PlayStation 5 v kostce
i Zdroj: Hrej.cz
Článek PlayStation 5 v kostce

PlayStation 5 v kostce

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 9. 2020 11:40 1
Reklama

Ještě před pár týdny, dokonce dny, jsme toho o připravované konzoli společnosti Sony věděli pramálo, teď ale víme vše. Pojďme si kompletní balíček informací, který v současnosti v souvislosti s PlayStationem 5 máme, rozebrat pěkně bod po bodu.

KONZOLE

Konzole PlayStation 5 nabídne dvě edice. Jednu klasickou, jednu bez diskové mechaniky. Přijde na evropský trh 19. listopadu, což je o týden později, než na trhy v zámoří, konkrétně ve Spojených státech, Kanadě, Mexiku nebo například Jižní Koreji. Tuzemské ceny zhruba odpovídají nastavení těch zahraničních. Dle oficiální zprávy tak základní PlayStation 5 má stát 13 499 českých korun, levnější edice bez diskové mechaniky 10 790 korun. Přístroj už je k dispozici u některých tuzemských prodejců, zatím ale nejsou v nabídce žádné výhodnější bundly. K dispozici je zatím klasické balení konzole s ovladačem DualSense

PlayStation 5 v kostce
i Zdroj: Hrej.cz

Jednotlivé periferie lze nakupovat zvlášť. Další ovladač DualSense lze již nyní objednat za 1899 Kč. Pro poslech poslouží oficiálně licencovaný headset PULSE 3D, který vyjde na 2690 Kč. Mezi další možnosti pak patří HD kamera (1599 Kč) pro zachycení prostoru před televizí/monitorem, přičemž lze do budoucna počítat s využitím pro pohybové ovládání. Pokud pak využíváte konzoli i jako multimediální centrum (Netflix, Amazon Prime), hodit se může ovladač Media Remote za 790 Kč. Pro estetičtější nabíjení ovladačů slouží nabíjecí dok, který seznam cenovek uzavírá se 790 korunami.

Klasický PlayStation půjde do prodeje v bílé krabici, ten digitální v černé. Jinak jsou balení totožná.

Samotné verze konzole se od sebe hardwarově neliší. Pohání jej speciální osmijádrový procesor AMD taktovaný až na frekvenci 3,5 GHz, grafický výkon pak obstarává čip AMD RDNA 2 s výkonem 10,28 teraflopů (původní PlayStation 4 disponoval výkonem 1,84 teraflopů, PS4 Pro 4,2 teraflopů a konkurenční Xbox Series X až 12 teraflopů). PlayStation 5 dále nabízí 16 gigabajtů paměti ram a 825GB SSD disk s čtecí rychlostí 5,5 GB/s. Disková mechanika pak (pokud je v konzoli zabudována) pochopitelně podporuje formát 4K UHD Blu-Ray a konzole má taky obsahovat unikátní zvukovou kartu. Rozměrově jde o standardní přístroj, mluvíme o rozměrech 390 x 104 x 260 milimetrů, bezdisková verze bude o 12 mm “hubenější”. Klasická PS5 váží 4,5 kilogramu, bezdisková 3,9 kilogramu. A lze ji používat jak “na stojáka”, tak položenou na bok.

PlayStation 5 v kostce
i Zdroj: Hrej.cz

Mezi speciální funkce konzole mají patřit PlayStation 5 Activities (možnost spustit přímo z menu konzole určité části hry, díky SSD disku velmi rychle) a obecně velmi rychlé načítací časy. Ovladač DualSense nabídne řadu inovativních funkcí, především pak tzv. haptickou odezvu, která má výrazně prohloubit zážitek z hraní. Půjde o různé formy detailnějších vibrací, odezvy analogových páček nebo triggerů, viz podrobnější článek. Starší DualShock 4 k hraní nových titulů využít nelze, v rámci zpětné kompatibility se ale s podporou počítá.

Všechny PS4 hry, které procházejí certifikací po 13. červenci musí PlayStation 5 plně podporovat. Přímo na konzoli si pak zahrajeme “většinu” her z předchozí generace. V tomto ohledu je ale společnost stále záhadná. Jistotu můžeme mít u titulů obsažených ve službě PS Plus Collection. Konkrétně se jedná o největší hity předchozí generace, které v rámci předplatného PS Plus mohou zákazníci na novém hardwaru hrát automaticky. Patří mezi ně God of War, Uncharted 4, Detroit: Become Human nebo Infamous: Second Son, ale také third-party hity (Batman: Arkham Knight, Battlefield 1 nebo Mortal Kombat X).

Vlastní protějšek služby Xbox Game Pass zatím společnost Sony neukázala.

V první várce se na pulty obchodů dostane zhruba 14 milionů kusů konzolí, v průběhu pěti let ale prý výrobce plánuje vyprodukovat více než 120 milionů kusů. Pro představu, na konci minulého roku, po zhruba 6 letech prodeje, po světě kolovalo více než 106 milionů kusů PlayStationu 4.

Stále se spekuluje o tom, že by přístroj mohl mít vyměnitelné boční kryty, nabízí se tedy varianta vyměnitelného designu.

HRY

Samotný hardware sice může jakkoliv upoutat, důležité jsou ale hry. Na co se můžeme v prvních dnech nebo týdnech fungování konzole těšit?

Takzvané launchové tituly tvoří především third-party tituly, které se na konzoli dostanou ve vylepšených verzích. To platí například pro virtuální fotbaly FIFA 21 a Madden 21, které nabídnou takzvaný Dual Entitlement. V rámci něho mohou majitelé verzí pro PlayStation 4 bezplatně upgradovat na vylepšenou verzi pro PlayStation 5.

Dále mluvíme o závodech Dirt 5, superhrdinech Marvel’s Avengers, otevřených světech od Ubisoftu v podobě Watch Dogs Legion a Assassin's Creed: Valhalla, očekávaného Cyberpunku 2077, královského basketbalu NBA 2K21 nebo prověřených hitech jako Fortnite, Rainbow Six: Siege a Destiny 2. 

Zajímavější je samozřejmě dedikovaná nabídka (alespoň dočasných) exkluzivit. Těm vévodí především pokračování povedené komiksové akce Marvel’s Spider-Man s podtitulem Miles Morales a později během vánoc návrat legendárního vačnatce Ratcheta v Ratchet & Clank: Rift Apart. Dále se jedná o efektní hack’n’slash řežbu Godfall, remake populární soulsovky Demon’s Souls, elegantní jednohubku Bugsnax nebo dočasně exkluzivní divokou střílečku Deathloop.

Z hlediska delšího časového horizontu se hráči mohou těšit na pokračování polobožské ságy God of War (2021), druhý díl překrásného RPG Horizon, závody Gran Turismo 7, osmý díl legendárních hororů Resident Evil nebo Final Fantasy XVI. V rámci show PlayStation 5 bylo také odhaleno RPG ze světa Harryho Pottera Hogwarts Legacy, to si ale zahrají i majitelé konkurenčních platforem.

Mezi potenciálně menší projekty pak lze zařadit například sci-fi záležitost Returnal a návrat oblíbeného Sackboye ve vlastním dobrodružství Sackboy A Big Adventure.

Horizon: Forbidden West a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales vyjdou i na PlayStation 4.

Důležité je také zmínit ten fakt, že budou pravděpodobně exkluzivity výrazně dražší. Nově si některé hry v evropské distribuci sáhnou až na cenu 80 euro, což je v přepočtu více než 2100 českých korun.

Konkrétní české ceny titulů nabízených při launchi jsou následující.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – 1 599 Kč

Spider-Man Ultimate Edition – 1 999 Kč

Demon’s Soul Remake – 1 999 Kč

Sackboy A Big Adventure! – 1 799 Kč

Destruction AllStars – 1 999 Kč

KONKURENCE

Přímým konkurentem konzolí PlayStation 5 zůstávají přístroje z dílen Microsoftu, Xbox. Ty taktéž nabídnou dvě verze, v současnosti víme o výkonnějším Xbox Series X a slabším Xbox Series S. Series X nabídne identickou cenu jako základní PlayStation 5, vyjde na 13 499 českých korun. Nabídne ale větší SSD disk (1 TB) s čtecí rychlostí 2,4 GB/s a o něco vyšší teoretický grafický výkon. Levnějí Series S disponuje výrazně nižším výkonem než ostatní hardware, bude však také výrazně levnější. Microsoft jeho cenu stlačil na 7990 Kč, je tedy ještě o 2800 korun levnější než PlayStation 5 bez diskové mechaniky. Na rozdíl od PS5 a XSX ale podporuje pouze hraní v rozlišení 2560 x 1440 při 60 snímcích za sekundu a disponuje pouze 512GB SSD diskem. Na druhou stranu nabídne opravdu miniaturní rozměry.

Obě konzole přichází na trh 10. listopadu, předprodej pak odstartuje 22. září. Xbox Series tedy můžete mít doma o 9 dní dříve, než PlayStation 5.

PlayStation 5 v kostce
i Zdroj: Hrej.cz

Xboxy na papíře nabízejí vyšší výkon (Series X), nebo nižší cenu a rozměry (Series S), problém však mají v nabídce her. Podobně jako PlayStation 5 se pyšní velkou zásobou starších nebo zpětně kompatibilních titulů, v tomto ohledu je Microsoft napřed a nabízí velmi rozsáhlou podporu všech předchozích generací Xboxu. Jedinou first-party exkluzivitu Halo Infinite ale studio 343 Industries odložilo na příští rok. 

Tuto absenci Microsoft vyvažuje nabídkou služeb. V současnosti totiž sází na službu Xbox Game Pass, která za pravidelný měsíční poplatek nabízí rozsáhlou nabídku plných starších, i zbrusu nových titulů. Nově se navíc do této částky zapojí i nabídka příbuzného předplatného EA Access a v kompletním balíčku Ultimate je zahrnuta i PC verze Game Passu s možností cloudového hraní xCloud. To vše je dohromady velmi zajímavou nabídkou pro hráče, kteří například nevlastní rozsáhlou knihovnu her a chtějí dohánět resty.

VÝSLEDKY V BODECH

  • PlayStation 5 - 19. listopadu - 13 490 Kč (verze bez mechaniky za 10 790 Kč)
  • Ovladač DualSense - haptická odezva
  • Při launchi nabídka - Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Demon’s Souls, Destruction All Stars, Sackboy A Big Adventure + third-party hry 
  • Exkluzivní hry budou dražší - až 80 eur (2100 kč)
  • Zpětná kompatibilita zahrnuje většinu her z předchozí generace, v rámci předplatného PS Plus jich bude řada dostupná hned v první den “bezplatně”
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama