Článek PlayStation 5

PlayStation 5

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

13. 11. 2020 13:13 13
Reklama

Sotva se ve mně stačily tak nějak uspokojivě rozležet dojmy z hraní na Xboxu Series X, už mi na dveře klepal kurýr s o něco rozměrnějším balíčkem. Uvnitř se nepřekvapivě ukrývala konzole od Sony a asi nejvíce nedostatkový kus hardwaru, který jsem kdy v ruce měl, PlayStation 5. S konzolí samotnou jsem už pěkných pár hodin strávil a na následujících řádcích se pokusím co nejlépe předat subjektivní dojem, který z používání a především hraní mám.

ONE DOES NOT SIMPLY…

Podobně jako v případě konkurenčního Xboxu si to vezmeme pěkně od píky. Totiž, rozbalení. PlayStation 5 se při dodávce ukrývá v několika vrstvách obalu. Vedle klasických kartonových boxů, které záleží na vašem způsobu dopravy jde především o vnější obal s efektním měnícím se obrázkem. Ten při rozbalení zničíte, není tedy třeba se jím zvlášť trápit. Zbytek balení už je veskrze tradiční, respektive tradičnější než u Xboxu. Nechybí tedy vysouvání polystyrenových výplní nebo “šuplíček” s potřebným příslušenstvím.

V horizontální poloze vypadá přístroj podstatně lépe.

Asi nejpodivnější částí balení (kabeláž není třeba popisovat) je stojánek. Ten se skládá z podstavce s otočným dílem, který konzoli aretuje v potřebné poloze. U polohy nastojato ji zadržuje ve speciálním výřezu, pokud si chcete PS5 užívat horizontálně, zadržuje ji v harmonii s jednou z křivek bočního plastu. Samotný stojánek je nicméně dost křehké zařízení, respektive není úplně obtížné ho ohnout a rozbít. Tak pozor na to. Pro připevnění konzole je nutné použít šroubek.

Tím se konečně dostáváme k bodu sváru - designu konzole. Opět, stejně jako u Xboxu, jde čistě o subjektivní pohled, pro mě je ale PlayStation 5 navýsost odporný. Je obrovský, čnělý, podivný tvar plastů je zbytečně okázalý a vnitřní část tvořená lesklým plastem bohužel katastrofická. V horizontální poloze vypadá přístroj podstatně lépe, z některých stran je téměř až decentní, jinak ale dle mého názoru mluvíme o obludnosti. Samozřejmě ale úplně chápu, pokud má někdo opačný názor, jde o hodně vyhraněný design.

PlayStation 5
i Zdroj: Hrej.cz

Co naopak opět hodnotit lze je dílenské zpracování. A to je… o něco slabší než u Xboxu. Nechci snad připodobňovat PlayStation 5 k čínské hračce, krycí plasty jsou ale svým volným ložením velmi náchylné na ohyb a působí dost levně. Nešťastná je pak volba lesklého plastu u vnitřního těla, který po pár minut používání nalapá všechen prach v místnosti a předpokládám, že bude velmi náchylný na poškrábání. PlayStation 4 Pro si v podstatě vystačil s hrubým, matným plastem a díky tomu si zachoval eleganci, o které si mohla okamžitě poškrábaná původní čtyřka nechat jen zdát. Proč došlo k návratu nepraktického lesku netuším. 

Na druhou stranu jsou působivé detaily gravírování na plastech konzole. Ať už jde o decentní nápisy Sony nebo všudypřítomnou texturu symbolů X, O, čtverečku a trojúhelníčku. Plasty by navíc měly být odnímatelné, o demontáž jsem se ale radši nepokoušel. Standardní uživatel se do ní stejně nemá důvod pouštět.

Konzole je prakticky od prvního momentu připravena k bezproblémovému užívání.

Komentář zaslouží chlazení. Konzole jako taková se sice ve své svrchní části nezahřívá tolik jako Xbox Series X a žebrování odvádí teplo velmi efektivně, konkrétně naše konzole ale trpí poměrně hlasitým ložiskem ventilátoru a nepříjemně hučí. Jde o velmi tlumený zvuk, který v obýváku nejspíš zaznamenáte, ve srovnání se Series X, který je tichý až neuvěřitelně, jde ale o mírné negativum. Na druhou stranu, ostatní uživatelé mají opačný názor, možná se tedy liší kus od kusu.

VÍTEJTE V NOVÉ GENERACI

Zatím byly dojmy velmi negativní, ale nebojte, tímto negativa tak nějak končí. Po zapnutí vás přivítají elegantní obrazovky a poměrně jednoduchý i přímočarý setup, který vás nezatěžuje zbytečným balastem. Dokonce vám nabídne několik nastavení soukromí, jako správný novinář jsem tedy nechal naši konzoli absolutně odříznout od světa a sociálních složek systému PlayStation (v rámci recenzování je to dost často praktické, ještě častěji nutné). To samé platí pro instalaci aplikací jako je Spotify nebo Amazon Prime, které v přístroji vůbec mít nemusíte. Připojení k stávajícímu účtu je bezproblémové, přenos dat jsem ani nezkoušel, protože mi přijde úplně zbytečný. Konzole je prakticky od prvního momentu připravena k bezproblémovému užívání.

Nový systém je pro mě, jakožto letitého Xboxáka, naprostým balzámem na duši. Ten používáný v PS4 byl příšerný, pomalý a nepřehledný, v tomto případě je naprosto skvělý. Dominuje levá horní nabídka, ve které projíždíte ikony her a aplikací. Každá hra má navíc svou vlastní charakteristickou melodii, kterou v menu vyluzuje. V horní nabídce jsou skryty i ikonky pro vyhledávání, nastavení a přístup do profilu. Stisknutím systémového tlačítka na ovladači pak přejdete do kontextového menu, kde je skryta většina tradičních funkcí, včetně trochu netradičně schovaného vypínání konzole. Ano, PlayStation 5 už ke spánku neuložíte podržením tlačítka, to nemá žádnou funkci. Nově musíte dojet až na pravou stranu obrazovky a tam vybrat kýžený proces.

Pohyb menu je velmi rychlý, obchod se konečně šíleně nezadrhává a dává smysl. Nákup, aktivace i stahování her je naprosto bezproblémové, jen se zatím občas vyskytují problémy se stahovací frontou, která prý dokáže PlayStation 5 rozbít natolik, že je třeba konzoli uvést do továrního nastavení. V našem případě se ale jen Marvel’s Spider-Man: Miles Morales stahoval z nepochopitelného důvodu dvakrát.

Proklamovaný revoluční prvek v podobě ovladače DualSense je ale opravdu… revoluční.

Pro hraní mimochodem systém nenabízí funkci Quick Resume, nemůžete tedy přepínat mezi větším množstvím běžících her. Na druhou stranu to nijak nevadí, protože je načítání díky SSD disku bleskurychlé (o tom později). Disková mechanika je tradičně trochu hlasitější, ale kdo dnes ve větší míře používá disky? Při vložení se stejně hry do velké míry stahují z internetu, ale instalace jako taková je celkem hbitá. Bohužel jsem nemohl vyzkoušet přehrávání filmů z Blu-Ray.

HRANÍ S VYTŘÍBENÝMI CITY

Sekci o hraní jsem chtě nechtě musel spojit s používáním ovladače. Právě tady totiž tkví neuvěřitelná síla konzole. Načítání je díky SSD disku velmi rychlé, i když nemůžu dost dobře srovnávat s Xboxem Series X, kde jsem hrál především starší hry, které se na předchozí generaci nepříjemně táhly. Dostat se z menu přímo ke hraní Milese Moralese je až zázračně rychlé, v podstatě stačí poměrně rychle za sebou zmáčknout dvě tlačítka.

PlayStation 5
i Zdroj: Hrej.cz

Proklamovaný revoluční prvek v podobě ovladače DualSense je ale opravdu… revoluční. Benchmarkový Astro’s Playroom (více v připravované recenzi) ukazuje jeho možnosti báječně. Ať už jde o velmi jemné a rozmanité vibrace nebo příjemný odpor spouští, dostává hraní skutečně nový rozměr. Je jen škoda, že při přechodu z fantastického Playroomu třeba do zmíněného Spider-Mana přijde zklamání. Studio Insomniac nevyužilo možností ovladače ani za mák, a vyjma trochu zajímavějších vibrací a většího odporu při vystřelování pavučin se pocit ani zdaleka neblíží úžasnému bruslení nebo klepání po površích s robůtkem Astro.

Celkově je ovladač o něco těžší a robustnější, nabízí zabudovaný akumulátor s nabíjením přes USB-C a z hlediska designu i zpracování působí výrazně lépe než konzole samotná. Problém mám jen s povrchem, který je stejně jako u Xboxu o něco hrubší a nabízí četné výčnělky pro lepší úchop, brutálně se mi s ním však potí ruce. To je ale možná také jen subjektivní nedostatek.

PlayStation 5
i Zdroj: Hrej.cz

Do velké míry dokresluje iluzi pocitů při ovládání reproduktor, který zatím dostupné hry využívají o něco více, než tomu bylo u DualShocku 4. Zbytek tlačítek včetně dotykové obrazovky zůstal velmi podobný, jen analogové páčky jsou o něco subtilnější a snad z nich nebude tak jednoduše padat materiál. Jediným problémem je přepracovaný “menu button”, který má nově tvar loga PlayStation a je podivně neforemný, kvedlavý a špatně se mačká. Navíc je přímo pod ním skryto tlačítko pro okamžité ztlumení mikrofonu, a věřím, že tyhle tlačítka ještě hráčům pořádně zatopí. To je ale jen malý kaz na fenomenální ovládací periferii.

Dojmy z her jako takových budeme sdílet postupně v recenzích, obecně je však velmi dobrý. Rychlé načítání, maximální plynulost, krásná grafika i využití nových efektů, a obecně i ten samotný fakt, že konzole má při launchi nějaké trumfy (narozdíl od Xboxu) mi vyvolávají úsměv na tváří. Už zase mě baví hrát, zase mě baví objevovat, co si na nás inženýři v laboratořích vymysleli. PlayStation 5 prostě přináší ten pravý požitek z nové generace.

Považuji v současnosti PlayStation 5 za mnohem zajímavější a lepší investici než Xbox Series X.

Otázkou zůstává, jak moc bude stačit komornější SSD disk. Po instalaci všech pěti launchových titulů mi z použitelných 667 GB zbylo 381, což je docela slušné. Na druhou stranu s místem pěkně zahýbou cvalíci, jako je nové Call of Duty. Jinak ale, nehledě na všechny výhrady, které mám především stran konzole jako takové a jejího designu, považuji v současnosti PlayStation 5 za mnohem zajímavější a lepší investici než Xbox Series X. Jen je škoda, že si na další kousky zájemci počkají až do příštího roku. Takhle totiž vypadá budoucnost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama