Dead Rising 2 Článek Nový rok, nová DLC

Nový rok, nová DLC

Dalibor Franta

Dalibor Franta

13. 1. 2011 23:29 3
Reklama

Konec prosince byl na velká DLC poměrně bohatý, tak trochu tradičně však nejvíce těžili majitelé konzole Xbox 360. Microsoft si před Vánoci vydupal několik strategických exkluzivit, které zaujmou především majitele her Dead Rising 2 a Fallout: New Vegas. Zkrátka ale nepřišli ani milovníci hardcore strategií, kterým konec prosince zpříjemnil Paradox Interactive s dalším DLC pro nesmrtelnou Europu Universalis III.

Dead Rising 2: Case West

Cena: 800 MS bodů (cca 200 korun)

Pokud dění kolem této výborné zombie hry sledujete, jistě už víte, že si pro ni Capcom zvolil poněkud netradiční DLC strategii. Přídavný obsah totiž vydává jako stand-alone – nepotřebujete proto originální hru ani savy, abyste si mohli bonusová dobrodružství motokrosového šampiona Chucka Greena vychutnat. Tento originální postup vynesl prvnímu, srpnovému DLC s podtitulem Case Zero rekordních 500 000 stažení za dva týdny a – třebaže o tom neexistují přesné údaje – dost pravděpodobně motivoval řadu hráčů ke koupi plné hry. Není se proto co divit, že si pro nás Capcom na konci prosince přichystal další DLC, tentokrát ve formě stand-alone epilogu k hlavní dějové linii.

Xbox 360 exkluzivní DLC Case West staví bok po boku oba hlavní hrdiny série Daed Rising. Chuck Green se setkává s novinářem a fotografem Frankem Westem a společně se pouštějí do průzkumu továrny Zombrex ve snaze odhalit skutečné příčiny a motivace na pozadí zombie nákazy. Podobně jako v prvním DLC, ani tady se nejedná o nijak dlouhou záležitost – splnit tři příběhové mise netrvá déle než dvě až tři hodiny. Mnohem víc času však strávíte na cestách továrnou a likvidací neúnavných zombíků, než plněním zajímavých úkolů. Hlavně proto asi Case West ocení spíše ti, kdo měli na Dead Rising nejradši volnost a prostor plnit vedlejší mise či sbírat achievementy. Trochu ucelenější a hlavně delší dějová náplň by však určitě od věci nebyla.

Situaci zachraňuje důraz na co-op dvou hráčů (chybí split screen), který i jinak bezcílnému potulování dodává šťávu – ve dvou se to zkrátka táhne lépe a i když lze celé DLC projít i sólo (o druhou postavu se postará počítač), teprve hra s kamarádem rozpoutá tu správnou destruktivní soutěživost a umožní i nějaké to taktizování v tradičně náročných soubojích s bossy. Za 800 MS bodů to není úplně dost… na druhou stranu je to jedinečná šance, jak si Dead Rising 2 ošahat bez nutnosti vlastnit plnou hru, s bonusovými zbraněmi a s kamarádem v co-opu navrch. Uvidíme, jestli se podobné stand-alone strategie chytí v budoucnu i jiní vývojáři.

Hodnocení: 8/10

Fallout: New Vegas – Dead Money

Cena: 800 MS bodů (cca 200 korun)

První, Xbox 360 exkluzivní, DLC pro jedno z nejlepších RPG minulého roku vyšlo jen pár dní před Vánoci a my s ním měli tak trochu potíž. V první řadě – všichni víme, jak bídnou službu odvedl stahovatelný obsah pro Fallout 3. A pak… v mojavské poušti je úkolů tolik, že by to vydalo na dva herní životy. Tak proč se pouštět rovnou do nového, na hlavní dějovou linku nijak nenavazujícího dobrodružství? Proč prostě nezvýšit level-cap a neotevřít hru i po dohrání hlavní dějové linie?

Dead Money sice level-cap zvedá o rovných pět bodů, zde však jakákoliv návaznost na New Vegas končí. Úkol prozkoumat útroby legendárního, zlatem přetékajícího kasina si na vás „vyžádá“ Father Elijah a rovnou vás pro ten účel zbaví všeho vybavení, přičemž loajalitu si zajistí slušivým explozivním límečkem. Začínáte tedy s čistým štítem, v novém prostředí, s novou měnou, novými nepřáteli a novými společníky (vybírat můžete z nesourodé trojice schizofrenního supermutanta, ghoulského ex-zpěváka a tajemné plešaté člověčice). Herní premisa slibuje ze začátku mnohé – procházet rozlehlé kasino a jeho okolí, skládat partu společníků, odhalovat roušku zdejších tajemství a pod příkrovem toxické červené mlhy odrážet útoky houževnatých, takřka nesmrtelných obyvatel kasina je zábava, která slibuje poctivých pár hodin s nádechem klasického survival hororu.

Herní zážitek však bez ustání sráží questy bez nápadu a nikdy nekončící bloudění absolutně nepřehledným komplexem kasina. Navigace nikdy nebyla silnou stránkou Falloutu, ale Dead Money propůjčuje slovu bloudění zcela novou významovou dimenzi. Spojte si to s vězeňským obojkem, který vybuchuje v blízkosti každého rádia, zabijáckou rudou mlhou a nekonečnými hordami nesmrtelných nepřátel s pastmi na medvědy místo rukou a je tu zážitek, který dokážou zcela absorbovat jen ti nejvíc hardcore fanoušci New Vegas. Circa 8 herních hodin je za 800 MS bodů velmi slušná porce, ale k nákupu byste se měli odhodlat jedině tehdy, nemáte-li už v mojavské poušti do čeho píchnout.

Hodnocení: 6/10

Europa Universalis III: Divine Wind

Cena: 20 eur (cca 500 korun)

Dalšího, od roku 2007 už čtvrtého velkého DLC, se dočkala i živoucí legenda historické strategie, švédská Europa Universalis III. Nové rozšíření se tentokrát zaměřilo na Asii a podrobně rozpracovalo herní mechanismy pro Japonsko a Čínu, stejně jako pro některé kočovné národy západní Asie. V Japonsku je nyní možné bojovat v čele jednoho ze čtyř rodů šlechtických pánů Daimjó o kontrolu Šogunátu. Hra tím efektivně simuluje Japonskou uzavřenost mezinárodní politice, takže nepočítejte s tím, že se po nějaká dvě století herní doby dostanete k zahraniční politice. Hra za Daimjó je přesto nesmírně akční a napínavá, mnohdy až vysoko nad běžné poměry EUIII. Permanentní válka mezi šlechtici končí prakticky až sjednocením země a těžko v této etapě naleznete pár let klidu.

To Čína se vykazuje o dost pomalejším tempem. Země je nově rozdělena mezi tři soupeřící složky státní moci, které vás v závislosti na svých preferencích limitují nebo tlačí k určitému stylu hry. Může se tak stát, že vám zcela zatrhnou válku nebo zahraniční obchod a než se vnitropolitická situace změní, můžete si sto let akorát tak sedět na rukou – víc možností, jak dění v zemi ovlivnit, by jistě na škodu nebylo. Poslední velkou změnou prošly kočovné národy jako Zlatá horda. Ty nově nemohou uzavírat se svými sousedy mír a nachází se ve stavu permanentní války proti všem, kterou může (na chvíli) zastavit jen tučný tribut. Výrazně se tím mění podmínky přežití pro malé národy ve východě Evropy – hra za Novgorod nebo Moskevské knížectví je teď extrémně náročná, ale stejnou měrou zábavná.

Najde se i řada drobnějších změn – nová grafika herní mapy, upravený systém zámořského obchodu nebo kaskádové aliance. Přesto se nám zdá, že za 20 euro se mohli vývojáři podrobněji zaměřit i na víc, než na dvě země. Za plnou cenu ať kupují jen největší eurofilové, i těm se ale vyplatí počkat na novou Complete edici, která se jistě brzy a za příznivější cenu objeví.

Hodnocení: 8/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama