Razer BlackWidow Elite a Mamba Elite
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Razer BlackWidow Elite a Mamba Elite

Razer BlackWidow Elite a Mamba Elite

Pavel Makal

Pavel Makal

31. 10. 2018 15:06 3
Reklama

Klávesnice řady Blackwidow vyrábí společnost Razer už od roku 2010. Já sám jsem byl po několik měsíců velmi spokojeným uživatelem modelu Ultimate 2016, který jsem následně vyměnil za aktuální Huntsman Elite. Razer ale přišel s novým modelem, nesoucím název Blackwidow Elite. A ten se zmíněným Huntsmanem sdílí hned několik designových prvků. Zároveň je ale BlackWidow Elite poněkud střízlivější a usedlejší volbou.

RAZER BLACKWIDOW ELITE

Při jejím návrhu totiž zjevně šlo především o funkčnost. S Hunstmanem tak tato klávesnice sdílí například ovládací prvky pro média, tedy tři tlačítka (Rewind, Play/Pause a Fast Forward) a ovladač hlasitosti, jenž zároveň funguje jako tlačítko Mute, ale také praktické a velmi pohodlné opěrátko na zápěstí. To ke klávesnici lze připevnit skrz magnety a drží zcela spolehlivě. Po několikaměsíčním užívání Huntsman Elite už si ostatně hraní bez podpory zápěstí neumím dost dobře představit a v kombinaci s podložkou pod myš, která taktéž disponuje „odpočívadlem“ z paměťové pěny lze hrát dlouhé hodiny bez toho, aby se dostavila únava či bolest zápěstí. Stejně jako jiné modely BlackWidow si i novinka namísto zcela zbytečného (byť poměrně působivého) podsvícení opěrky zachovává pass-though USB port (bohužel jen 2.0) a nabízí také. 3,5mm jack na sluchátka. Pokud ale chcete pass-through využívat, je třeba klávesnici k počítači připojit hned dvojicí USB portů.

I přes nepříliš masivní rozměry je klávesnice celkem těžká, váží zhruba kilo a půl.

Co se týče rozměrů, i s opěrkou vám na stole klávesnice zabere necelých 45 cm na šířku a zhruba 25 cm do hloubky (pokud se obejdete bez opěrky, můžete si zhruba 9 centimetrů z hloubky odečíst). I přes nepříliš masivní rozměry je klávesnice celkem těžká, váží zhruba kilo a půl, což je dáno především kovovým předním šasi, díky němuž periferie působí luxusně a také odolně. BlackWidow Elite neobsahuje žádná dedikovaná makro tlačítka, díky software Razer Synapse 3 si ale můžete přenastavit prakticky libovolnou klávesu, včetně zmiňovaných multimediálních ovládacích prvků. Samozřejmostí je pak podpora podsvícení Razer Chroma, díky němuž si můžete nastavit celou řadu vizuálních efektů, některé hry (Overwatch, Quake Champions…) pak nabízejí vlastní profily podsvícení, které se aktivují automaticky po spuštění.

BlackWidow Elite také na rozdíl od Huntsmana nevyužívá novinku v podobě optomechanických spínačů, namísto toho se spoléhá na klasické mechanické spínače. Vybrat si můžete ze tří variant – hlasitých taktilních zelených, tišších oranžových či lineárních žlutých. Testovací kus, který jsme obdrželi, je osazen zelenou variantou, kterou osobně preferuji, protože subjektivně poskytuje nejlepší pocitovou odezvu při stisku klávesy.

Razer BlackWidow Elite a Mamba Elite
i Zdroj: Hrej.cz

Samozřejmě se najdou i nějaké ty stinné stránky. Nelze nezmínit občasné problematické fungování systému Synapse, které jsem ale registroval pouze po stránce zaseknutí světelných efektů, nad rámec tohoto vizuálního problému klávesnice fungovala po celou dobu užívání bezproblémově. Patrně největším problémem, který vás může odradit, je cena. BlackWidow Elite se tváří (a funguje) jako prémiový kus hardware, Razer si za to ale také nechá pořádně zaplatit. Cena se pohybuje kolem 4 a půl tisíce korun, což je sice zhruba o tisícovku méně než v případě aktuální vlajkové lodi Huntsman Elite, pořád je to ale suma hodná zvážení. Pokud ale momentálně sháníte klávesnici, nemáte hluboko do kapsy a rádi se spoléháte na klasiku místo sexy světýlek a optomechanických spínačů, mohu vám BlackWidow Elite bez uzardění doporučit. Z těch několika klávesnic, které mi letos prošly pod rukama (BlackWidow Ultimate, Corsair K63 Wireless, K95 Platinum, Razer Huntsman Elite, SteelSeries Apex M750) bych ji umístil na krásné druhé místo hned po Huntsmanovi.

RAZER MAMBA ELITE

Ve stejnou dobu jako BlackWidow Elite na trhu odstartovala i další „elitní“ verze známého modelu, a sice herní myši Razer Mamba. I Mamba se na trhu poprvé objevila skoro před deseti lety a od té doby se dočkala několika iterací, ať už s přidaným Chroma podsvícením, případně v podobě bezdrátového modelu.

Po několika dnech užívání jsem si zvykl, musím ale přiznat, že když jsem následně znovu připojil svého standardního hlodavce, v duchu jsem si oddechl, že je svět zase v pořádku.

Musím se přiznat, že při vybalení z krabičky a zapojení jsem si na Mambu musel hodnou chvíli zvykat. Jednak proto, že na rozdíl od mnou standardně používané Nagy Trininty je Mamba Elite nesmírně lehkou herní myší, jednak mě z počátku znejistil menší počet tlačítek (jsem zvyklý využívat bočnici s 12 tlačítky). Po několika dnech užívání jsem si zvykl, musím ale přiznat, že když jsem následně znovu připojil svého standardního hlodavce, v duchu jsem si oddechl, že je svět zase v pořádku. To ale nijak nemluví proti kvalitám Mamby Elite, spíše je to potvrzením toho, že podobnou periferii (zejména v této cenové kategorii) je dobré někde předem osahat a vyzkoušet, zda vám dobře sedí v ruce. Přeci jen s ní budete trávit dlouhé hodiny. A pozor, Mamba Elite je vhodná výhradně pro praváky.

Mamba Elite byla dle slov Razeru navržena s důrazem na ergonomii. Osobně bych k tomu připojil ještě rychlost, kombinace lehkého zařízení a velmi hladké spodní části totiž na kvalitní podložce létá jako stíhačka, což oceníte zejména u akčních titulů. Mamba Elite nabízí 5G optický senzor s 16000 DPI, obsáhnete s ní až 450 IPS (palců za vteřinu) při zrychlení 50 G. Mamba Elite má velmi elegantní křivky, celkový tvar působí sexy a jeho půvab samozřejmě doplňuje Chroma podsvícení, které si můžete sladit s dalšími periferiemi od Razeru a vyrobit si pořádnou stolní diskotéku. Tedy pokud to máte rádi tak jako já. Podsvícení i nejrůznější profily programovatelných tlačítek si můžete nastavit skrz software Synapse, který sdružuje všechna kompatibilní zařízení. Bohužel ale Synapse nefunguje pod MacOS.

Razer BlackWidow Elite a Mamba Elite
i Zdroj: Hrej.cz

Co se týče tlačítek, v případě Mamby Elite se Razer nespolehl na své vlastní spínače, ale spojil síly se společností Omron. Díky tomu se tento model chlubí až neuvěřitelnou výdrží – Razer tvrdí, že spínače snesou 50 milionů stisknutí, což je více než dvojnásobek od jiných modelů. Celkem myš nabízí 9 programovatelných tlačítek, což sice pro hraní MMORPG není nijak moc, v případě akčnějších žánrů si ale vystačíte bez problémů. Kromě klasického pravého a levého tlačítka naleznete dvě na levém boku, další dvě v záskladu ovládají citlivost a pak je tu samozřejmě kolečko, které má hned tři programovatelné funkce – kromě běžného stisknutí jej lze také vyklopit do obou stran (tuto funkci jsem si oblíbil pro měnění zbraní/skillů v některých hrách).

Mambu v současné době pořídíte za zhruba 2600 korun. I tato myš, stejně jako klávesnice BlackWidow Elite, je velmi slušnou evolucí své řady, nabízí komfortní tvar, široké možnosti nastavení (včetně kalibrace s podložkou) a díky své lehkosti a rychlosti je ideální především na hraní kompetitivních akcí.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama