Článek Digipen 2012: metoda cukru a brokárny

Digipen 2012: metoda cukru a brokárny

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

28. 7. 2012 22:00
Reklama

Severoamerická univerzita DigiPen pravidelně rok co rok na svých webových stránkách zveřejňuje galerii semestrálních prací svých studentů. Jelikož se na této vysoké škole mimo jiné přednáší i gamedesign, mohou tyto projekty na rozdíl od běžných semestrálních prací zajímat i běžné smrtelníky – jde totiž o hry. A když řekneme slovo hry, bylo by dobré doplnit přídomek nezávislé, neboť za nimi krom univerzity nestojí žádný vydavatel a i díky tomu se spousta titulů v uplynulých letech snažila získat nějakou tu cenu v soutěžích typu IGF, PAX 10, IndieCade nebo Indie Game Challenge. Nutno podotknout, že mnohdy úspěšně.

Ještě než se pustíme do samotného shrnutí prací z posledního akademického roku, dovolte mi malou telegrafickou vsuvku. V galerii na stránkách DigiPenu se letos objevilo rovných 88 titulů, které jsme všechny poctivě otestovali a ty kvalitní z nich zařadili do našeho freeware archivu. Nevešel se zhruba každý třetí z různých důvodů – buď nešel ani na jedné z testovacích konfigurací spustit, což se bohužel u studentských prací stává poměrně často, anebo zkrátka nebyl dostatečně kvalitní. Tak či tak ve skupině DigiPen 2012 naleznete rovných 60 titulů, z nichž od nás získalo rovných 40 hodnocení 7/10 a výše, čtyři kousky dokonce krásnou devítku. Dost ale čísel, čerstvý nášup studentských her čeká, tak jej nenechme zbytečně vychladnout!

Devět z deseti? No pane…no pane jo!

A začneme hezky pěkně zostra zmiňovanými devítkovými tituly. Toto krásné hodnocení si od nás vysloužila například nádherná dvourozměrná plošinovka Douse, v níž se v hlavní roli vyskytuje kapka vody, která by se ráda vrátila zpátky do oblak. Hráč tak může myší ovládat déšť, který ji může na cestě zpět k domovu pomoci. Další velmi zajímavý kousek nese název Sugarbaby a jedná se o nápaditou logickou hříčku, v níž musí hráči dovést do cíle tvorečky, které mocně přitahuje kostka cukru. Ta se ovládá myší a je možné její přitažlivost zvyšovat nebo snižovat podle aktuální potřeby. Na dvě desítky úrovní s rozmanitou grafikou a nápaditou hratelností představují už řádnou porci zábavy. Třetí ze čtyř devítkových titulů se také odehrává ve dvou rozměrech, jde o originální plošinovku BLINK, jejíž hlavní hrdina se dokáže s využitím své kouzelné čepičky teleportovat na místo jiného předmětu, který se přitom teleportuje zpět. Připočtěte si logické hádanky využívající například všelijaké odrazné plochy, líbivé ozvučení a stylovou grafiku a vyjde vám opravdu kvalitní kousek hodný alespoň vyzkoušení. Závěrečný kousek z prvního bloku tak trochu boří mýty, že nezávislé tituly jsou pouze ve dvou rozměrech. Tasty: The Search for the Mending Blend je totiž krásná 3D adventura, ve které dostane hráč za úkol posbírat ingredience potřebné pro ukuchtění kouzelných lektvarů. Nečekejte však žádné stereotypní běhání po úrovních, co lektvar, to nový typ hádanky, což pomohlo vyšperkovat hratelnost do opravdu plnotučných kvalit.

Plošinovky z digitálního pera

Zlí jazykové tvrdí, že nezávislá scéna je plná plošinovek a shoot’em upů, což je bohužel pravda. I proto spadá většina titulů z DigiPenu právě do těchto dvou žánrů, přičemž z plošinovek si od nás krásné osmičkové hodnocení odneslo hned několik kousků. Zaujal nás například Zartan – titul se žábou v hlavní roli, která dokáže mimo jiné vystřelit svůj jazyk a vytvořit z něj lano, po kterém se může zhoupnout do jiné části obrazovky. Kvalitní je i Muffin Factory, v níž se hráč musí neustále ohlížet, aby jej nerozmáčkla nějaká sada beden s lahodným cukrovím. Sladkosti hrají prim také v Fat Boy Mint, arkádě s tlouštíkem, který dokáže vytvořit gravitační pole, které přitáhne nejen jeho, ale i slaďoučké dortíky. Do světa doby kamenné spadá výtečný kousek Primordial, v němž se pravěký lovec snaží přežít co nejdéle a s pojídáním různých druhů zvířat získává nové a nové schopnosti. No a zapomínat nemůžeme ani na Trop, elegantní a zábavnou kombinaci plošinovky a klasického Tetrisu, nebo třeba NRG, titul, v němž se objevuje originální energetická zbraň zásadně ovlivňující hratelnost.

Adéla ještě nevečeřela

Jaké to je být v kůži zmutované masožravé rostliny si můžete vyzkoušet v zábavné akční arkádě Monster Plant Story, kdy se z nevinné květinky stane agresivní potvora, se kterou má co dělat i armáda. Fanoušci bezmyšlenkovité retro akce si na své přijdou v Oneironauts, titulu, kde se sice válčí s polštáři, ty ale v sobě skrývají setsakra ostré peří. Komu by se koncept bláznivé akce líbil, ale raději by novější grafiku, může sáhnout po Tashi & Hom: Spirit Shrines a ukázat třem druhům zvířat, zač je toho DigiPen. Nejpropracovanějším shoot’em upem z letošních prací je GridWarrior, v němž se skrývá minimálně hodina gradující obtížnosti a s ní i zábavy. Když odbočíme od akce, takřka umělecký dojem za sebou zanechala Night Light Heights, hudebně logická záležitost s nádhernou grafikou. Z logických kousků musíme vyzdvihnout i Continuum Passage, first person hříčku s velmi, velmi nápaditým zpracováním.

Na koho se nedostalo

Nerad bych vás unudil prachsprostým telefonním seznamem her, od toho máme záznamy v databázi. Výše uvedené tituly stojí rozhodně za vyzkoušení, pokud by vám však ani ony nestačily, neváhejte zabrousit do skupiny DigiPen 2012, kde naleznete kompletní soupis titulů v našem archivu. Na samotný závěr přidávám ještě několik doporučení na tituly, které mají sice nějakou drobnou vadu na kráse, ale i tak si zaslouží vaší pozornost.

P.U.S.H. – nápaditá plošinovka
Swarm – shoot’em up z temných hlubin
Luminosity – logická realtime strategie
DerrFex – tower defense naruby
BodyOBob – arkáda z nitra lidského těla
Super Massive Shooter – graficky nádherný shoot’em up

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama