Gun Článek Proč chtějí indiáni skalpovat Activision?

Proč chtějí indiáni skalpovat Activision?

Dalibor Franta

Dalibor Franta

1. 3. 2006 23:55 2
Reklama

Zní to jako zápletka béčkového westernu a přece by se Lex Barker alias Old Shatterhand blahé paměti nepochybně chopil své legendární pušky opakovačky, aby své rudé bratry z divokého západu podpořil. Jablkem nového sváru s bledými tvářemi však tentokrát není ohnivá voda, ani petrolej, či snad trasa železnice narušující svatá pohřebiště Siouxů. Je to takříkajíc problém nové generace – problém, který je pro současný herní svět čím dál charakterističtější. Asociace pro rozvoj amerických indiánů podala protest proti hře Gun a vyzvala firmu Activision k jejímu stažení z prodeje a přepracování. Důvodem je podle nich „nepřípustné ponižování kmene Apačů a ostudné zjednodušování a překrucování jeho tradic.“

O co tu vlastně jde?

Hra Gun je počinem vývojářského studia Neversoft Entertainment a ve stylu GTA simuluje divoký západ 80. let 19. století. A jak už to v těchto končinách chodilo, neuplyne minuta aby člověk nenarazil na nakrknutého indiána s tomahavkem v ruce, který si brousí zuby na váš kadeřavý skalp. Kolty kvílí a rudoši padají po desítkách. Zlí jazykové v USA tvrdí, že indiánští nepřátelé jsou ošklivější, umírají mnohem víc explicitně (dá se vůbec takovým způsobem umírat?) a vůbec jejich zabíjení působí hráči znepokojivý pocit zadostiučinění. A v tom má být podle všeho jádro pudla…i když z historického hlediska je hra poměrně věrná a tehdejší chování Apačů nijak výrazně nepřekrucuje, jejich zabíjení je pro hráče dle indiánské asociace příliš uspokojivé a tudíž pro tuto americkou menšinu zcela nepřípustné. Olej do ohně pak měla přilít reklamní agentura, která se podílela na propagaci hry - v rámci onlinové PR akce zveřejnila několik desítek avatarů, ovšem pouze jeden z nich byl indián… diskriminace!

Historie se opakuje?

Aby toho nebylo málo, Gun je nyní ve Spojených státech přirovnáván k legendární a nadmíru kontroverzní arkádě z 80. let Custer´s Revenge (viz odkaz na serveru Moby Games). Nahý generál Custer zde korzoval jednoduchými úrovněmi, vyhýbaje se indiánským šípům, aby na konci každého levelu znásilnil indiánskou dívku přivázanou ke kůlu. Hra byla téměř okamžitě zakázána a firma Atari, na jejíž platformě Atari 2600 hra vyšla, musela dlouho a složitě vysvětlovat, že s ní vlastně nemá nic společného. Jistě se shodneme, že to už je přece jenom trochu silná káva a srovnání s hrou Gun není v tomto případě úplně fér.

Určitě si v souvislosti s tímto indiánským problémem vzpomenete na GTA: Vice City, které se před třemi lety stalo terčem rozhořčených Haiťanů a v jehož důsledku muselo Take Two (dnes Rockstar) přistoupit k úpravě některých urážlivých dialogů a dostalo se dokonce před vyšetřovací komisi pro lidská práva. Věčné téma GTA se však skloňovalo i nedávno a sice v souvislosti s bojkotem amerických prostitutek. Ty vyzvaly rodiče (!!), aby svým dětem GTA nekupovali, protože je učí chovat se násilně a bez respektu k prostitutkám. Ovšem, není nad osvětu o kněžkách lásky již v ranném dětství. „Ne aby tě někdy napadlo bít prostitutky, synku! Nezapomeň pěkně pozdravit, poděkovat a zaplatit.“, jako bychom slyšeli úzkostlivé americké matky.

O nic nejde?

Politická korektnost je na pochodu a z výše uvedených příkladů vyplývá, že je často napínána na samou hranici zdravého rozumu. Jistě by bylo nerozumné hodit jakoukoliv kulturní empatii za hlavu, na druhou stranu je nutné si uvědomit, že ve všech uvedených případech se jedná pouze o hry. Colton, hlavní hrdina hry Gun, si po ráně šípem do oka doplní energii flaškou whisky, v GTA stačí zblajznout hamburger aby člověk napravil následky pádu z třicetipodlažní budovy. Hrozí snad hromadná žaloba rozhořčených ortopedů? Bude-li podobný hon na hry s realistickým podložím pokračovat nakročeným tempem, dočkáme se v budoucnosti jen zkomolenin ne nepodobných těm, které známe z Pro Evolution Socceru - Hajajťané, Prostiputky a Papači…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama