Článek Přehlídka kooperativní zábavy

Přehlídka kooperativní zábavy

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

30. 8. 2008 22:00
Reklama

Server yoyogames.com, který sdružuje zejména nezávislé vývojáře pracující zejména v prostředí Game Makeru, se v poslední době nebývale zabývá pořádáním her. Po neuvěřitelném boomu na konci loňského roku, kdy se do první, zimní soutěže přihlásilo bez jednoho rovných dvě stě titulů, se dal očekávat úpadek. Logika tohoto očekávání byla jednoduchá – tvůrci si uvědomí, že na získání finanční odměny za první místo je třeba vytvořit opravdu velmi, ale velmi kvalitní hru. Leč realita byla jiná, ve druhé, antické soutěži, napočítali pořadatelé 236 přihlášených projektů. Opět se ale ukázalo, že laťka nastolená na stupních vítězů byla opravdu vysoko, a tak se opět dal předpokládat úpadek. Ten se nekonal ani podruhé, kooperativní téma spolu s vidinou finanční odměny nalákalo ještě více lidí, a tak jsme svědky dalšího rekordu, 285 her, to snad ani žádná jiná freeware soutěž nepamatuje. Upřímně nezávidím pořadatelům, či chcete-li porotě, vybírání trojice nejlepších. Nejen kvůli vysoké účasti, ale také kvůli různorodosti žánrů, kdy se dá místy jen těžko posoudit, který z titulů je opravdu nejlepší.

Největší zastoupení měly tradiční GameMakerovské zboku viděné plošinovky a osobně mezi nimi vidím i 4 největší kandidáty na zisk celkového vítězství. Ruský tým Red System, který vyhrál v jarní antické soutěži s výtečnou strategií Ancient Ants, nelenil ani tentokráte a nachystal pro vás parádní variaci na Lost Vikings s názvem Lost Snowmen. Obdobně jako v LV má hráč k dispozici trojici postav - sněhuláků, přičemž každý dovede něco jiného. Jeden hází bomby, druhý má silné pěsti a specialita třetího sněhuláka je ve skocích do výšky, ostatní musí pro skok využívat speciálních odrazných plošinek. Speciální schopnosti se navíc dají navzájem kombinovat, takže hratelnost je na opravdu vysoké úrovni. Připočteme-li si obrovský rozsah celého díla a takřka perfektní audiovizuální zpracování, nelze než Lost Snowmen doporučit širší hráčské obci.

Dalším, kdo opět nelenil, je Jesse Venbrux, vítěz zimního kontestu serveru YoYo Games s parádní akcí Frozzd. Ten se, poměrně nečekaně, rozhodl vsadit na velmi osvědčenou kartu v podobě třetího pokračování svého nejlepšího výtvoru Karoshi. Tato lehce morbidní, ale neskutečně zábavná plošinovka zaujala zejména nespočtem gamedesignových hříček, které dokázaly upoutat prakticky celou nezávislou redakci Hrej. Karoshi Factory, jak se jmenuje soutěžní pokračování, přidává do hry další sebevrahy. Opět jde o velkou zábavu, nicméně valná většina gamedesignových hříček vzala za své a Jesse tentokráte vsadil více na logické úkoly s využíváním všech zúčastněných postav. I tak se jedná o kvalitní, zábavnou hru, ale nemyslím si, že půjde o vítězný útok na příčku nejvyšší.

V minulé, antické soutěži, nás zaujala také logická plošinovka Visit. Hráč v ní musel prozkoumávat krajinu a nalézt několik klíčů, které byly patřičně schovány za logické hříčky s barevnými portály a kostičkami. Visit se nyní dočkal svého druhého pokračování, ještě rozsáhlejšího, ještě zábavnějšího. V rámci kooperačního konceptu celé soutěže přibyl do party ještě jeden kolega, a tak je třeba mnohem více zvažovat všechny kroky. Když se totiž spletete, byť jen trošičku, musíte obrazovku opakovat od začátku. Visit 2 tedy představuje velkou porci zábavy zejména pro ty z vás, kdo se nebojí logických hříček a úkolů, jež vám patřičně prověří mozkové závity.

A v neposlední řadě bych rád pozdravil diváky v poslední řadě. Ne, sranda, v neposlední řadě bych rád zmínil velký návrat Matta Thorsona, který připravil třetí pokračování své geniální plošinovky Jumper zvané Jumper Three. Superhrdina Ogmo tentokráte získal čtveřici bratříčků, kteří mají každý jiné speciální schopnosti. Na hráči je, aby si před každou úrovní vybral, se kterým z Ogmů danou misi pokoří, popřípadě se kterým získá některé ze zbývajících mincí určené pro ty nejodvážnější z vás. Nevýhodou nového Jumpera je ale jeho zaměření zejména na hardcore hráče, milovníci casual her si na něm patrně moc nesmlsnou…

Takže pro rekapitulaci odhad pódiových pozic:

1. Lost Snowmen
2. Karoshi Factory
3. Visit 2

Jumper Three nejspíše skončí ve skupině „kvalitních her, které stojí za zahrání“. Pakliže máte zájem o více kooperativních her, sledujte tuto skupinu, kterou budeme ještě průběžně aktualizovat, pakliže narazíme v tom obrovském kvantu her na kvalitní a zábavné dílko. A pokud byste nám chtěli s hledáním pomoci, neváhejte a zabrowste na tyto stránky, kde naleznete kompletní výpis všech 285 zúčastněných projektů, o případné úlovky se s námi podělte v komentářích! Oficiální vyhlášení výsledků se dá očekávat v horizontu několika týdnů, poté se také dočkáme propozic čtvrté soutěže, jejímž tématem by podle všeho měla být záchrana planety…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama