The Elder Scrolls V: Skyrim Článek Průvodce Skyrimem - volný čas a řemesla

Průvodce Skyrimem - volný čas a řemesla

Maggot

Maggot

28. 11. 2011 23:32 35
Reklama

Mlácení do lidí a popravy divoké zvěře se časem ohrají i tomu největšímu tyranovi, skvělým příkladem relaxace a užitečné činnosti je pak provoz nějakého toho řemesla. Ne, neblázněte, doopravdy nic nedělejte, pakliže ovšem hrajete, nebo se teprve chystáte hrát TES V: Skyrim, máme pro vás dobrou zprávu. Ve hře se částečně uživíte i jako šikovný synek, co to umí se zahradním a specializovaným nářadím. Ano, sem tam bude potřeba prolít kapku krve. Nějaká poslední slova? Sekerka je nabroušená, jdu to vyzkoušet.

Skyrim je nejenom slušné otevřené RPG s živoucím světem, titul totiž v první řadě splňuje celou řadu jakostních norem a měřítek komplexnosti. Krom klasických úkolů a běžného sekání do (ne)živé tkáně máte k dispozici celou řadu vedlejších činností, které více, či méně zasahují i do samotné struktury hratelnosti. Pojďte, pane, budeme si hrát.

Uvařte si jídlo

Co potřebujete: Ingredience, ohniště a hrnce

Lidé musí jíst a dýchat, svatá pravda, díky níž restaurace ještě nějakým způsobem fungují. Ačkoliv můžete namítat, že pivo mnohým stačí. Podobné tvrzení funguje i ve Skyrimu, jídlo je nedílnou součástí hry, léčí vás, doplňuje vám výdrž a manu, navíc je možné jej následně zpracovat a vytěžit z něj ještě víc. Potřební koření, zeleninu a maso budete nacházet neustále, nemějte strach, že byste vyžrali celý Skyrim. Jedna z ingrediencí, sůl, je ale naprosto kritická při tvorbě drtivé většiny receptů, proto si ji opatrujte, jako diamant v kapse. Opečená masa většinou připravíte pouze pomocí soli, nehledě na to, jestli kýta pochází ze psa, kozy, šavlozubé kočky, nebo mamuta.

Vaření samo o sobě nepodporuje žádnou dovednost, navíc leží ve stínu alchymie, která zkrátka rychleji a efektivněji pracuje s obnovou života a dalších potřebných faktorů. Občas se ovšem dostanete do situace, kdy pitíčka zkrátka dojdou a vy se nemáte možnost se jakkoliv jinak vyléčit. Uznáváme, abyste se vyléčili prostřednictvím jídla, musíte spolknout obří spoustu hotovek, či jednohubek. V krizových situacích jde ovšem o vítanou pomoc. Mnohem výhodnější způsob využití navařeného jídla je ovšem jeho prodej. Počáteční kroky ve Skyrimu nejsou nikterak jednoduché, zejména pak z pohledu ekonomiky věci. V téměř každém obecném obchodě vám jídlo vykoupí, pakliže jste šikovní obchodníci, můžete jej vnutit prakticky komukoliv. A co kdo nekoupí, to prostě sníte… jak jednoduché.

Pomozte farmářům

Co potřebujete: Sekeru, chuť do práce

Jistou formou přivýdělku je, zejména zpočátku velice užitečné, sekání dříví, nebo sběr obilí. Spousta hospodských potřebuje do svého krbu špalky na zatápění, pokud tedy máte sekeru, kterou mimochodem najdete prakticky všude, v téměř každé usedlosti se nachází špalek se dřívím, jež lze dále za pár zlatých prodat, například právě hospodským. Nečekejte žádné horentní sumy, jak bylo ale řečeno, na začátku hry se skutečně hodí každý peníz. Dále se nebojte zeptat farmářů, kteří mají kolem svých domků políčka s obilím.

Spousta z nich po vás chce, abyste jim donesli obilí, nebo například zeleniny, a vůbec jim nevadí, že ji natrháte přímo na jejich zahrádce, před jejich vlastníma očima. Sbírání plodin a prakticky jakéhokoliv prodejného harampádí se vás bude týkat po celou dobu hraní, nebojte se hromadit i obyčejné meče a zbroj, která je absolutně k ničemu. Jejím prodejem, případně dalším zpracováním a teprve následným prodejem, není problém vydělat slušný peníz ve velice krátkém čase.

Uvařte si lektvar

Co potřebujete: Ingredience, příslušný pult na vaření

Ách, alchymie, vaření lektvarů, to je to, co máme rádi. Ve Skyrimu natrefíte na desítky ingrediencí, které, pokud se nedají uvařit na normálním ohni, lze dále zpracovat jako činitele jednotlivých lektvarů. Postup je jasný – natrhejte, nasbírejte, ukradněte pokud možno co nejvíc ingrediencí, stoupněte si ke stolu a kombinujte je. Každý z činitelů má totiž 4 různé vlastnosti, které jsou zpočátku skryté. Jejich účinky posléze objevujete experimentováním, nebo ochutnáváním. Skládáním příslušných částí lze pak cíleně vytvořit určená pitíčka, divokým mícháním čehokoliv, co najdete v inventáři pak místy překvapit i sebe samotné.

Jako zkušený alchymista máte ve hře totiž obrovskou výhodu. Nejenom že si můžete vytvořit zásobu klasických lektvarů určených k doplnění hladiny základních atributů, vytvářet ale můžete i jedy, případně další podpůrnou a velice silnou doplňkovou stravu. Spolu s jejich prodejem si ale zároveň přijdete i na velice slušné peníze, jelikož je alchymie, coby jedno z nejpřístupnějších řemesel, pravděpodobně nejvýhodnější cestou přivýdělku. S rostoucími zkušenostmi a přibývajícími perky začnete tvořit ještě koncentrovanější roztoky, které zároveň prodáte za mnohem více zlaťáků. A jak že vydělat majlant? Vyběhněte do přírody, prozkoumejte dungeony, sbírejte všechno, co se dá uvařit a pak naběhněte k alchymistickému stolku, ať už doma, nebo třeba v obchodě a vařte.

Očarujte si zbroj

Co potřebujete: Speciální stůl, kámen duší, obětního beránka

Okouzlenou výbavu, produkující krom číselných hodnot rezistivity a poškození i další pasivní magické efekty, najdete na každém rohu. Krom generovaných hodnot, přidávajících vaší existenci další smysl bytí si pak lze cíleně vytvořit i svůj vlastní kousek, který samozřejmě závisí na dostupných prostředcích a zkušenostech. Pakliže ale chcete na brnění, případně meč naroubovat nějaký z efektů, musíte se jej nejprve naučit a to jedině tím způsob, že rozbijete stávající zbroj, z níž vysajete vědomosti, jež lze posléze použít na jakékoliv neočarované kusy. Reverese engineering v herní praxi!

Rozbíjet brnění lze pouze na specializovaných pultech, které najdete roztroušené zejména po místech s magickým podbarvením, pokud ovšem chcete jít na jistotu, nebojte se zprvu navštívit vašeho dodavatele magického zboží ve městě. Fajn, máte vědomosti, máte zbroj, co dál? Ano, kameny duší (Soul Gem v originále) lze najít jednak prakticky po celé hře, právě prodejci magických předmětů je mají hojně i na svých skladech. Sám o sobě je ovšem k ničemu, vy potřebujete verzi naplněnou duší jiného stvoření. Opět, lze sehnat již hotovou variantu, není ovšem nic lehčího, než si vyrobit svou vlastní. Kouzlo určené k polapení bestiální duše seženete prakticky kdekoliv, posléze jej stačí zaslat na váš cíl a následně jej zabít.

Následně vše přineste ke stolu a začněte kombinovat. Tvorba a prodej očarovaných rekvizit je, podobně jako alchymie, proces, který se jednak naučíte velice rychle, ale také díky němu lze snad zbohatnout. Nebojte se experimentovat co nejdříve. Pravda sice je, že zpočátku naleznete volně dostupné vybavení na mnohem lepší úrovni, s rostoucím časem si ovšem třeba vytvoříte své vlastní, ultimativní kousky.

Ukovej si zbroj

Co potřebujete: Krumpáč, odpovídající rudu, kůži, kovářské nástroje

Na čarování volně navazujeme pravděpodobně nejdůležitějším řemeslem hry, kovářstvím, které je zároveň spjato i s jedním z vašich skillů. K tomu, abyste mohli vytvářet lepší brnění (například elfské, trpasličí, až po královskou třídu dračích materiálů), potřebujete nejenom odpovídající suroviny, ale také zkušenosti. Zpočátku si tedy musíte vystačit s opracováváním kůže a základní oceli, jak poroste vaše úroveň a vy zainvestujete bodíky i do záložky s kováním, můžete jít na věc. Takže, první musíte najít příslušnou rudu. K tomu, abyste s žil nacházejících se v dolech a jeskyních něco vytěžili, potřebujete krumpáč, který, stejně jako lopata nebo sekera, leží prakticky na každém kroku.

V přírodě tak narazíte na drtivou většinu materiálů, nicméně dračí kosti a šupiny lze získat právě a jenom zabíjením draků. Jakmile tedy vytěžíte nezpracovaný matroš, musíte jej v peci natvarovat do odpovídajícího odlitku, s nímž můžete dále manipulovat. Samotný kámen (ore), je vám tedy víceméně k ničemu, až po zpracování v peci, kterou najdete téměř u všech kovářů, je možné v kombinaci s dalšími materiály jako je kůže a kožené pásky vytvářet konkrétní kusy brnění. Ano, kůže… zabíjejte nebohou zvěř, stahujte ji z kůže a tu posléze opracujte na stejném stanovišti, kde zpravidla bývá i kovadlina a výheň.

Celý systém je prakticky banální, jediným problémem může být hledání rud, které se po vytěžení v určitých intervalech opět doplňují. Pokud tedy můžete, určitě si poznamenejte lokace s žilami, jelikož se budete vracet. Rozhodně také nezapomeňte navštěvovat obchodníky, kteří nabízejí vcelku bohatou nabídku jak zpracovaných, tak přírodních šutráků.

Kácejte mamuty

Co potřebujete: Koule

Po práci jen zábava. Pakliže si někdo po celodenním kování a míchání lektvarů zaslouží odpočinek, jste to právě vy. A jak jinak si užít relaxaci, než provokací místních kolosů a králů přírody, majestátních mamutů. Je potřeba dodat, že vlasatí sloni v porovnání s takovými medvědy nebo šavlozubými kočkami představují mnohem menší nebezpečí, na jejich stranu ovšem hraje velké množství životů a v důsledku i drtivá síla klů. Z mrtvých těl pak lze vytěžit například vzácný mamutí chobot, nebo slušnou porci kůže. Pakliže hrajete za lučištníka nebo za mága, máte život o něco jednodušší, díky své velikosti se mamuti často nedostanou do míst co vy, a tak není problém zabít tato masivní stvoření i se slušnou rezervou vzdálenosti.

Důvod, proč je zabíjení mamutů adrenalinovou záležitostí, je ale úplně něco jiného. V téměř sto procentech případů jsou doprovázeni horskými obry, kteří jsou pravděpodobně nejsilnějšími stvořením ve hře, schopné vás zabít jednou ranou. Díky ohromné zásobě zdraví a ničivé síle jsou velice obávaní bojovníci, s nimiž můžete měřit síly, jen pokud jste opravdu našlapaní. Stejně jako u svých mazlíčků, velkou výhodou je styl založený na dálkovém boji. Jakmile tyto vousaté hošíky s plnovousem strýčka Huberta složíte, nezapomeňte si vzít jejich palec, hodí se k tvorbě lektvarů!

Naučte se kouzlit

Co potřebujete: Odhodlání

Hraní za mága je v případě TES V: Skyrim mnohem jednodušší a přístupnější jak v případě předchozích TES her. Tečka. Na rozdíl od čistokrevného válečníka se ale musíte ke svému plnému potenciálu dopracovat pozvolna a mnohdy velice obtížně. Chcete-li poznat sami sebe, lépe se vybavit a naučit se další řadu normálně nedostupných kouzel, navštivte univerzitu mágů ve Winterholdu. Obyvatelé místní vesničky nemají čaroděje zrovna v lásce, stojí si za tím, že zkáza, jež je v minulosti postihla, byla způsobena právě jimi. K ideálnímu zázemí pro mága si navíc připočtěte i několik úkolů, z nichž vytěžíte pár dalších, velice příjemných bonusů v podobě originální výbavy.

Procházejte se s přáteli

Co potřebujete: Přátele

Chodit po herním světě osamocen není vždy úplně snadné, přesto má tento styl hraní několik výhod. Minimum zodpovědnosti a ještě méně šancí, že to zkrátka napálíte do svého. Když už se ale naskytne šance, je potřeba učinit řádná opatření, aby se váš partner, případně manžel / manželka, neodporoučel do prachu při prvním střetu s bahenním krabem. A že se to stává velice často. V první řadě je potřeba svému kolegovi darovat takové brnění, díky kterému snese trošku větší, než smrtelnou zátěž. Pořádné oblečení je skutečně největším lékem na nemoc jménem „hele, šest banditů a drak, jdu do nich a ty mi v tom nezabráníš“.

Ať už se budete po Skyrimu toulat s kýmkoliv, počítejte s tím, že více než sobě, byste se měli věnovat právě jemu. Pakliže jej chcete udržet při životě samozřejmě. A kde sehnat někoho na dlouhé cesty? Pokud jste členem nějakého z místních spolků, máte největší šanci, že se najde někdo, kdo vám bude rád dělat společnost. Pokud někomu pomůžete, čekejte tu stejnou nabídku. A víte co? Neberte ji… navzdory tomu, že hra přímo vybízí ke společnému prozkoumávání zaprášených kobek, společník, nehledě na jeho schopnosti, představuje spíše nutné břemeno, než ono peří, které vás nadnáší. Pokud na kamarádech ale trváte, určitě se těšte na další zastávku našeho seriálu, kde se podíváme na ty největší frakce ve hře.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama