. Wii Článek RE3PORT #03: Jak Nintendo na show kašlalo

RE3PORT #03: Jak Nintendo na show kašlalo

Luke

Luke

2. 6. 2009 22:20 5
Reklama

Tvář Fils-Aime Reggieho obvykle vysílá úsměvy na všechny strany a rázným projevem dokáže přimět i unaveného posluchače, aby našponoval uši a pro jistotu se postavil do pozoru. V Nintendu zřejmě existuje odbor pojmenovaný Naučte se diktovat jako Reggie, protože všichni řečníci na úterní tiskovce mluvili v podstatě stejným způsobem. Jasný pohled. Mírně zdvihlá brada. Krátké úderné věty. Významné pauzy. Ovšem Reggie sám nechal úsměvy v zákulisí a navenek se tvářil vážně, jako generál, který promlouvá ke svým věrným vojákům před sebevražedným rozkazem.

Důvody pro serióznost byly minimálně dva. Manažeři Microsoftu vypálili konkurenčním Nintendu a Sony rybník, když nejen udělali ze své tiskovky přehlídku atraktivních celebrit, ale navíc ukázali nadějný hardwarový experiment Natal, který by s trochou štěstí mohl stát za zrodem nového druhu herních zážitků. Druhým důvodem bylo, že Nintendo nemělo žádné skutečně převratné novinky. Ovšem pocit, že právě proto byla konference nudná, je mylný. Proběhla se vší ctí profesionálně a optimalizovaně – na rozdíl od únavné Sony. Reggie a jeho nahrávači vystihli podstatu „tiskové konference,“ pragmaticky nás tedy informovali o tom, kam namíří torpédoborec Nintendo svá kormidla. Jako vůdčí herní firma mohli bez problémů vytěsnit i smysly tlumící kombo laserová světlo-ohlušující hudba-celebrity s milionovými úsměvy a téměř se obešli i bez čítankového vypočítávání ekonomických achievmentů, kterých loni dosáhli.

Politika Nintenda je pro tento rok založena na snaze rozšiřovat herní portfolio pro všechny věkové skupiny. Simulátor módní návrhářky Style Savvy stojí vedle GTA klonu Cop: The Secret a interaktivní fikce James Patterson's Women's Murder Club (nejde o červenou knihovnu, ale detektivku). Na platformu vstupují extenze značek z jiných formátů. Dead Space: Extraction (Wii) působí o poznání méně hororově, zato s akcí si problémy nedělá; Resident Evil: The Darkside Chronicles (Wii) a Final Fantasy: The Crystal Bearers (Wii). Ve všech případech jde o spolupráci s externími producenty, stejně jako u novinky od Segy s názvem The Conduit. Jediný, kdo může být při tomto výčtu nešťastný, je Hideo Kojima, který se jinak objevil na akcích Sony i Microsoftu. Musíš trochu přitlačit, Hideo.

Zatímco se připravují tituly třetích stran, soustředí se vývojáři Nintenda na udržování vlastních koní. V tomto ohledu se máme na co těšit. Vedle multiplayerových New Super Mario Bros Wii udeří na Wii Super Mario Galaxy 2 a z mrtvých povstane legendární RPG značka Golden Sun, která původně vyšla na Game Boy Advance. „Golden Sun je návratem k tomu nejlepšímu, co si pamatujeme ze SNESu,“ napsal například GameSpot. Proto se při oznámení ozvalo z několika míst v sále „YES“ a „AWESOME!“ Jedním z nejpříjemnějších překvapení bylo oznámení nového Metroida – The Other M. Teplota vzduchu o několik stupňů stoupla, když se opancéřovaná Seamus vrhala na zástupy nepřátel. Nintendo pečlivým udržováním značek nezklamalo a v tomto ohledu jeho tiskovka splnila to, co Reggie tvrdil před několika měsíci: začnou vycházet hry i pro hardcore hráče.

Při tiskových konferencích na E3 se obvykle oznamují i převratné hardwarové novinky. Tentokrát tomu bylo jinak. Veškeré relevantní informace se týkaly zlepšení již existujících ovladačů a Nintenda DS (propojení s Facebookem! Příští trend: lednice s displejem na status updaty) a jediným zástupcem svého druhu byl náprstník Vitality, který je určen.... No. Těžko říct. Podle slov prezidenta Nintenda, Satoru Iwaty, se blíží doba, kdy nám hry pomohou lépe usnout a také najít vnitřní rovnováhu. Představuji si, že po několika hodinách wiičkového Dead Space si nasadím náprstník, ten mi vstříkne do krve uspávací látku, přestanu se bát a usnu. Kam přesně celá tahle záležitost míří, si nikdo moc netroufá odhadnout, protože podle kryptického Iwaty je Vitality skoro něco ve stylu magického fetiše kombinovaného s virgulí a tarotovými kartami. Samotné rozšíření ovladačů a nové WiiFit+ by pro letošek stačilo, ale zřejmě panoval názor, že je potřeba ukázat, jak moc šílení inženýři v Nintendu sedí. Díky, kluci, ale šílenství už není in.

V porovnání s ostatními tiskovkami byla ta od Nintenda suchá. Dozvěděli jsme se, že se mají dobře, že namísto investic do nového hardwaru probíhá odlaďování toho stávajícího, a že se připravují dobré hry. A taky, že Reggie umí hrát basket. Bez té poslední informace bychom se možná obešli, ale bez těch předchozích ne. Vysílají do světa jasnou zprávu: Nintendo je stabilním poskytovatelem jak alternativní zábavy, tak té pro náročného hráče. Pokračuje v evoluci značek a periférií, kterými se proslavilo a rozhodně nespí na vavřínech. Ostatně, chtěli byste slyšet něco jiného?

Sledujte náš E3 2009 speciál: původní videa z LA, dojmy Martina Bacha a Pavla Dobrovského, komentované fotografie, Twitter feed a záplavu novinek, trailerů a screenshotů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama