Článek TEST: PlayStation TV

TEST: PlayStation TV

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

4. 12. 2014 16:29 1
Reklama

Rok od uvedení nové konzole PlayStation 4 přichází Sony s další herní krabičkou. Zní to možná překvapivě, ale je to - technicky vzato - pravda pravdoucí. Od 14. listopadu se i v našich končinách prodává zařízení pojmenované Sony PlayStation TV, které na první pohled slibuje prolnutí televizní a herní zábavy. Zní to lákavě, zejména s přihlédnutím k multimediálním možnostem v České republice ale záhy přijdete na to, že PS TV možná nakonec nebude tak zajímavým kusem hardwaru, abyste si jej museli přát k Vánocům.

VÝKONNÝ PIDIŽVÍK

HW SPECIFIKACE

CPU: ARM Cortex-A9 MPCore, 4 jádra
GPU: PowerVR SGX543MP4+, 4 jádra
RAM: 512 MB RAM
HDD: 1 GB, rozšířitelné PS Vita pamětovými kartami
I/O: USB 2.0
Konektivita: Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1
AV výstup: HDMI OUT (480p, 720p, 1080i)

Abychom věci zasadili do souvislostí, PlayStation TV je v podstatě přepracovaný handheld PlayStation VITA, avšak logicky bez displeje. Skutečně, v zařízení o velikosti paklíku karet a váze 110 gramů se nachází stejná hardwarová výbava jako ve zmiňovaném handheldu, což jasně naznačuje, o jaké hry se bude jednat. Mimo displeje pak PS TV samozřejmě postrádá i jakékoliv ovládací prvky, naproti tomu ale navíc přichází s USB a HDMI portem pro komunikaci s ovladačem, resp. televizí či monitorem. Díky tomu má PS TV ambice stát se i malým mediálním centrem ve vaší domácnosti, po našich zkušenostech ale ještě jednou podtrhujeme slovo malým. Nabídka jakéhokoliv neherního obsahu je v tuto chvíli takřka nulová, nepočítáme-li možnost dostat se skrze zabudovaný prohlížeč na internet a tam zhlédnout videa na YouTube. Nativní aplikace totiž dosud chybí a i do budoucna jsme k podpoře multimediálních sítí, jakou je například chystaná PlayStation Vue, pohledem českého uživatele spíše skeptičtí. Nevalně se to pak má i s přímým přehráváním obsahu, například přes flashdisk - na tuto možnost rovnou zapomeňte, PS TV ji nezvládá a opět tak dokazuje, že to inženýři ze Sony možná s tou multimediálností nemysleli tak doslova.

Nebudeme vám proto lhát, PlayStation TV je v tuto chvíli určeno primárně ke hraní a jako takové nepřináší zařízení nic objevného. Jak už jistě chápete, herní nabídka by měla být totožná s tím, co nabízí handheld PS VITA, jsou tu však ale významná ale, která radost rozhodně nepřináší. Vzhledem k tomu, že VITA je konzole s vestavěným dotykovým displejem i zadní plochou, není příliš jednoduché tyto vlastnosti simulovat na ovladačích DualShock 3 a 4, které jsou vyžadovány pro obsluhu PS TV. Z toho důvodu se podpory nedočkala celá řádka her, včetně těch největších klenotů jako je Uncharted: Golden Abyss nebo Tearaway.

TEST: PlayStation TV
i Zdroj: Hrej.cz

HRANÍ BEZ HER? ALE KDEŽE...

Z předchozích odstavců jste možná nabyli dojem, že na PS TV není nic, co by se dalo pochválit, tak tomu ale opravdu není. V první řadě je nutné poukázat na nízkou cenu, která může oslovit občasné hráče, zvlášť v době před Vánocemi. S cenou do tří tisíc korun je PS TV zajímavým lákadlem také pro věrné fanoušky konzole PlayStation, kteří po handheldu nikdy nesáhli a mají chuť se k některým, dosud třeba nevyzkoušeným titulům vrátit. K PS TV navíc dostanou hned trojici her zdarma - Velocity Ultra, Olli Olli a Worms Revolution - a mohou si je stáhnout hned do interní paměti o kapacitě 1 GB. Nesporným plusem je v tomto ohledu také nabídka PSOne a PSP her, které jsou k mání na PlayStation Store a rozhodně nepatří do starého železa. Díky tomu se nabídka titulů rychle rozrůstá a například námi testovaný Metal Gear Solid z PS One a Patapon 3 z PSP fungovaly bez jakýchkoliv problémů.

Co se týče novějších her z PS VITA, ani zde není sebemenší problém a fakt, že jsou již designovány s podporou obou analogových páček, činí z hraní naprosto pohodový zážitek. Ve skutečnosti jsme byli sami překvapeni, jak dobře vypadá na velké televizi třeba Killzone: Mercenary a nebýt neohrabaných dotykových sekvencí při zabíjení zezadu, neměli bychom co vytknout. Samozřejmě v tomto bodě ale musíte uvažovat logicky a nechtít po zařízení něco, co jednoduše nikdy umět nebude. Obrazová kvalita je v porovnání i s PlayStation 3 znatelně horší, všechny hry jsou totiž zvětšovány, a to až do velikost 1080i, což je maximum, které PS TV podporuje. Ani tak vás ale hraní po grafické stránce neurazí, byť jim subjektivně chybí větší kontrast barev a vystupují na povrch zubaté hrany.

V neposlední řadě pak může být PS TV vnímáno jako doplnění PlayStation 4, protože plně podporuje funkci Remote Play, a to shodně s tím, jako to umí PS VITA. Připojení k velké konzoli probíhá rychle a bez složitostí, navíc si můžete v případě slabého Wi-Fi signálu pomoci i ethernetovým kabelem, jehož připojení je k PS TV rovněž možné. V redakci jsme zkoušeli hrát Grand Theft Auto V a Pro Evolution Soccer 2015, obě hry byly hratelné jen s nepatrným input lagem, jenž neměl na hraní žádný zásadní vliv. Jediné, co by vás teoreticky mohlo mrzet, je nemožnost típat v remote režimu obrázky, případně si pouštět z PS4 filmy.

PŘÍSLIB DO BUDOUCNA?

Ačkoliv rozumíme pozitivním vlastnostem PlayStation TV, zatím v nás zařízení nevyvolává pocit, že by si pro něj hráči měli bezpodmínečně hned teď utíkat do obchodů. Slabá nabídka neherního obsahu pak nuluje snahy Sony prodávat zařízení v České republice náhodným kolemjdoucím, kteří shání mediální centrum a jako bonus by vzali pár her. V tomto ohledu válcují specializované krabičky PS TV na plné čáře a možná až budoucnost misky vah lehce vyrovná. Kromě zmiňovaného a značně nekonkrétního PS Vue totiž ve vzduchu visí i služba PlayStation Now, nebude ale pro všechny jednodušší využívat za pár let PS přijímač rovnou zabudovaný v televizích? Odpověď necháváme zpola otevřenou a zpola na vás...

TEST: PlayStation TV
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama