Článek OMEN Vector

OMEN Vector

Radek Raudenský

Radek Raudenský

20. 1. 2021 15:40
Reklama

Do celkového setu, který nám společnost HP poslala, se zařadila i bezdrátová myš OMEN Vector. Za cenu okolo 1500 korun chce HP nabídnout bezdrátové hraní, dlouhou výdrž baterie a RGB osvětlení. V dnešní recenzi se tak podíváme na to, jestli se to HP, respektive herní divizi OMEN, povedlo.

Balení/vzhled

S myší Vector získáte v balení také opletený nabíjecí kabel s koncovkou USB-C, dále USB-C zesilovač signálu a náhradní sadu podložek. Co se vzhledu týče, je OMEN Vector jednou z těch větších myší. Vyznačuje se špičatou zádí a prohlubní u palce sloužící k lepší ergonomii. Šasi myši je tvořeno tvrdým plastem, po jejích bocích se nachází texturované pogumování. Vrchní část je odlita z jednoho plastového plátu, na zádi pak najdeme jednoduché logo OMEN v podobě kosočtverce, skrze které proniká osvětlení z LED diody – ta se nachází i u kolečka.

OMEN Vector
i Zdroj: Hrej.cz

Vepředu se nachází zástrčka pro USB-C, zadní volný prostor zase slouží pro uložení USB donglu během nabíjení. Myš disponuje taktéž dvěma programovatelnými tlačítky na levém boku, na můj vkus jsou ale příliš blízko u sebe, kvůli čemuž může dojít k občasnému ukliknutí. Na horní straně se nachází další programovatelné tlačítko, které ale v základu slouží ke změně DPI.

OMEN Vector
i Zdroj: Hrej.cz

Zpracování myši se mi líbí, nejde o nic křiklavého a její větší velikost mě při práci a klidnějším používání počítače nakonec postupem času "přenastavila" do pohodlnějšího a méně únavného palm gripu, zatímco u jiných myší jsem zvyklý na namáhavější tip grip. Zatímco u klávesnice je pro mě osobně vzhled velmi důležitý, na myš se při hraní, psaní či práci prakticky nekoukám - tudíž ani pořádně nevnímám nejen vzhled, ale také RGB osvětlení. Právě to je u bezdrátové myši problematické – zářivé osvětlení je pro baterii drahou srandou. Vector si toho ale je vědom a tuto skutečnost chytře využívá. O tom ale ještě později.

OMEN Vector
i Zdroj: Hrej.cz

Hmotnost myši se zastavila na 100 gramech, což je v zásadě příjemná, pro mou ruku spíše lehčí váha. Celkově se mi ale jednodušší a serióznější vzhled myši, který je pro celou divizi OMEN celkem typický, líbí a dokázal bych si jí představit jak jako herní, tak jako pracovní nástroj. Ještě více mě ale potěšila funkcionalita myši.

Funkcionalita

Jak jsem zakončil předchozí odstavec, tak začnu ten nový. OMEN Vector za svou cenu nabízí opravdu velmi kvalitní zážitek, se kterým jsem byl po celou dobu recenzování spokojený. Příjemnou ergonomii doplňuje velmi dobrý senzor, který mě během hraní CS:GO, Valorantu nebo PUBG nezklamal. Jsem extrémně překvapený, že jsem během používání nezaznamenal ani jeden citelný rozdíl mezi myší drátovou a bezdrátovou. Na druhou stranu, občasným problémem je přerušení signálu mezi myší a přijímačem, což se projevuje zpožděným pohybem myši na obrazovce. S podobnými problémy jsem se setkal i parkrát za den.

OMEN Vector
i Zdroj: Hrej.cz

Co mě ale opravdu překvapilo byla vydrž baterie, na kterou mimo jiné OMEN láká. Bez problému jsem se pohyboval v několika dnech intenzivního používání a abych se naprosto upřímně přiznal, nikdy jsem myš nedokázal vybít úplně. U 10 % jsem zkrátka vždy nabíjel, obecně se ale dostanete na několik desítek hodin. Životnost baterie je samozřejmě závislá i na používání RGB osvětlení. To je na poměry bezdrátových myší velmi slušné. Oceňuji zejména funkci , která při pohybu myši automaticky zhasíná podsvícení zadního loga, čímž značně šetří baterii. Samozřejmě jakmile myš zaznamená zastavení, světlo se okamžitě rozsvítí. Pokud ale přeci dojde na situaci, kdy musíte nabíjet, je možné během dvou hodin celou myš dobít do 100%, a to i během vaší neustálé práci s ní. V tomto ohledu jsem byl tak s Vector spokojený

Program

Stejně jako notebook OMEN 15 nebo sluchátka OMEN Blast je i myš OMEN Vector podporována společným prostředím programu Omen Gaming hub. Ten dovoluje nastavit makro tlačítka, intenzitu DPI, akceleraci nebo zapnutí predikce úhlů v pohybu.

OMEN Vector
i Zdroj: Hrej.cz

Zprvu jsem predikci úhlů úspěšně ignoroval, jelikož jsem ji považoval za gimmick. Pro mě šlo v porovnání o podobnou funkci, kterou je u sluchátek 7.1 prostorový zvuk. Přeci jen jsem ale tuto funkci zapnul a nestačil jsem se divit. Pomalý vodorovný pohyb, který využijete při pomalém postupu a předmiřování do rohů jak v CSGO, tak ve Valorantu, byl totiž mnohem přesnější. Samozřejmě si můžete říct, že jde o iluzi a já sám jsem si při hraní CSGO říkal, jak bych mohl můj pocit z této funkce demonstrovat v praxi. Nakonec jsem na to přišel. Níže je přiložený screenshot - černá čára je pohyb myši bez zapnuté predikce (tedy čistě pomocí mé ruky), modře pak pohyb se zapnutou predikcí. Jak můžete vidět, kreslené čáry jsou velmi rozdílné a i kdybych se hodně snažil, takto "hladkou" čáru bych nikdy nenakreslil. Jelikož jde o predikci úhlů, je platná zejména při pomalém pohybu ruky. U větší rychlosti vám už pohyb usměrňovat nedokáže. Funkce mě ale nadchla a je jasně vidět, jakým směrem je Vector zaměřená.

OMEN Vector
i Zdroj: Hrej.cz

Shrnutí

Ještě několik let nazpět bychom od hráčů slyšeli řeči o tom, že bezdrátové myši se těm drátovým nemohou vyrovnat. Vector ale jasně dokazuje, že ve své cenové kategorii drátové myši nejen dobíhá, ale rovnou předbíhá. Velmi příjemná ergonomie společně s přesným senzorem a výhodou v bezdrátovosti zkratka dělá OMEN Vector jednou z nejlepších myší ve své cenové kategorii. K tomu můžeme připočítat i program OMEN Gaming hub, jenž pomůže s mířením ve střílečkách všeho druhu. Velkou výhodou je velká vydrž baterie nebo extrémně rychlé nabíjení. S Vectorem jsem tak za ty peníze spokojený.

Zakoupit jej můžete v oficiálním obchodě HP za 1499 korun. V klasických obchodech s hardwarem ho z neznámých důvodů nenajdete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama