Článek Ondra Švára vydává knihu o herní historii

Ondra Švára vydává knihu o herní historii

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

5. 2. 2013 23:18 3
Reklama

V Česku vychází vůbec první kniha o historii počítačových her. Vydává ji Ondra Švára, člen autorské družiny Hrej.cz a jeden z "lemmingů" Levelu.Jeho publikace nazvaná Videohry: Historie virtuální zábavy má dvě části. Ta první, která právě vychází, se soustředí na úplné herní počátky od druhé světové války až po osmdesátá léta.

A to už  je dostatečný prostor, aby si Ondra "vzpomněl", jak to tenkrát bylo s hraním na počítačích, které se podobaly sonarům z ponorek, jak to bylo s prvními konzolemi nebo se socialistickým plagiátorstvím a co se například dělo při velkém ekonomickém krachu, kdy herní firmy pořádně naštvaly miliony lidi.

Čtenáři v knize najdou řadu zajímavostí, které dohromady tvoří jakýsi dosavadní sumář Ondrovy retro-práce. "Kdo mé retro články zná, tak ví, že se snažím psát spíše populárně než přísně encyklopedisticky. Ctím totiž jedno důležité pravidlo - v době, kdy si každý čtenář může během vteřiny cokoliv najít na Googlu či Wikipedii, nemá smysl plýtvat inkoustem víc než Jirásek v Psohlavcích a být zbytečně popisný. Historii raději stručně vyprávím, než abych s ní čtenáře zahlcoval," vysvětluje Ondřej.

Ondra Švára vydává knihu o herní historii
i Zdroj: Hrej.cz

První díl knihy Videohry: Historie virtuální zábavy je na trhu k mání v elektronickém podobě například zde a to jak pro čtečky e-knih, tak i v klasickém počítačovém formátu pdf.

Už nyní ale Ondra pracuje na druhém díle knihy, který má vyjít letos v létě. Bude se zabývat moderními dějinami hraní od osmdesátých let až po současnost. "Pokud si knížky najdou své čtenáře, hodlám připravit na závěr roku ještě jednu. Tentokrát trochu jiného ražení, ale stále o hrách," slibuje Švára.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama