Razer Huntsman Elite
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Razer Huntsman Elite

Razer Huntsman Elite

Pavel Makal

Pavel Makal

15. 8. 2018 15:31 7
Reklama

Když nedávno vyšel článek o bezdrátové klávesnici K63 od Corsairu, objevil se v diskuzi komentář o tom, že cena tohohle kusu hardware činí zhruba polovinu toho, za kolik dnes pořídíte obyčejnou PlayStation 4. Už tehdy jsem věděl, že nám brzy dorazí Razer Huntsman Elite, jehož cenovka se s přimhouřením oka aktuální hodnotě zmíněné konzole vyrovná. Po týdnu každodenního využívání je jedno jasné – jedná se o perfektní kus hardwaru. Jen velmi těžko mi ale při pohledu na cenovku jde přes ústa zvolání, abyste okamžitě zamířili do obchodu.

POŘÁDNĚ DRAHÁ LEGRACE

Mám periferie od Razeru ve velké oblibě, i proto jsem si jimi prakticky bezvýhradně vybavil svůj počítačový koutek. Se svou dosavadní klávesnicí Razer BlackWidow Ultimate 2016 jsem byl nadmíru spokojen, a přestože také nepatří mezi levná zařízení (aktuálně lze zakoupit za zhruba 3000 korun), byla její cena stropem, který jsem byl ochoten akceptovat. Nalijme si čistého vína, Huntsman Elite, který do českých obchodů dorazí za předpokládanou cenu kolem 5500 korun, není určen pro běžného hráče, kterému patrně stejně dobře poslouží obyčejná klávesnice za pár stovek.  Pokud ale patříte mezi ty, kterým jde při hraní o maximální přesnost, komfort, design a ještě navíc nemusíte řešit cenovku, pak se v případě tohoto zařízení bavíme o jedné z nejlepších klávesnic, které si můžete pořídit.

Při stisknutí klávesy prochází vnitřkem spínače světelný paprsek, jehož přijímač následně odešle odpovídající informaci do počítače.

Největším tahákem novinky od Razeru jsou takzvané opto-mechanické spínače. Ty klasické mechanické se v herních klávesnicích objevují už od roku 2010, nová technologie má ale znamenat další zásadní pokrok vstříc co největší přesnosti a citlivost. Razer se chlubí „ovládáním rychlosti světla“ a tento reklamní slogan má reálný základ. Na rozdíl od běžných mechanických spínačů totiž Huntsman Elite využívá optickou světelnou technologii. Při stisknutí klávesy prochází vnitřkem spínače světelný paprsek, jehož přijímač následně odešle odpovídající informaci do počítače. Spínače jsou navrženy tak, aby mechanický stisk a světelný signál fungovaly paralelně, díky čemuž je signál odeslán okamžitě ve chvíli, kdy ucítíte stisk. U normálních mechanických klávesnic je signál odesílán až po kliknutí tlačítka.

Razer Huntsman Elite
i Zdroj: Hrej.cz

Razer tvrdí, že nové spínače jsou o 30 procent rychlejší. K registraci úderu dochází už po stisku na 1,5 milimetru při síle 45g. Navíc mezi sepnutím a resetem tlačítka je rozdíl pouhých 0,2 milimetru, což výrazně usnadňuje opakované tisknutí bez nutnosti nechat tlačítko vrátit do původní polohy a znovu stisknout. Jak už bylo řečeno na počátku textu, běžný hráč velmi pravděpodobně rozdíl pozná jen velmi stěží, výhody zřejmě nejvíce ocení progamingová scéna. Nové spínače také obsahují speciální stabilizační část, která zamezuje mírným pohybům a třasu kláves a zajišťuje, aby každý úder působil vždy stejně, ať už se klávesy dotknete na jakémkoli místě. Výrobce se navíc chlubí tím, že klávesnice vydrží 100 milionů úderů.

Razer Huntsman Elite
i Zdroj: Hrej.cz

Opto-mechanické spínače jsou skutečně tím největším lákadlem, které má Huntsman Elite „pod kapotou“. Je třeba říci, že minimálně pocitově je hraní i psaní na této klávesnici nesmírně příjemné, klávesy skutečně reagují na extrémně jemné doteky a i přes světelné spínače si pořád zachovávají uspokojivý mechanický zvuk. Na testování jsem využíval hlavně Quake Champions a CS:GO a celkový pocit z toho, jak klávesnice reaguje na moje údery, byl vynikající.

VKUSNÁ KRASAVICE

Nyní pár slov k samotnému vzhledu a doplňovým funkcím. Co se týče základního designu, je Huntsman Elite velmi střízlivou klávesnicí tradičního tvaru. Matně černý hliníkový povrch v levém horním rohu ozvláštňují ovládací prvky pro multimédia a multifunkční „číselník“, který v základu slouží k ovládání hlasitosti, ale díky software Razer Synapse si na něj můžete naklíčovat rozličné funkce. Huntsman Elite také nabízí nadmíru pohodlnou opěrku pro zápěstí. Zcela upřímně, právě tento prvek s trochou nadsázky vnímám jako ten největší upgrade od své předchozí klávesnice. Opěrka je odnímatelná, ale nedokážu si představit důvod, proč tak učinit. Samozřejmostí je pak obsažené RGB posvícení Razer Chroma, díky němuž si můžete z klávesnice udělat solidní diskotéku. Naprostou marnivě pak působí fakt, že podsvícena je i zmiňovaná opěrka. Má to ale bohužel dva háčky – jednak je posvícení umístěno na bocích a přední straně, takže z něj vy sami nic moc nemáte a obdivovat se mu mohou maximálně přihlížející (ale ti budou žasnout, v naší domácnosti byl Huntsman Elite nazván „princeznou mezi klávesnicemi“), jednak je pro jeho zapnutí nutné připojit klávesnici hned do dvou USB portů. Bohužel vám to přinese skutečně jen podsvícení opěrky, možnost připojení sluchátek, či jiné periferie, jakou nabízela BlackWidow, se nekoná.

Klávesnice nabízí celou řadu světelných profilů a samozřejmě ji můžete synchronizovat s ostatními Chroma zařízeními, takže vám budou všechny svítit/blikat synchronizovaně. A to samozřejmě chcete, tedy pokud na podobné věci jste. Dohromady se můžete těšit na 168 světelných zón V rámci softwaru Synapse si můžete pro různé hry nastavit různé barevné schéma a tak podobně, případně využít vývojáři vytvořených profilů. Huntsman Elite se také jako první klávesnice od Razeru pyšní vnitřní pamětí, do které můžete uložit až pět profilů nastavení.

LEVNĚJŠÍ SESTŘIČKA

Kromě modelu Elite bude k dispozici také o zhruba 1300 korun levnější Razer Huntsman. Jedná se o prakticky stejnou klávesnici, která ovšem neobsahuje opěrku zápěstí a nenajdete na ní ani zmiňovaná tlačítka pro ovládání multimédií a multifunkční číselník.

Razer Huntsman Elite
i Zdroj: Hrej.cz

Jak už bylo zmíněno na začátku, Huntsman Elite cílí na hráče, kteří nemají hluboko do kapsy a chtějí v první vlně vyzkoušet novinku v podobě opto-mechanických spínačů. Huntsman je skvělá klávesnice po všech směrech a práce/hraní s ní je neskutečně komfortním zážitkem. Na to, zda vám zmiňované výhody stojí za opravdu vysokou cenu, si už musíte odpovědět sami. S výjimkou ní totiž lze klávesnici jen těžko něco vytknout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama