Lost Článek Lost: The Video Game

Lost: The Video Game

Martin Klekner

Martin Klekner

5. 11. 2007 23:00 7
Reklama

Seriál Lost se za dobu svého vysílání stal bezesporu fenoménem, fanoušky tedy jistě potěší fakt, že nedávno ohlášená herní adaptace se tváří jako velice seriózní projekt. Co jiného bychom také mohli čekat od Ubisoftu a lidí, kteří mimo jiné pracují na titulech jako Assassin’s Creed? Již zhruba od roku 2006 se na internetu objevovaly neoficiální informace o tom, že Touchstone Television prodala práva na vývoj herního zpracování, teprve na konci července 2007 se však na zahraničním webu gametrailers.com objevil první trailer. Ten právem vzbudil nadšení. 

Nová tvář mezi Ztracenými

Na příběhu se podílela jak Dawn Kelly, autorka scénářů pro seriál, tak lidé z Ubisoftu a společně vytvořili předlohu, kterou předložili producentům. Ti okamžitě nadšeně kývli, poskytli dokonce i cenné rady a výpomoc. Příběh hry Lost proto nemá být jen nadstavbou pro televizní sérii, ale přímo pevnou součástí jejího univerza, jež dá detailněji nahlédnout na mnohé známé události a zároveň prohloubí znalosti fanoušků o jejich oblíbených hrdinech.

Hlavní postavou se stane novinář Elliot, hrdina, kterého autoři vytvořili speciálně pro hru. Stejně jako ostatní Ztracení, i on se po havárii letu Oceanic 815 ocitá na opuštěném ostrově, kde okamžitě začíná boj o přežití. Prozkoumávání divočiny, interakce s ostatními přeživšími, akce a adventurní část, to vše je ztíženo faktem, že Elliot trpí amnézií. Součástí hry se tak stanou i známé flashbacky jako hratelná intermezza. Sami autoři se o tomto aspektu vyjadřují následovně: „Flashbacky v seriálu slouží pro diváky, aby se dozvěděli něco více o minulosti hrdinů. My jsme však chtěli, aby Elliotův a hráčův zážitek byly jedno a to samé, aby se pravdu sami o sobě dozvídali společně a postupně. Výlety do minulosti vám tak nejenom pomáhají při postupu hrou, ale slouží i jako pomalu se skládající mozaika Elliotovy ztracené osobnosti...“

Příběh začne ztroskotáním a skončí spolu se závěrem třetí sezóny, nemá tedy zodpovídat žádné otázky, které vyvstaly po jejím konci. Během své cesty prožijete mnohé známé scény z jednotlivých epizod, tentokrát je však uvidíte z poněkud jiné perspektivy. Autoři rovněž dodávají, že ani hra neodpoví na tu největší záhadu ze všech – jak to Hurley dělá, že na ostrově ještě nezhubnul? Vše, co se hráči přihodí, přidá novou hloubku dění na televizních obrazovkách. 

Tváří v tvář starým známým

Rozdělení hry na několik částí jsme již zmínili, podívejme se nyní blíže na jednu z nejdůležitějších, tedy interakci s ostatními postavami. Setkáme se s většinou hrdinů z televizní show, oficiálně potvrzeni byli Jack, Hurley, Sawyer, Kate, Sayid, Walt, Michael, samozřejmě i The Others a ještě mnozí další. Se všemi si bude možno si promluvit (formou větvených dialogových stromů) a můžeme si být jisti, že každý z nich bude mít s Elliotem své vlastní úmysly. Množství úkolů, které nám zadají, pak rozehraje jak hlavní dějovou linii, tak desítky vedlejších, pro fandy ne nedůležitých. Ubisoft dodává: „Hlavně si pamatujte, že jste v Lost. Ti, kdo se zdají být vašimi přáteli, se v minutě mohou změnit ve smrtelné nebezpečí...“

Ztracení budou aktivně reagovat na Elliotovy činy a podle toho se bude vyvíjet jejich důvěra k jeho osobě. Někdy tak získáme užitečnou radu, která notně pomůže v krizových situacích, jindy nám naopak vrazí kudlu do zad, když to budeme nejméně čekat. Stejně jako seriál, i hra se bude dělit na epizody, jichž má být dohromady sedm. 

Prozkoumávat, odhalovat a bojovat o holý život

Mluvení je důležité, nebude na něj však příliš času – titul je z velké části akční záležitostí. V 3rd person pohledu budeme prozkoumávat jak rozlehlou džungli, tak většinu míst známých z televize (objeví se kamp na pláži, jeskyně, Hatch, Black Rock, území the Others a další), kde s trochou štěstí kápneme na nějaké ty zbraně (od klacků proti netopýrům po pistole a pušky, které však budou velice vzácné). Nebezpečí zde číhá na každém kroku, od nástrah matičky přírody, po lední medvědy (a nedivte se tolik jako Sawyer) či záhadný Black Smoke. Hráči dostanou možnost nahlédnout i do zatím neviděných budov Dharmy, autoři navíc nezapomněli ani na oblíbené Easter Eggs.

Elliot je novinář a jako takový má samozřejmě svůj fotoaparát. Ten slouží jako důležitá součást hry. Ve first-person pohledu s ním budeme zaznamenávat důležité události a sbírat informace, jež pak využijeme v získávání důvěry ostatních. Zapomenout nesmíme ani na adventurní složku, prezentovanou v podobě poměrně častých logických meziher, oprav různých systémů či hackování počítačů. 

Nadějně vypadající projekt

Grafiku obstárává engine Ghost Recon Advanced Warfighter 2, který ovšem doznal několika nutných změn. Předně byl optimalizován tak, aby na PC běhal co nejsvižněji. Zároveň se Ubisoft soustředil na podporů rozlehlých venkovních oblastí plných terénních nerovností, fauny a flóry všeho druhu. To se již na první pohled vyplatilo, jelikož ve ztvárnění okolního prostředí předvádí hra skutečně pěknou podívanou. To se bohužel nedá říct o modelech postav a jejich pohybech. Jednotlivé charaktery známé z televize jsou si sice podobné, pár polygonů navíc by jim však neuškodilo. Moment, kdy se hlavní hrdina v uvolněném traileru začne ohánět po prolétajících netopýrech, pak působí krajně rozpačitě...

Žádný multiplayer ani kooperativní hra není plánována, vývojáři ovšem slibují pravidelné doplňky dodávané přes službu Xbox Live. Na otázku, co je pro ně při vývoji nejdůležitější, odpověděli následovně: „Rozhodně jsme se nejvíc zaměřili na to, aby hra respektovala pravidla seriálu, aby vše vypadalo tak jako v televizní předloze, aby univerzum Lost ožilo stejně reálně i na obrazovkách počítačů a konzolí, a především, aby měl hráč při hraní pocit autenticity.“ Doufejme, že se jim to podařilo.

Vydání je plánována na červen příštího roku, hra se objeví na PS3, Xboxu 360 a PC. Z toho, co jsme zatím měli možnost vidět, se dá usuzovat, že v tomto případě by se mohlo jednat o jednu z těch kvalitnějších her podle filmu (seriálu), ať už podobné předělávky vzbuzují jakékoliv předsudky. A už jen zodpovědný přístup autorů by nás o tom měl přesvědčit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama