playstation-3-i-pentium-d-resi-problem-s-horkem
Článek PlayStation 3 i Pentium D řeší problém s horkem

PlayStation 3 i Pentium D řeší problém s horkem

Ondřej Grym

Ondřej Grym

19. 6. 2006 22:58 3
Reklama

Počínaje 11. zářím se na trhu setkáme s vylepšenými čipy Intel Pentium D. Mamutí výrobce mikroprocesorů tak konečně vyslyšel nářky majitelů Pentií D a zapracoval na snížení jejich tepelného výkonu. Například nejrychlejší Pentium D 960 s kmitočtem šílených 3600MHz si nově při zátěži nárokuje "pouze" 95W (v současnosti si 960 nenasytně řekne o 130W). Podobné změny jakými prošlo nejrychlejší Pentium D se dále týkají čipů Intel Pentium D 950, 945, 925 a 915, které pracují s verzí jádra C-1. Novinku - revizi D-0, která vyniká sníženou spotřebou el. energie, poznáme velice snadno: např. 3.6GHz čipy se steppingem C-1 jsou na svrchní straně označeny jako"3.60GHZ/4W800/O5B“, v případě zářiové D-O pak koncové "B" vystřídá písmeno "A".

První testovací vzorky s novým steppingem dodá Intel 17. července, přibližně o měsíc později by čipy měly mít za sebou schvalovací proces, aby se konečně 11. 9. 2006 zahnízdily na obchodních pultech.

Co si od tohoto kroku můžeme slibovat my, uživatelé? Předně by měly být počítače vybavené inovovanými Pentii D levnější - základní desky nemusí být navržené s ohledem na přemrštěné tepelné nároky těchto nepříliš zdařilých jader, odpočine si také nejedno ucho od kvílení namáhaného ventilátoru, rovněž bude možné použít slabší zdroj pro napájení celého PC. Početná rodina čipů Intel Pentium D je však už dávno odsouzena k zániku - Intel dnes pouze honí novými revizemi vodu a konkurenta Advanced Micro Devices. S „chladnokrevným“ Pentiem D, které bude velmi levně nabízet, totiž neudělá Intel nic jiného, než že poškádlí výšku marží u AMD.

Intel se v současnosti opřel do propagace posledních procesorů platformy Core 2 Duo, jenž podle velmi neoficiálních testů až o dvacet procent překonávají ve výkonu srovnatelné Athlony 64. Firma je také nabídne za velmi agresivní ceny – jak vyšťoural deník HKEPC, podle něhož bude nejpomalejší ze supermoderních dvoujader model E6300 (1066MHz sběrnice, 1.86 Ghz, 2 MB cache) dostupný za příjemných 183 dolarů. Můžeme se proto těšit na brzkou cenovou válku AMD a Intelu - 23. července navíc proběhne u Intelu další vlna zlevňování (první se odehrála 4. června) a výrobce čipů AMD, pokud chce zůstat konkurenceschopný, se snižování cen svých produktů nevyhne. Chipmaker krvácí, uživatel slaví. Ať žije konkurence!

PlayStation 3 - teplokrevná mašinka

A teplokrevná natolik, že internetem začaly kolovat zvěsti o snaze Sony snížit výkon PS3 a tím dostat její tepelné vyzařování do správných mezí. Počátkem týdne s touto dozajista pro Sony nepříjemnou novinkou přišla webová stránka Kotaku. Zdroj blízký výrobci PlayStationu 3 zde za velice problematický článek připravované konzole považuje tolik hypovaný čip Cell.

O Cellu a jeho pracovním kmitočtu v těle konzolky jsme toho slyšeli až až. Není tak dávno doba, kdy se jeho pracovní takt v PS3 odhadoval kamsi nad ďábelské 4 GHz. Nebozí vlastníci osobních počítačů si při těchto slovech rvali jednou rukou vlasový porost, zatímco druhou z písíčka škubali ven nepodarek, který si to svištěl pouhými 2GHz. Dnes je situace trochu jiná - oficiálně se už počítá s jádrem Cell, jenž si to v Playstationu 3 požene 3.5GHz. V Kotaku se však hovoří ještě jinak - Sony bude údajně ráda, pokud poběží Cell na 2.8GHz a konzoli nebude nutné po čase hasit.

Abychom si rozuměli - problematický údajně není pouze Cell, ale také další komponenty umístěné v přístroji. Těsné, avšak líbivé šasi, totiž "přes mnoho větracích otvorů nestačí odvádět nadbytečné teplo z vnitřku dostatečně rychle," uvedl onen tajemný muž v rozhovoru pro Kotaku. Z tohoto důvodu bude podle něj také nutné vyjmout napájecí zdroj z PlayStationu 3 a ponechat jej venku.

Sony PlayStation 3 provázejí problémy již od samého vzniku. Její výrobce si stanovil až příliš ambiciózní plán: cena komponent, z nichž se samotná konzole skládá není lidová - prý dosahuje až 900 dolarů (PS3 se má přitom v Evropě prodávat za necelých 14 000 Kč, tedy za 590 dolarů), programátoři dříve mlátili hlavami do stolu snažíce si vynutit na Sony jednodušší vývojové postupy (nic naplat, s Cellem a jeho architekturou se ještě budou muset poprat), zapomenout nesmíme ani na přetvářku Sony, která na výstavě E3 podle všímavého deníku XbitLabs nahradila PS3 výkonným osobním počítačem, na kterém "demonstrovala" možnosti svého zázraku.

V případě, že bude Sony opravdu nucena „optimalizovat“ hardware ve snaze dostat konzolku co nejdříve na trh, se může lehce stát, že hry a jejich vizuální ztvárnění, které měl samozřejmě v perfektní obrazové kvalitě podat pouze PlayStation 3 a nikdo jiný, vezmou za své. A s ní i celý byznys tohoto japonského giganta, jemuž se v posledních několika letech daří mizerně.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama