ohlednuti-za-vystavou-gamescom-2011
Článek Ohlédnutí za výstavou GamesCom 2011

Ohlédnutí za výstavou GamesCom 2011

Maggot

Maggot

23. 8. 2011 22:00
Reklama

Pořádání velké herní výstavy je náročné pro všechny strany, které se tohoto nikdy nekončícího a dnes i místy bizarního, až absurdního kolotoče účastní. Na vrcholu potravinového řetězce stojí velcí vydavatelé a vývojáři snažící se trumfnout konkurenci, spojovacím článkem jsou houfy přidrzlých novinářů a na úplném konci řetězu stojí samotní hráči, zalykající se informacemi všeho druhu. GamesCom 2011 v Kolíně nad Rýnem je úspěšně za námi a ačkoliv nepřinesl žádné šokující oznámení, které by s námi mlátilo o zem, rozhodně nejde o zklamání. Ba naopak, výstava s každým rokem sílí a velice brzo se může stát, že se po stránce předváděných prvků stane slibným konkurentem americké E3. Hektický týden je za námi, pojďme si jej zrekapitulovat.

V zajetí novinářů

Úterý | 16.8. 2011

První oficiální den výstavy byl určen pouze novinářům a zároveň je to také ten den, kdy se EA a Sony vydala vstříc divákům svými vlastními konferencemi. Ačkoliv všichni čekali zejména na nová odhalení předních firem, spousta novinek se v samotném žáru konference objevila lehce v pozadí celé akce. Finanční úspěch nového Mortal Kombatu mu pravděpodobně zaručí růžovou budoucnost, jelikož i sám výrobce NetherRealm Studios a fanoušci přiznávají, že jde o jeden z nejlepších revivalů posledních let. Ani Microsoft nezahálí se svým vstupem do světa 3D hraní a tak bude Gears of War 3 podporovat trojrozměrné zobrazení. Jedná se o další krok pro Xbox 360, jelikož se v budoucnu objeví mnohem více titulů v takovéto podobě, Epic Games nicméně nepracují pouze na této akční řezničině, jelikož připravují 5 dalších, menších her i pro PC. Ani Ubisoft nezůstal suchý, když se v průběhu dne objevily informace o záhadném projektu Osborn, v němž se podíváme na válku zhrzeného patriota a USA. Relevance těchto informací je stejně nejistá jako existence titulu, Ubisoft ovšem něco kutí…

Od akčního titulu Agent od Rockstaru, vyvíjeného exkluzivně pro PlayStation 3, zkrátka nevíte, co máte čekat. Hra byla oznámena v roce 2007 a jediné, co hráči doposud viděli, bylo logo hry. Jeden z externích designérů projektu ovšem zveřejnil ukázky z rané verze hry. Ani Benicio Del Toro neušetřil fanoušky své hry inSANE lehkého zklamání, když oznámil, že bude k vydání prvního dílu trilogie potřebovat ještě dva až tři roky. Nyní přejděme k trošku světlejší zábavě – originální tower defense titul Rock of Ages se totiž 31. srpna objeví i na službě Steam za cenu 8 euro. Jeden z největších výrobců MMO her nejen pro korejský trh, společnost NCSoft, měla během GC také vlastní konferenci, během níž předvedla hratelnou ukázku Guild Wars 2, ještě předtím ovšem odhalila některé změny v hratelnosti. První pořádná ukázka přišla s akčním titulem Steel Battalion, který se dočkal nového traileru a obrázků, na nichž vidíte obě soupeřící strany – přeživší lidstvo a vyspělé mechy.

Fandové japonské hack’n’slash klasiky Devil May Cry také nepřišli o překvapení/zklamání – záleží na úhlu pohledu – když Capcom vydal nové obrázky a trailer prequelu DmC Devil May Cry, spoustě lidem se pravděpodobně naježila srst. Pakliže vás zklamala andělskoďábelská vizáž Danteho, možná znovu zpozorníte s oznámením, že značky zesnulého JoWoodu přeci jenom přežijí nekompromisní situaci na trhu. Ubisoft se dále připomněl 4 minutovou ukázkou multiplayeru Ghost Recon: Future Soldier, která splňuje taktické standardy Toma Clancyho. Boží hněv posléze okusí i nepřátelé někdejšího "nejvyššího" s titulem Asusa’s Wrath, jenž se vydává na cestu pomsty, podobnou té, kterou ušel například Kratos z God of War. Nová dávka bizarních screenshotů a ukázky vám řekne vše! Ani The Cursed Crusade ovšem nevypadá marně, jelikož se s Denzem de Baylem podíváme po mnoha historických destinacích Evropy při čtvrté křížové výpravě.

Nezvykle stylizovaná masivní multiplayerovka Otherland byla taktéž představena v průběhu úterního dne a od té doby se nám v hlavě přelévá podivný oblak, který je zároveň vlastně docela legrační. Legračně na první pohled působí i nová casual hříčka pro masy zvaná Wrath of Heroes, jenž vychází z univerza Warhammeru. A co víc, bude úplně zdarma.Konferenci EA ovšem charakterizovaly zejména mateřské tituly a nové ukázky, s nimi související. Zmiňme například Mass Effect 3, FIFA 12 i s přídavkem The Ultimate Team v ceně nebo představení nové podoby FIFA Street. Vrcholem večera se stal trailer Caspian Border, zaměřený čistě na multiplayerovou složku očekávané akce z pohledu první osoby, Battlefield 3. Po zhlédnutí pochopíte, proč mnozí hráči omdlívali blahem. Oznámení únorového data vydání osobitého hack’n’slash titulu Kingdoms of Amalur bylo doprovázeno I novou ukázkou, podobným způsobem se připomnělo i SSX a Need for Speed: The Run. Čtveřice hlavních hrdinů v očekávaném akčním MMORPG The Secret World se spojila v nové šťavnaté ukázce, kterou si hráči opravdu pochvalují, stejně jako stylizaci hry.

I Valve se snažilo své hráče dostatečně nabudit před oficiálním zahájením turnaje v DotA 2 opravdu povedenou CGI ukázkou, jenž zkrátka musí rozpumpovat úplně každého, stejně jako akční RPG s malou, leč mocnou vílou Dhailou v akci, Dhaila’s Adventures. Konec úterka ovšem patřil Sony a její konferenci, během níž společnost odhalila slevu PlayStation 3 a nové tituly pro pohybový ovladač Move. Pro aktuální zájemce o výběhový handheld PSP si Sony připravila osekaný model v ceně 99 euro, který postrádá některé prvky, stále se však jedná o klasické PSP, ovšem menší a po stránce designu vybroušenější. Stejně jako na E3, i očekávaný handheld PlayStation Vita hrál v programu Sony naprostý prim a nutno dodat, že právem. Seznam vyvíjených titulů čítal jména jako Assassin’s Creed, Rayman Origins, Asphalt: Injection nebo Resistance: Burning Skies. Z řady ovšem vyčníval zejména "burtonovský" titul Escape Plan, který zobrazuje dvojici unikátních individuí, schopných se měnit v mnohé podoby a překonávat nástrahy na útěku. Určitě bychom neměli vynechat unikátní upírské DLC pro InFamous 2. Ano slyšíte správně!

Šíření víry

Středa | 17.8. 2011

Středeční den už postrádal onu vyhrocenou, leč v mnoha ohledech vzrušující atmosféru připomínající virtuální divoký západ. Ačkoliv se střílelo novými informacemi, už mnohem opatrněji. "Pole position" si drží závodní titul F1 2011 s přítomnosti vozu Mercedes-Benz SLS AMG coby doprovodným autem. Poprvé!A vzhledem k tomu, že válečných projektů nebude pravděpodobně nikdy dost, se virtuálního vzezření dočká i titul World of Battleships, který následuje řadu MMO titulů jako je World of Tanks nebo World of Warplanes. Aby na sebe Nintendo strhlo také trošku pozornosti, muselo zkrátka přispěchat se zprávou, která na sebe upoutá zraky všech hráčů. To se také povedlo, když přišlo oficiální datum vydání The Legend of Zelda: Skyward Sword, pravděpodobně proto, aby vyrovnali lehké zklamání z oznámení osekané verze své konzole Wii. Jedno z největších a nejpozitivnějších překvapení výstavy se ovšem ukrývá pod oznámením nové hry od Carbine Studios (jenž hru vyvíjí pro NCSoft) s názvem Wildstar. Určitě nepřehlédněte ukázkový trailer, díky němuž poznáte, že vývojáři míří od nejvyšší ligy MMO scény. Nezávislá scéna ovšem v posledních několika letech také zázračně sílí, čehož si jsou vědomí i kanadští Nine Dots Studio, kteří představili plošinovku klasického střihu jménem Brand.

Konami se během výstavy také ukázalo před davy lidí, za uzavřenými dveřmi například převedlo nedávno oznámený titul Silent Hill: Book of Memories pro PlayStation Vita a ještě k tomu oficiálně potvrdilo přítomnost Silent Hill HD kolekce her i na konzoli Xbox 360. I již jednou zmíněný Rayman Origins se připomněl dalším nádherný a srdceryvným trailerem. Ačkoliv sci-fi a fantasy tituly všech žánrů vévodily letošnímu GC, v řadách novinek se našly i kousky zaměřující se na historické přesnosti, mezi nimiž je i titul War of Roses od studia Fatshark. Vydavatel Paradox Interactive do Kolína nad Rýnem také přivezl spoustu her, zejména strategií, jako je například Magna Mundi. Temný hororový titul Lucius naopak nehraje na historické téma, nýbrž na psychologickou strunu samotných hráčů. Jen se na toho démonického klučinu podívejte, je zkrátka k nakousnutí. Později ve středu Nintendo své fanoušky potěšilo ještě jednou, oznámením evropských verzí her Pandora’s Tower a The Last Story. Své slovo samozřejmě měl i vydavatel THQ, jemuž se podařilo na vzduch protlačit datum vydání akce Darksider 2 a také budoucí směřování společnosti, vyvozené z neúspěchu akce Homefront.

Warface zastupuje akci těžící z módní free-2-play vlny, která byla původně zaměřená primárně pro asijský trh. Jak se ovšem ukázalo, Crytek v příštím roce hru vydá i na západě a u nás v Evropě. Aby si Ubisoft narovnal špatné jméno, které si za poslední dobu vybudoval s otravnými DRM ochranami, změnil (marně) i způsob ochrany u PC verze titulu Driver: San Francisco.

Dozvuky zlých hlasů

Čtvrtek a pátek | 18.8. – 19.8. 2011

Poslední pracovní dny výstavy byly po informační stránce samozřejmě slabší, jelikož ta největší oznámení a odhalení proběhla samozřejmě simultánně s největším náporem novinářů. Den jsme odstartovali se Zaklínačem a novou obtížností Dark Mode, které se dočkáme na konci září. I Grasshopper Manufacture, výrobci rozporuplně přijaté akce Shadows of the Damned představili svou plošinovku Black Knight Sword. Spolu se vzrůstajícím počtem MMO her na trhu byl i Blizzard frekventovaně tázán ohledně existence masivní multiplayerovky ze světa StarCraft, čemuž se musel ubránit během vlastní konference. Sony naopak vyšla svým zákazníkům vstříc a kompletně odhalila technické specifikace handheldu Vita. Pokud se podíváme na stánek EA, ta upřesnila, že kooperační režim v Battlefield 3, představený o dva dny dříve, bude hratelný pouze po síti, nikoliv v lokální podobě. Krom toho ovšem vyšel i faktografický seznam prvků z ostrého multiplayeru hry.

Čtvrtek je také dnem, kdy společnosti Valve a Blizzard začaly oficiálně mlžit kolem Defense of the Ancients (DotA) her. Blizzard se hodlá titul vydat spolu s další částí druhého StarCraftu zvanou Heart of Swarm, zatímco si Gabe Newell z Valve stojí za tím, že to DotA 2 tento rok nestihne. Hratelná ukázka z Diablo 3 dokáže ovšem napravit i sebevíc zkaženou náladu. Ukázkami se připomněl i GoldenEye 007, coby remake Wii titulu a poslední štace kostičkovaného brejlatého čaroděje, LEGO Harry Potter: Years 5-7. Skvělou zprávou pro všechny uživatele Steamu je oficiální vyjádření Bethesdy ohledně podpory Steamworks nástrojů pro očekávaný hit letošního roku, The Elder Scrolls V: Skyrim. Když se před nějakým časem objevil Kirby’s Epic Yarn, byli jsme zkrátka unešení jeho hratelností, přičemž nyní už víme, že se jeho následovník Kirby’s Epic Adventure Wii objeví již před Vánoci. Konami potěšilo fandy fotbalových simulátorů novým trailerem k Pro Evolution Soccer 2012, přičemž ve stejný moment vývojáři série DeathSpank oznámili změnu názvu jeho třetího dílu.

Co se ale stane, když vás přepadnou zombie a vy se musíte bránit vlastním tělem? Titul Rise of Nightmare určený pro Xbox 360 a Kinect vás s celou situací dokonale obeznámí. Jedna z posledních připomínek Valve směřovala k DLC pro Portal 2, kterého se nejspíše dočkáme ještě během léta. Méně potěšující zprávou je ovšem omezené množství kusů veleočekávaného MMORPG z univerza Hvězdných válek, Star Wars: The Old Republic. Studio Insomniac Games má momentálně plné ruce práce s dokončováním střílečky Resistance 3 pro PlayStation 3, na GamesComu předvedli i nový trailer, který odhaluje bizarně fantastické zbraně, s nimiž si ve hře potykáme. Jedním z nejbláznivějších počinů chystajících se pro PS Vita je i klasický soubor miniher s názvem Frobisher Says. Doufáme, že s bizarností a lehkým nádechem úchylnosti zůstaneme pouze u traileru, nikoliv u hry samotné.

Ani Crytek nezůstal pozadu a umožnil nadaným domácím kutilům použít své nástroje ke  CryEngine 3. Pokud byste chtěli vyjít na světlo s komerčním titulem postaveným právě na CE 3, musíte si samozřejmě připlatit. Assassin’s Creed: Revelation byl také v mnoha pádech skloňován během výstavy, zpráva o finálních dokončovacích procedurách budiž útěchou pro všechny tiché vrahy. V záplavě AAA titulů se našlo místo i pro Microsoft a oznámení dat vydání, včetně předvedení nových obrazových materiálů her určených přímo pro Kinect, ale také místo pro vyjádření Atari, které se chce více zaměřit na casual scénu. Sony si s již několikrát zmíněným handheldem Vita navíc slibuje pozornost těch hráčů, kteří jsou zaměření na mobilní hraní, zatímco Gamestop chce naskočit na vlnu cloudového hraní. Sledgehammer Games momentálně pracují na Call of Duty: Modern Warfare 3 spolu s Infinity Ward, v minulosti ovšem plánovali vývoj adventury pod křídly stejné značky, z čehož pravděpodobně nic nebude.

GamesCom 2011 samozřejmě nebyl jen o oznamování her. K dispozici máte přímo u nás přes stovku nových trailerů a obrázků, přičemž vše nasvědčuje tomu, že příští rok bude Kolín nad Rýnem praskat ve švech ještě více, jak letos. Připravili jsme pro vás i několik přeložených ukázek na ty nejzásadnější trailery z výstavy, a dynamické duo Zdeňka Prince a Radka Friedricha s sebou přivezlo domů dokonce i osobní dojmy ze čtvrté Forzy, Lotr: War in the North, Borderlands 2, Rage, Wildstar, her od Bohemia Interactive a Zaklínače pro Xbox 360. Neváhejte a kochejte se!

Počeštěné ukázky

Anno 2070

Resistance 3 - Následuj Capelliho

Mass Effect 3 - Squad Leader

DotA 2 - GamesCom 2011

Might & Magic: Heroes VI - GamesCom 2011

Uncharted 3: Drake's Deception - GamesCom 2011

Wildstar - GamesCom 2011

Lucius - GamesCom 2011

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama