prodej-her-klesa-pomuze-ps3
Článek Prodej her klesá, pomůže PS3?

Prodej her klesá, pomůže PS3?

Dalibor Franta

Dalibor Franta

22. 1. 2006 23:51
Reklama

Málokdo by tomu věřil, zvláště když byl přelom roku 2005 a 2006 spojen s vydáním Xboxu 360, přesto se zdá že videoherní trh čeká v následujících měsících sestupná tendence. Alespoň to tvrdí analytická společnost Wedbush Morgan Securities. Podle její zprávy byl rok 2005 co do celkového objemu prodeje historicky nejúspěšnějším, software však zaznamenal ztrátu v celkovém objemu tří procent, což reprezentuje zhruba 200 milionů amerických dolarů. Zpráva je o to víc zarážející, že největší podíl na tomto propadu měl vánoční měsíc prosinec, tedy doba kdy na trhu suverénně úřadoval nový Xbox 360 s neuvěřitelnými čtyřmi kusy softwaru na jednu prodanou konzoli. Paradoxně je právě tento fakt podle analytiků důkazem, že nestojíme před ojedinělým poklesem, ale před dlouhodobým prodejním útlumem.

Kde hledat příčiny? Podle WMS za poklesem stojí právě nová generace konzolí, lépe řečeno její omezené kapacity. V prosinci bylo podle dostupných údajů k dispozici pouze 600 000 kusů Xboxu 360 a to i přesto že jeho koupi plánovalo až několik milionů zájemců. Ti z nich, kteří nebyli úspěšní však nehledali kompenzaci v titulech pro své stávající herní zařízení a raději počkali až bude na trhu k dispozici dostatečný počet nových konzolí. Tento nezájem o generačně starší software tak způsobil celkový pokles prodeje, který podle všeho nemá jen tak polevit. Očekává se, že se bude v průběhu roku 2006 prohlubovat až na dvojnásobek (tedy ze současných tří procent až na šest).

Zjednodušeně se dá říci, že zatímco na trhu přibývá konzolí a handheldů, počet uživatelů se nezvedá. Poptávka se přesouvá k nové generaci herních zařízení, která však zatím není dostatečně silná aby ji uspokojila. Otázky tak směřují především jedním směrem – a to k PS3. Dokáže tento trend zvrátit? Vyjde v Japonsku a Spojených státech už letos? A hlavně, bude její start provázet dostatečný počet startovních titulů?

Už dříve se došlo k závěru, že cena PS3 se bude pohybovat někde okolo 500 dolarů za kus, což je dáno zejména vysoko cenou Blue Ray mechaniky. Datum vydání je však stále zahaleno mlhou nejistoty a mnoho na tom nemění ani neurčité vyjádření Sony, které zmiňovalo jaro letošního roku. Toto období se totiž pravděpodobně týká pouze Japonska a ani to není zdaleka jisté – vždyť na lednové Consumer Electronic Show v Las Vegas nepadlo o PS3 téměř ani slovo a veškerá pozornost byla věnována PSP. Videa která mají prezentovat schopnosti nového next-gen caparta Sony už však veřejnosti nestačí a tak se není co divit, že se množí spekulace o možném odložení data vydání (alespoň ve Spojených státech) až na rok 2007. Důvodem by mohla být vysoká technologická náročnost výroby chipu Cell, který bude jako neuvěřitelně výkonné srdce bušit v útrobách PS3. Dokud si Sony nebude jisté, že je schopno tento chip vyrábět dostatečně rychle a v odpovídajícím počtu, může sériovou výrobu PS3 odložit.

To jsou ovšem scénáře z kategorie katastrofických a nejpravděpodobnější varianta, která se před námi momentálně rýsuje, je mnohem optimističtější. V Japonsku by mohla PS3 vyjít někdy v létě letošního roku v celkovém počtu zhruba jeden milion kusů, v listopadu 2006 by si pak našla cestu do Spojených států se stejným počtem konzolí. Evropa si jako vždy počká nejdéle, pravděpodobně až do března 2007.

Tady se však otevírá nová kapitola spekulací a očekávání. Jedna věc je totiž vyprodukovat odpovídající počet konzolí, druhá pak podpořit jejich prodej dostatečně širokou a hlavně kvalitní paletou startovacích titulů. Jak už bylo řečeno výše, videoherní trh momentálně prochází recesí způsobenou právě generační proměnou konzolí a druhé pololetí roku 2006 může záhadu klesajících prodejů nadobro rozuzlit. Již teď je jisté, že k dostatečnému úspěchu ve Spojených státech bude Sony potřebovat minimálně 15 startovacích titulů a několik opravdových trháků. Svede totiž v každém ohledu titánský souboj s Xboxem 360, který bude tou dobou načínat svou druhou vánoční sezónu. Vzhledem k této své výhodě tak co do kvality nabízených titulů startovací lajnu Sony velmi pravděpodobně předčí.

Konečný důsledek pro videoherní trh tak můžeme pouze domýšlet. Je pravděpodobné že klesající tendence bude pokračovat s tím jak se budou přibližovat data vydání konzolí nové generace (ve hře samozřejmě zůstává i třetí vzadu – Nintendo Revolution) a tituly pro PS2 a Xbox budou mít svou cestu k zákazníkovi těžší a těžší. Jaké rozuzlení přinesou letošní Vánoce je však ve hvězdách, pouhý milion kusů PS3 pro nenasytný americký trh však nemusí na zastavení poklesu ani zdaleka stačit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama