Zeno Clash Článek Zeno Clash - první dojmy

Zeno Clash - první dojmy

Filip Sladký

Filip Sladký

21. 2. 2009 23:53 3
Reklama

Už delší dobu prosakují na povrch informace o přípravované hře s názvem Zeno Clash od skromného studia ACE Team. Jejich víra v úspěch nespočívá ve vytvoření naprosto odlišné herní koncepce, ale v chuti zaujmout herní nadšence bizarním světem plným naprosto napředvídatelných postav a prostředí. Během testování několika dostupných úrovní jsem se pokusil hru blíže určit, ale mé snažení skončilo neúspěšně. Představte si, že všude okolo sebe spatřujete věci, které prakticky nedávají smysl. Ze začátku máte možná pocit, že to, co právě prošlo kolem vás, byla jen výjimka nebo chybička v enginu. Této domněnky se však velice brzy vzdáte.

Hlavní postavou je Ghat, bývalý člen obrovského bratrstva z planety Zenozoik. Abych byl přesnější, kompletně všichni obyvatelé zmiňované planety mají totiž stejnou matku. Nebo otce? Vzhledem k tomu, že se tento „rodič“ jmenuje Otec-Matka a připomíná mužské provedení ježibaby s novorozencem na krku, nejde tento fakt jasně určit.

Samotný příběh začíná situací, kdy je Ghat po neúspěšné snaze začlenit se do společenství vyhoštěn a všichni obyvatelé se téměř bez výjimek staví proti němu. Mají zákaz s vámi mluvit, jakkoli vám pomáhat a v neposlední řadě vám také budou značně znepřijemňovat život, kdykoli na vás narazí. Jakmile spustíte první „chapter“, ihned po krátkém úvodním videu zjistíte, o čem mluvím. První souboj s nepřáteli přijde tak rychle, že ani prakticky nemáte možnost prohlédnout si okolní prostředí. To je totiž zpracováno skutečně brilantně. Někteří z vás mohou možná namítat, že Source engine, který vdechl hře život, je po grafické stránce zastaralý a že nevyhovuje požadavkům moderních herních technologií. Podle mého názoru to však není tak úplně pravda. Grafické zpracování se logicky nemůže rovnat aktuálním herním kouskům, ale vývojáři z něj pro účely Zeno Clash vyždímali opravdu maximum. Během hraní budete mít možnost prozkoumat spoustu úžasně navržených lokací, které absolutně postrádají logiku. V dobrém slova smyslu, samozřejmě. Hmyz, nesmyslně vypadající králíci, tvorové podobající se dinosaurům a do toho všeho ještě něco jako lidé, mluvící nesmyslnými jazyky. Mohl bych se tu snažit popisovat prostředí do nekonečna, ale každopádně se to nemůže vyrovnat mírně strašidelným a psychadelickým zážitkům z hraní. Sami můžete prozatím alespoň částečně posoudit ze screenshotů.

Co se týče bojového systému a zbraní, autoři se pokusili nakombinovat více principů dohromady. Ze začátku nemáte moc na výběr. Žádná střelná ani sečná zbraň na dosah a proti vám se rozbíhá první skupinka nepřátel. Musíte to tedy vyřešit ručně. V tomto případě máte na výběr několik různých pohybů včetně krytí a úhybných manévrů. Musím říci, že jsem měl zpočátku malinko problém vypořádat se s šikovnými nepřáteli pouze pomocí fyzické síly. Jakmile však projdete první bojovou sekvencí, setkáte se s první střelnou zbraní. Originálně vypadající dvojité pistole jsou pouze předzvěstí toho, co najdete v budoucnu. Obecně všechny zbraně vypadají, jako kdyby byly složeny ze všeho možného haraburdí, které se válí po okolí. Ve finále jsou ale zatraceně účinné. V souvislosti s nimi stojí za zmínku jakýsi tutoriál na začátku hry, který vás má naučit zacházet právě s těmito zvláštními zbraněmi. Váš lektor drží za krk nebohé slepice a přikazuje vám, abyste se soustředili. Jakmile uzná za vhodné, vymrští vzduchem polomrtvé zvíře bez vrchní části tělíčka a vaším úkolem je zastřelit ho, dokud se ještě hýbe. Jak nápadité.

I když disponujete arzenálem s neomezenou municí, v Zeno Clash je někdy lepší vyhnout se jakémukoliv střetu. Máte v zásadě dvě možnosti. Někdy je totiž přesila tak veliká, že se musíte buď proplížít pryč a nebo hrdinně položíte život. Inu, život je boj.

V neposlední řadě je také nutno zmínit výborný zvukový doprovod. Osobně jsem měl díky vysoce hororovým zvukům nepřátel zpočátku pocit, že jsem se ocitl v nejtvrdším japonském hororu a není úniku. Střílel jsem, seč jsem mohl, ale byl jsem stále pronásledován ječícími stvůrami. Dost silně mě mrazilo v zádech.

Hra Zeno Clash se podle mého názoru jeví velice slibně. Doposud není úplně jisté, kdy bude dokončena, ale osobně se moc těším, až se tak stane. Autoři se rozhodli k online distribuci přes službu Steam za vcelku příjemnou cenu, což pokládám za velice pozitivní. I když jsme měli doposud tu čest s mnoha akčními tituly, které se snažily nalézt ve svém herním konceptu něco přelomového, v případě Zeno Clash se to podle všeho skutečně podaří. Rozhodně stojí za to vyzkoušet titul, který vás přivede do prostředí plného absolutně nepředvídatelných situací a nelogických kombinací všech možných herních prvků. Nezbývá mi nic jiného, než autorům popřát mnoho úspěchů a nám, hráčům, brzké uvedení tohoto projektu na trh.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama