novy-xbox-360-hloubkovy-test
Xbox 360 Článek Nový Xbox 360: hloubkový test

Nový Xbox 360: hloubkový test

Jiří Bigas

Jiří Bigas

20. 7. 2010 22:00 50
Reklama

Nejrůznější modernizace a facelifty konzolí jsou známé v podstatě už od 80. let. Až dosud šlo ale zpravidla o vábničku především na dosud váhající zákazníky, kteří se z nějakého důvodu nerozhodli ke koupi systému už dříve. Výrobcům se ale tento krok většinou vyplácí, jak se naposledy potvrdilo v případě PS3, které slim verze výrazně nakopla prodeje. Designéři mají možnost opravit nějakou tu chybku, doladit kritizované součástky a na trh se vřítí osvědčený produkt s nezanedbatelnou přidanou hodnotou.

Starý známý k nepoznání

Podobně je tomu jistě i v případě nového Xboxu 360, byť mu Microsoft záměrně „upřel“ nějaký očekávaný přívlastek, který by jej na první pohled odlišil od jeho předchů dců. Základní údaje a vylepšení konzole už jistě znáte nazpaměť. Zopakovat jste si je ostatně mohli naposledy i na Hrej.cz prostřednictvím video tour od Petra Poláčka. My si notoricky známou specifikaci zopakujeme spíše proto, abychom ji mohli postupně zhodnotit v kontextu některých dalších detailů, o kterých jste dost možná dosud nečetli. Smyslem tohoto textu by totiž mělo být nalezení odpovědi nejen na banální otázku, zda je nový Xbox lepší volbou pro nové zákazníky, ale má-li co nabídnout i těm stávajícím, kteří třeba už déle uvažují o upgradu z důvodu chybějícího HDMI výstupu či malého disku.

Nový Xbox 360 jak známo na první pohled rozeznáte od starších modelů díky skromnějším proporcím a lesklému provedení. Z designérského hlediska není konzoli mnoho co vytknout, řadě hráčů ale nemusí na otisky náchylný materiál vyhovovat. Je paradoxem, že Microsoft po něm sáhl navzdory neblahé zkušenosti Sony, která u slim verze PS3 z luxusního „piano“ provedení raději vycouvala. Slícování jednotlivých plastů je už ale u nového Xboxu o třídu výše, což v porovnání s rozvrzanými modely z předchozích generací jednoznačně potěší.

Stopka pro tuning

Cenou za efektní vzezření konzole může být pro někoho definitivní odpískání bílé varianty. Černá se stala mateřskou barvou Xboxu zřejmě s konečnou platností. A další detail, který jste možná opominuli. Jestli jste si libovali v nejrůznějších vizuálních modifikacích konzole, i jim musíte dát minimálně na čas sbohem, pokud se rozhodnete vyměnit staré železo za mladší ročník. Oblíbené faceplaty už nenašly v novém designu uplatnění a konzoli ani nejde dost dobře polepit ze strany kvůli nově přítomným větracím průduchům.

Tím jsme se pomalu přesunuli k jedné z hlavních předností nové konzole, kterou je výrazně nižší hlučnost. První dojmy skutečně nelhaly a Xbox 360 se tak může zaslouženě zbavit nálepky nepříjemně hučícího stroje. Nejde o nějaké zanedbatelné ztišení konzole, rozdíl oproti stávajícím verzím, natož pak úplně původnímu modelu, je opravdu markantní. Bez disku v mechanice o konzoli v podstatě ani nevíte. Mechanika je už o něco hlučnější, ale její šum byl snížen na únosnou mez. Je otázkou, zda-li by technici dosáhli ještě lepšího výsledku, kdyby použili slot load mechaniku po vzoru PS3, ale je to možné. Navzdory masivním větracím průduchům se nicméně naneštěstí nepotvrdily spekulace, že nový Xbox bude produkovat méně tepla. Pokud je tu nějaký rozdíl, nejspíše jej ani nezaznamenáte.

Cihlu k cihle

To zmenšený adaptér by už na vaší tváři mohl vykouzlit nějaký úsměv. Je sice pravda, že jde stále o pořádnou cihlu, kterou bychom raději (ne)viděli uvnitř konzole, ale snahu Microsoftu nelze upřít. Do vnitřností konzole se ale probojoval jiný vytoužený komponent, a to integrovaný wi-fi přijímač. Nelze než zvolat haleluja, v tomto případě šlo o velký škraloup, který si Microsoft vzhledem ke konkurenci nemohl dovolit opominout. S fungováním wi-fi jsem neměl nejmenší problém, Xbox si tyká i se skrytou a různě zabezpečenou domácí sítí a nastavení je otázkou několika kliknutí. Druhým nováčkem je uvnitř Xboxu pevný disk. Nyní již v útrobách konzole pečlivě ukrytý HDD má luxusních 250 GB, nadále jej ale lze vyjmout, pokud byste to potřebovali. Migrujete-li ze starého Xboxu, se zálohou dat vám pomůže už dříve známý Hard Drive Transfer Cable.

Zajímalo mě, zda se disk liší i něčím víc, než je způsob jeho uložení a kapacita. Konkrétně jsem doufal, že by se na něj mohly rychleji instalovat hry a tedy i číst ty nainstalované během nahrávání. Nicméně tato domněnka se nepotvrdila. Opakovaná instalace hned několika titulů na Xboxu 360 první generace a novém modelu prokázala, že rychlost disku, tedy čtení i zápisu, se shoduje v podstatě na sekundu. Některé ohlasy ze zahraničí sice hovoří dokonce v tom smyslu, že novější revize původního Xboxu v rychlosti HDD slim model i lehce předčily, ale já jsem tuto zkušenost neměl. S pevným diskem souvisí také fakt, že „novorozenci“ zcela chybí sloty pro paměťové karty. Zřejmě se jedná o předzvěst toho, že i Arcade verze dostane svůj malý pevný disk o velikost 4 GB, jak se v posledních dnech spekulovalo. To by výrazně ulehčilo práci vývojářům, kteří si na absenci HDD u nejlevnějšího modelu Xboxu vytrvale stěžovali.

Úsporný silák

Je tu ale ještě jedno překvapení, o kterém se v souvislosti s novým X360 až tak často nemluví, a tím je nižší spotřeba. Jak zjistil server AnandTech, v porovnání s nejstarší verzí „žere“ slim o polovinu méně energie, a to rozhodně není zanedbatelný rozdíl. Výrazně šetrnější ke spotřebě elektrické energie je ale i vůči mladším modelům v původním designu. Třešničkou na dortu už je pak pětice USB konektorů, které navíc nezaplácne externí wi-fi adaptér, a dotyková tlačítka, jež jako by si Microsoft opět vypůjčil z původní macaté PS3. S ohledem na věci budoucí se může jevit jako zásadní plus i nálepka „Kinect Ready“, která zaručuje, že k provozu pohybového ovládání nebudete na podzim potřebovat – vyjma samotného Kinectu pochopitelně – žádné další redukce.

Závěrem si ale neodpustím alespoň jedno malé rýpnutí. Když povážíme, že cenově slim navazuje na úspěšný model Elite a přitom nabízí i nesporně lepší výbavu, je až s podivem, že se Microsoft nestydí přibalit ke konzoli jen kompositní AV kabel, který je bez jakékoli nadsázky naprosto k ničemu. Doba pokročila a upřímně pochybuji, že se dnes najde mnoho lidí, kteří na HD konzolích ještě hrají v SD. Dobře, HDMI kabel si můžeme vybrat sami, ale komponentní kabel by měl být samozřejmostí. Nebudeme ale končit v negativním duchu. Suma sumárum se z nového Xboxu 360 vyklubalo nadmíru příjemné překvapení. Nejenže se může stát impulsem k nákupu pro poslední váhající, je ale relevantní alternativou i pro ty, kteří již mají Xbox doma. Pokud se trápíte nejen malým diskem, ale váš Xbox navíc ještě není z těch, které dostaly do výbavy HDMI port, může být omlazený model ještě příjemnější vstupenkou do oblíbeného světa.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama