Sorcery Článek PlayStation Move - revoluce, nebo evoluce?

PlayStation Move - revoluce, nebo evoluce?

Marek Švrkala

Marek Švrkala

17. 6. 2010 22:53 32
Reklama

Vedle Microsoftu a jeho Kinectu bylo také pro Sony pohybové ovládání jedním z hlavních témat letošní tiskové konference na výstavě Electronic Entertainment Expo, která nyní proběhla v Los Angeles. Technologie PlayStation Move již byla zebruvně představena na březnové Game Developers Conference, po E3 o ní ale máme spoustu dalších zajímavých infomací včetně ceny a data vypuštění na trh. V pohybu jsme také konečně viděli spoustu her. Pojďme si tak o snaze Sony získat vyšší podíl mezi publikem, které nechce před televizí pouze sedět, něco povědět.

Kopírka Nintenda Wii

Řekněme si to rovnou. PlayStation Move není nic jiného než nesmírně vylepšený plagiát Nintenda Wii a jeho pohybového ovládání. Technicky ale snímání funguje trochu odlišně a to hlavně díky kamerce PlayStation Eye, kterou Sony už nějakou dobu disponuje. Ta totiž pohyb ovladačů snímá vizuálně, čímž dosahuje maximální přesnosti zaznamenání pohybu. Doba odezvy mezi pohybem a jeho přenosem na obrazovku je podle tvrzení tvůrců pouhých 22 milisekund, na obrazovce pak pracuje s přesností na obrazové body. Základem je hlavní ovladač tzv. Move controller připomímající dětský mikrofon nebo obušek se svítící bambulkou. Najdete na něm čtyři tradiční PS tlačítka, speciální Move tlačítko, na bocích Select a Start, zezadu je pak další analogové tlačítko. Nejnápadnější na celém hlavním ovladači podporujícím také vibrace je LED koule. Ta dokonce mění barvu.

Kamera PlayStation Eye se při vyhodnovování pohybu řídí zejména díky barevné kouli a její barvě. Ta se střídá v závislosti na prostředí tak, aby byla dobře viditelná. Pokud máte v pokoji třeba růžovou zeď, určitě nebude koule svítit touto barvou – kamera by ji těžko zaznamenávala. Systém díky barevné kouli a ovladači s přesně určenou velikostí může jednoduše určit pozici s velkou přesností a malým zpožděním. Vyhodnocení pozice napomáhají ještě dva tříosé pohybové senzory přímo v ovladači – akcelometer a gyroskop, k tomu je ještě doplněn magnetometr zjišťující pozici zařízení ve vztahu k povrchu země. Ovladače jsou poháněny lithium-ionovou akumulátorovou baterii, kterou lze pomocí USB kabelu připojenému ke konzoli nabít. Pro zájemce je ale rovněž připravena speciální nabíječka. K jedné konzoli mohou být najednou připojeny maximálně čtyři Move ovladače.

Stejně jako u Wiička a jeho Nunchuku můžete použít také speciální pomocný ovladač, tedy pokud se nerozhodnete jej oželet a nahradit klasickým DualShockem, což je také možné, byť poněkuď méně praktické. Takzvaný Navigation controller má zejména D-pad, dále lze mačkat tlačítka X a O a L1, L2 a L3. Využití najde nejvíce ve hrách, kde je nutné pohybovat přímo hrdinou. S hlavním ovladačem na rozdíl od Wii není nikterak spojen. Oba ovladače s konzolí komunikují také pomocí technologie Bluetooth. PlayStation Move má hmotnost 145 g a rozměr 200 × 46 mm, menší doplňkový ovladač pak váží 95 g, jeho rozměry jsou 138 × 42 mm. Pro akční hry je k dispozici ještě speciální pistole podobná Wii Zapperu. Hlavní ovladač je nutno vložit do této imitace pistole a už můžete vesele pálit po nepřátelích. V kombinaci s 3D hraním by mohlo jít o chytlavý efekt.

Vše funguje díky kameře a svítící kouli

Proto, aby Move fungoval, je nezbytné mít připojenou kamerku PlayStation Eye. Ta snímá pohyby ovladačů a také přímo hráče před ní. Dokáže je zachytit v rozlišení 640 x 480 a rychlosti 60 snímků za vteřinu. Díky zoomu je možné hráče snímat z blízkosti a také z větší dálky, kde je vidět celé tělo. Pro fungování kamery není nutné mít v místnosti úplné světlo, vše by mělo běžet bez problémů i za šera. Mikrofon na kamerce dokáže rozpoznávat řeč a oddělit ji od ruchů okolí. Právě možnost natáčení hráče a zachytávání jeho hlasu je další výhodou oproti Wiičku, vše lze totiž zajímavě využít u her, jak si dále doložíme.

Vytvoření zajímavých titulů je základem úspěchu každé herní hardwarové novinky. Společnost Sony uvedla, že při vypuštění technologie na trh, tedy v září tohoto roku, bude podpořena dvacítkou různých titulů, do března roku 2011 by jich měly být už čtyři desítky. Sony chce přitáhnout hráče ze všech skupin. Klasikou pro celou rodinu a obdobou Wii Sports pro casual publikum je sada sportovních her Sports Champions. Mezi šesti disciplínami naleznete diskový golf, souboj gladiátorů (obdoba šermu s různými zbraněmi), lukostřelbu, beach volejbal, boccu a stolní tenis. Nic nového. Move Party je zase typickým příkladem dobrého využití kamery, v různých jednoduchých minihrách se totiž uvidíte přímo na obrazovce při plnění zábavných úkolů. Na už poněkud náročnější publikum zaútočí bojovka Motion Fighter, která vypadá velmi dobře. Tradiční fanoušky PlayStationu jistě potěší hra Heroes on the Move. Ta nabídne akci se známými hrdinami Sony jako je Jak and Daxter, Sly Cooper nebo Ratchet and Clank.

Je to Harry? Není to Harry!

Přímo na tiskové konferenci této společnosti na E3 byla představena kouzelnická hra Sorcery nápadně připomínající svět Harryho Pottera. Jde o 3D akci s čarodějem v hlavní roli, kde hráč bude používat ovladač jako kouzelnou hůlku. Stačí pár pohybů a vykouzlíte třeba fireball nebo ohnivou stěnu, která upálí protivníka. Útočení pomocí 12 základních kouzel se podle prvního traileru zdálo velmi snadné a efektní. Další zajímavostí je třeba pití lektvarů. Ovladačem totiž nejprve musíte naznačit, že jej mícháte, dále vyčkáte na správnou barvu koule u PS Move a až se změní, tak se pohybem k ústům napijete. A pak se třeba i vy před obrazovkou proměníte v krysu jako hrdina na obrazovce. Dobrý dojem na této kouzelnické akci zanechala i grafika a nepřátelé inspirovaní irskou mytologií. Hra vyjde na jaře příštího roku. Hlavní hrdina v ní bude muset zachránit svět před zlou čarodějkou a jejími nohsledy.

Podpory technologie se dočká i známá série stříleček SOCOM v dalším pokračování SOCOM 4: U.S. Navy SEALs. Z akcí je pak s iplementaci ovládání počítano rovněž do Killzone 3, Sony ale zatím více propaguje zobrazení hry ve 3D. Na update pro Move se mohou těšit také milovníci atmosférického thrilleru Heavy Rain. Pro tento interaktivní trhák je pohybové ovládání jako stvořené, což můžete posoudit i z nového traileru. Dalším velkým titulem, jenž Move podpoří, je druhý díl Little Big Planet. Na své si přijdou samozřejmě i sportovní fanoušci, vždyť pro golf (Tiger Woods PGA Tour 11) nebo tenis (Grand Slam Tennis) je pohybové ovládání jako stvořené. To je z těch nejzajímavějších her momentálně asi všechno, snad se z dalších méně nápadných titulů vyklube také nějaký zajímavý kousek. Kompletní seznam dosud oznámených her najdete třeba na Wikipedii.

Kolik to bude bude stát?

Právě podpora velkého množství kvalitních titulů bude pro úspěšný start PlayStation Move (v Evropě už 15. září) nesmírně důležitá. Druhým rozhodujícím faktorem je cena. Sony slibuje výhodné bundly, avšak každá část půjde do prodeje i samostatně. Pouze hlavní ovladač Move vyjde na 40 dolarů, samotná kamera PlayStation Eye stojí stejně. Pomocný navigation controller vám z rodinného rozpočtu ukrojí 30 dolarů. Balíček se základním ovladačem, kamerou a hrou Sports Champions přijde na 100 dolarů. Velké balení i s konzolí PS3 bude stát 400 dolarů. Celkově nejde o žádnou almužnu, stejně tak ale ceny nejsou ani příliš nastřelené. Zhruba v této cenové relaci bychom je čekali.

Dojmy novinářů z výstavy se vesměs shodují na tom, že PlayStation Move je daleko přesnější než Nintendo Wii, i když se našlo několik výjimek u zřejmě ne zcela odladěných demoverzí některých her. Vývojářům stále zbývá čas odladit poslední mouchy, technologie zjevně nabízí velké možnosti. Přesto nejde o žádnou revoluci, jak se nám Sony snaží namluvit. Lépe je o PlayStation Move hovořit jako o evoluci. O evoluci ovládání známého z Nintenda Wii k větší přesnosti a HD rozlišení. Otázka, kdo z hlavních konkurentů v podobě Move, Kinectu a Wii nakonec v souboji o zákazníka nejvíce zaboduje, zůstává otevřená. Někdo bude nadšený z možnosti ovládat hry pouze pohybem ruky a těla, jiný hráč zase raději uchopí v ruce skutečný ovladač. A spousta Wiičkařů určitě zůstane věrná Mariovi a Zeldě, i přes zastaralé ovládání a grafiku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama