Na jaké hry se těšit v roce 2021?
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Na jaké hry se těšit v roce 2021?

Na jaké hry se těšit v roce 2021?

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

4. 1. 2021 16:50 6
Reklama

Na rok 2020 se asi nebude vzpomínat v dobrém. Koronavirová pandemie silně zamávala s celým světem, bez úhony nezůstal ani herní byznys, kde došlo na citelné zpomalení a s ním spojené odklady. Přesto se však nedá říct, že by se k nám nedostaly zajímavé tituly.

Tradiční bilancování k uplynulému roku už ale máme za sebou, přišel tedy čas podívat se do blízké budoucnosti. Je těžké vybrat ty nejočekávanější hry roku 2021. Většina z kandidátů ještě stále nemá stanoveno pevné datum vydání, musíme tedy spoléhat na vlastní odhad na základě indicií od vývojářů. Níže uvedený výčet napovídá, že pokud vše půjde podle plánu, bude i letos o zábavu postaráno.

Hitman 3

Jako jeden z prvních pánů na holení přijde v lednu notoricky známý zabiják, který si na účesy paradoxně příliš nepotrpí. Třetí Hitman sice navazuje na předchozí díly, už nyní je ale jasné, že bude v lecčem unikátní, čemuž napovídá už samotný fakt, že se studio IO Interactive rozloučilo se společností Warner Bros. V případě trojky tedy musí zvládnout i roli vydavatele.

Autoři přislíbili, že bude závěr trilogie mnohem vážnější a temnější. Majitelé předchozích dvou dílů dostanou možnost importovat všechny jejich úrovně, mohou si je tedy zažít v lepších vizuálech a s novými herními prvky.

Na jaké hry se těšit v roce 2021?
i Zdroj: Hrej.cz

Agent 47 by měl zajímat také nadšence do virtuální reality. Autoři potvrdili, že lze s headsetem na hlavě projít úplně celou hrou. VR režim zatím míří pouze na PS VR, o dalších zařízeních zatím slovo nepadlo. Hitman 3 vyjde 20. ledna.

The Medium

Plešatého vraha po týdnu vystřídá horor, za nímž stojí polský Bloober Team. Nová značka upoutala pozornost především díky unikátnímu systému dvojité reality, kdy se hráč v jeden čas pohybuje ve dvou různých dimenzích. Hlavní postavou je Marianne, právě díky jejím schopnostem je možné navštěvovat spirituální svět. Po krku jí jde monstrum, jehož zrod je spojen s tragickými událostmi, o nichž se raději příliš nemluví.

Fungování klíčového mechanismu autoři několikrát vysvětlovali. Zhruba dvě třetiny času stráví Marianne pouze v jedné dimenzi, tedy buď v běžné realitě, nebo ve spirituálním světě. Přijdou ale okamžiky, kdy se obrazovka rozdělí na dvě části. V té chvíli je postava v jeden čas na dvou místech. Herní doba by se měla pohybovat kolem osmi hodin.

The Medium mělo původně vyjít už 10. prosince, autoři se ale rozhodli posunout vydání na závěr ledna, mimo jiné také kvůli krajanům z CD Projekt Red, kteří ve stejnou dobu vydávali Cyberpunk 2077. Nadějný horor tak vyjde 28. ledna na konzolích Xbox Series a na PC.

Deathloop

Lyonská pobočka Arkane Studios se na E3 2019 vytasila s akční záležitostí Deathloop, k níž jsme se od té doby pravidelně vraceli. To samé se bohužel už nedá úplně říct o GhostWire: Tokyo, které bylo na prezentaci Bethesdy taktéž oznámeno. Ale kdo ví, třeba studio Tango Gameworks nakonec překvapí, jejich novinka by ostatně taktéž měla vyjít letos.

Vraťme se ale k Deathloop. Hlavními postavami jsou kapitán Colt a Julianna Blake. Jejich cíl je jednoduchý – zabít svého rivala dřív, než to udělá on. Zatímco Julianna se snaží opakující se smyčku ochránit, Colt touží po jejím přerušení.

Autoři hodlají vytěžit možnosti ovladače DualSense, třeba adaptivní triggery, které budou reagovat na zasekávání zbraní. Haptická odezva by zase měla podtrhnout chování rozmanitého palebného arzenálu. Deathloop vyjde 21. května, kdy zamíří na PC a PlayStation 5. Rok poté se pak pravděpodobně objeví také na platformách Microsoftu.

Far Cry 6

Další díl série Far Cry tentokrát vezme hráče na fiktivní ostrov Yara inspirovaný Kubou, kde vládne pevnou rukou diktátor Antón Castillo, jemuž propůjčil hlas i podobu charismatický herec Giancarlo Esposito.

Ubisoft i tentokrát nechá na hráčích, zda budou hrát za muže, nebo za ženu. Dani Rojas se následně bude snažit svrhnout hrůzovládu spolu s několika dalšími partyzány. A protože se fiktivní ostrov po vzoru předlohy zasekl v čase, přijdou na řadu vozidla a zbraně používané na přelomu 60. a 70. let. Část bojů se odehraje i v ulicích hlavního města Esperanza.

Pokračování dlouholeté série bylo odhaleno v červenci. Tou dobou měl Ubisoft stanovené konkrétní datum vydání, které odkazovalo na 18. února. To už nyní sice neplatí, jelikož došlo k odkladu na neurčito, dá se ale předpokládat, že se šestého dílu dočkáme ještě letos. Hra míří na stávající i minulou generaci konzolí a na PC.

Returnal

Na časové smyčce nestojí pouze Deathloop, zamotala se do ní i Selene, hlavní hrdinka titulu Returnal od studia Housemarque. Selene opakovaně prožívá vlastní smrt, navíc na úplně neznámé planetě, která se podivně mění. Úkol je jasný – přerušit smyčku a zachránit si krk.

Rogue-like hratelnost podpoří také procedurálně generovaný svět. Returnal je exkluzivitou pro PlayStation 5, což napovídá, že i studio Housemarque zapracuje na využití možností ovladače DualSense. Půjde například o instinktivní změny palebných režimů skrze adaptivní triggery.

Na jaké hry se těšit v roce 2021?
i Zdroj: Hrej.cz

Novinka od autorů Resogun a Super Stardust vyjde taktéž zkraje příštího roku, vydání je naplánováno na 19. března.

Halo Infinite

Microsoft se sice nechal slyšet, že propagaci nových konzolí zvládne i bez velké exkluzivity, společnost spoléhala spíše na službu Xbox Game Pass, která se stala její nejsilnější zbraní. Asi se ale shodneme, že launchové tituly skutečně chyběly, tím spíš, když se původně počítalo s Halo Infinite. Pokračování sci-fi ságy ostatně figurovalo i v naší Invazi, kde se umístilo v kategorii Zklamání roku.

Hra sice stále nemá pevné datum vydání, nic ale nenasvědčuje tomu, že bychom na ni měli čekat déle než rok. Studio 343 Industries si nastavilo vysoké cíle. Úrovně by měly být otevřenější, hráči budou mít také možnost zpětně se vrátit na zajímavá místa.

Malým překvapením je skutečnost, že se multiplayerová část zpřístupní všem zájemcům zcela zdarma. Ve vybraných režimech chtějí autoři navíc dosáhnout až na hranici 120 snímků za sekundu. Ambice jim rozhodně nechybí.

Dying Light 2

S problémy se potýká také polský Techland, který se snaží dokončit zombie akci Dying Light. Ta měla vyjít už na jaře roku 2020, vedení studia nicméně už v lednu oznámilo, že produkce nabrala výrazné zpoždění, takže bylo potřeba původní plány přehodnotit. Vyjádření slibovalo, že se v v nejbližší době dočkáme dalších detailů. Na ně skutečně došlo, přinesl je ale jeden z polských magazínů, jemuž v květnu několik zaměstnanců prozradilo, že se vývoj neubírá tím nejlepším směrem. Chaotická rozhodnutí, problémy v komunikaci, zvláštní požadavky ze strany vedení. A to je prakticky to poslední, co jsme o hře slyšeli.

Roční zpoždění už je ale na pováženou, dá se očekávat, že bude Techland co nejvíc tlačit na pilu, aby ambiciózní pokračování konečně dotáhlo do cílové rovinky. Sami vývojáři popisují svět Dying Light 2 jako moderní středověk. Akce zasazená do otevřeného světa láká i na zásadní rozhodnutí, na nichž skutečně záleží, volby mohou například rozhodnout, zda se zpřístupní celý velký region a s ním spojený obsah. Hráči mohou ovlivnit podobu světa, chování postav a klíčové události. Chybět samozřejmě nebude ani typický parkour. Snad tedy brzy dojde k oznámení data vydání.

Hogwarts Legacy

Open-world titulů by podle všeho mělo být víc než dost. Do této kategorie spadá i nedávno oznámené akční RPG ze světa Harryho Pottera. Bradavický expres nás vezme do školy čar a kouzel v dobách, kdy kouzelnický svět ještě neznal kluka s jizvou ve tvaru blesku, děj se totiž odehrává na začátku osmnáctého století.

Kouzelnická škola tedy o několik desítek let omládne, což ale neznamená, že nebudou zachována dobře známá místa. Hráči mohou opustit školní lavice třeba kvůli návštěvě Prasinek, na ty odvážnější čeká Zapovězený les. Na příběhu se sice nepodílela J. K. Rowling, autoři však slibují, že se dění bude větvit na základě voleb daného hráče.

Hogwarts Legacy taktéž nemá stanoveno konkrétní datum vydání, počítá se ale s letošním rokem. Hra míří na PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series a PC.

Ratchet and Clank: A Rift Apart

Letos by se mělo objevit také pokračování skákačky Ratchet and Clank. Pohádka od Insomniac Games se v roce 2016 vrátila skrze povedený remake, s nímž si studio ověřilo, že je o interaktivní animák velký zájem. Pak už nic nestálo v cestě regulérnímu pokračování.

Z dostupných záběrů je zatím jasné, že i tentokrát bude řádění malého Ratcheta pořádně bláznivé. Působivé jsou třeba skoky do jiných dimenzí, které názorně předvádí sílu SSD disku. Vývojáři slibují, že Ratchet i tentokrát vyzkouší celou plejádu nápaditých zbraní, s jejichž pomocí se mu snad povede zastavit robotického císaře, který se snaží vyhubit vše živé.

Pozornost vzbudila i lombaxí kamarádka, s níž bude Ratchet s Clankem spolupracovat na záchraně světa. Slečna je sice z úplně jiné dimenze, to ale ničemu nevadí. I za ni si hráči budou moct zahrát.

Resident Evil Village

Už jsou to tři roky, co se představil poslední díl kultovní série Resident Evil. Děsivý Biohazard následovaly remaky druhého a třetího dílu, letos ale přijde čas na regulérní pokračování. Village totiž přímo naváže na sedmý díl.

Z dostupných trailerů je jasné, že autoři zachovají first-person pohled, který se zřejmě v sedmičce osvědčil. Hlavní postavou je Ethan Winters, jemuž poklidný život naruší Chris Redfield. Proč musel Ethan přijít o manželku? Odpovědi se skrývají někde v ulicích děsivé vesnice.

Na jaké hry se těšit v roce 2021?
i Zdroj: Hrej.cz

Je stále otázkou, zda se i tentokrát pracuje na verzi pro virtuální realitu. V případě sedmého dílu šlo totiž o jeden z nejpovedenějších VR počinů. Datum vydání zatím stanoveno nebylo, Capcom není ani rozhodnut, zda se pokračování podívá na PlayStation 4 a Xbox One. Původně totiž mířil pouze na mašiny nové generace.

Battlefield

V seznamu si zaslouží své místo také další díl Battlefieldu. Ano, je sice pravda, že o něm nevíme prakticky nic, studio DICE nicméně začátkem listopadu opět potvrdilo, že hra v příštím roce skutečně vyjde. Andrew Wilson se v rozhovoru s investory nechal slyšet, že se další bitva rozhoří koncem roku 2021. Pokud slib dodrží, bude další Battlefield bezesporu jednou z nejočekávanějších her tohoto roku.

Výkonný ředitel DICE zároveň prohlásil, že bychom se měli dočkat Battlefildu v dosud neviděném měřítku, což umožní zaměření na konzole aktuální generace. Těžko říct, co si pod tímto tvrzením představit. Spekulace naznačují, že se přesuneme do kulis moderní války. Snad budeme moudřejší na jaře, kdy bychom se dle Wilsona měli dočkat dalších informací.

Gran Turismo 7

Během loňského roku se objevily také indicie, podle nichž by v první polovině roku letošního měly přifrčet káry s číslovaným dílem závodní série Gran Turismo. Virtuální jezdci ze stáje Sony na něj čekají jako na smilování.

Na jaké hry se těšit v roce 2021?
i Zdroj: Hrej.cz

Sám Kazunori Jamauči vzhlíží k sedmému dílu s velkým očekávání. Šéf studia Polyphony Digital se nehodlá smířit s hranicí 60 FPS, zastavit se ale nechce ani na dvojnásobné hodnotě. Rád by dosáhl 240 snímků za sekundu, což se nyní jeví jako nereálné. Sony následně uvedla věci na pravou míru, když potvrdila, že v rozlišení 4K bude možné dosáhnout 60 FPS. Vyšší hodnoty vyloučeny nejsou, je však potřeba počítat s kompromisy v grafice.

Samozřejmostí je pak využití možností ovladače DualSense. V praxi půjde například o zpracování různých povrchů, které by měli hráči díky jemné odezvě bezpečně poznat. Gamepad také podle všeho umožní realistickou implementaci systému ABS.

Horizon Forbidden West

Zatímco Gran Turismo pravděpodobně vyjde v první polovině roku, Horizon Zero Dawn míří na tu druhou. I tentokrát se potkáme s Aloy, mladou lovkyní kmene Nora. Ta se vydává na průzkum západní části země, aby našla odpověď na záhadný mor, který zabíjí vše živé.

Aloy se na cestě potká s dosud neviděnými potvorami v jejich přirozeném prostředí, ať už jde o husté lesy, suché pouště, zasněžené hory, tropické pláže nebo rozbořená města (San Francisco). Zrzka se navíc zdokonalila v plavání, mezi její oblíbené činnosti patří i potápění, což samozřejmě přináší další možnosti.

Také studio Guerrilla Games zajisté dostalo za úkol náležitě odprezentovat možnosti konzole PlayStation 5, krom DualSense se mluvilo o SSD disku, díky němuž by mělo dojít k výraznému zkrácení nahrávacích časů, což se v případě velkého open-world titulu samozřejmě hodí. Sluší se ale připomenout, že Horizon Forbidden West zamíří i na PlayStation 4.

Na jaké hry se těšit v roce 2021?
i Zdroj: Hrej.cz

Film Uncharted

Na letošní rok jsou naplánovány také seriálové/filmové adaptace populárních her. Zatím se počítá i s druhou sezónou Zaklínače, přestože Netflix zatím neoznámil přesné datum premiéry. Dobrým tipem je také film Uncharted.

Snímek se může pochlubit hvězdným obsazením, představí se například Tom Holland (Nathan Drake), Mark Walhberg (Victor Sullivan) nebo dokonce Antonio Banderas. Natáčení se sice potýkalo s jedním problémem za druhým, na režisérské židli se ostatně vystřídalo sedm lidí. Nyní se ale zdá, že Ruben Fleischer vydrží až dokonce. Poslední klapka padla v říjnu, teď už jen stačí dát vše dohromady. Do našich kin by měl snímek dorazit 15. července.

Na jaké hry se těšit v roce 2021?
i Zdroj: Hrej.cz

Tituly s otazníkem

Je vskutku těžké zvolit ty nejočekávanější hry, obzvlášť když člověk následně vidí dlouhý seznam těch, které se do výběru nedostaly. Celá řada hráčů jistě s radostí přivítá Mass Effect: Legendary Edition, některé zase bude více zajímat, co se vyklube z Gotham Knights. Ukázat by se mělo také akční RPG Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2, do boje vyrazí i Outriders. Za zmínku jistě stojí i menší počiny, například It Takes Two nebo Psychonauts 2, černým koněm by mohla být kooperativní střílečka Back 4 Blood. A i tak je zde nespočet dalších kandidátů.

V seznamu naopak nefigurují hry, u nichž je šance na vydání v následujících dvanácti měsících výrazně nižší. Asi se nemusíme bavit o The Elder Scrolls VI a Starfieldu, Bethesda dala jasně najevo, že je v nejbližší době očekávat nemáme. To samé pravděpodobně platí pro Fable 4, Senua’s Saga: Hellblade II, Elden Ring, Diablo 4, Beyond Good & Evil 2 a pokračování značek Dragon Age a Mass Effect.

S velkým otazníkem je oznámené pokračování restartované série God of War, na Ragnarök ale jistá šance určitě je. Letos by také mohlo dojít na The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 nebo na Age of Empires IV.

Nezbývá než doufat, že vývojářům půjde práce hezky od ruky, takže nebudou nuceni přistoupit k neplánovaným odkladům. A protože je jasné, že máme každý trochu jiné favority, dejte nám vědět v komentářích, na co se letos nejvíce těšíte vy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama