Novinky z nezávislé scény - únor 2021
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Novinky z nezávislé scény - únor 2021

Novinky z nezávislé scény - únor 2021

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

26. 2. 2021 14:50

Únorová nadílka z indie scény.

Reklama

Pomalu se blížíme k závěru dalšího měsíce. Bohužel se nedá říct, že by se od toho předchozího nějak lišil. Okurková sezóna zkrátka odstartovala mnohem dříve, než bychom čekali. Situaci naštěstí opět zachraňuje nezávislá scéna, kde se o pozornost hlásí hned několik nadějných titulů.

Minulý týden jste si mohli přečíst recenzi české real-time strategie Nebuchadnezzar, která od Davida obdržela parádní hodnocení. Tadeáš navíc vyzpovídal Josefa Hájíčka, zakladatele studia Nepos Games, kde novinka vznikla. Dalo by se tedy říct, že jsme izometrické Mezopotámii věnovali dostatek prostoru. Nejde přitom o jediný český projekt, který se během února objevil. A právě tím dalším otevřeme následující výběr.

Silent Sector

O pozornost se hlásí také malé pražské studio Rake in Grass, od něhož jsme se naposledy loni v létě dočkali pokračování Jets'n'Guns. Tentokrát představilo sci-fi RPG Silent Sector.

Novinka se odehrává ve vzdálené galaxii, kde vypukla novodobá zlatá horečka. Všichni totiž touží po minerálu Eldorite, o který bojuje hned několik frakcí. Příběh sleduje osud vesmírného piráta, jenž bohužel přišel o svou kocábku i cenný náklad. Musí tedy najít způsob, jak ztracenou investici získat zpět.

Autoři spojují akční dogfighty s RPG prvky. Vše se navíc odehrává v otevřeném světě, který je z části generován náhodně. Hráči mají možnost přidat se k jedné ze sedmi frakcí a přispět ke zničení těch zbývajících. Rozhodnutí by si měli dobře rozmyslet, i zde se totiž pojí s jistými následky.

Vývojáři slibují desítky úkolů a doplňujících eventů, to vše zabalené do odlehčené atmosféry plné vtípků. Silent Sector je k dispozici na Steamu za necelých 12 eur.

The Shore

Další novinka udělá radost všem uctívačům H.P. Lovecrafta. Právě jeho dílem se totiž inspiroval Ares Dragonis, který díky crowdfundingové kampani zvládl dokončit horor The Shore, v němž samozřejmě dojde na roztodivné potvory a obligátní chapadla.

Hlavním hrdinou je Andrew, starší rybář, který přišel o ženu. Sám se stará o dcerku Ellie. Jednoho dne ale bohužel nesehnal nikoho na hlídání, vzal ji tedy s sebou na širé moře. A to byla velká chyba. Na loď totiž zaútočila humanoidní ryba, překlopila bárku a malou holčičku unesla. Andrew se probouzí na neznámém ostrově, načež se vydává dceru zachránit.

Ares Dragonis se spolu se svým týmem rozhodl pro first-person pohled a realistickou grafiku. Adventura střídá uzavřené koridory s otevřenými lokacemi. Krom řešení hádanek dojde i na potyčky s místní faunou, někdy je ale nejlepší vzít nohy na ramena, obzvlášť v případě, kdy se na rybáře řítí mnohonásobně větší obludy. The Shore je zatím k dispozici pouze na Steamu.

Curse of the Dead Gods

Pozornost si zaslouží i dungeon crawler Curse of the Dead Gods. Hra míří především na fanoušky rogue-like žánru, velmi nápadně připomíná poslední hit od Supergiant Games – Hades. Dle prvních ohlasů jde o návykovou záležitost, což je zásluhou vypiplaného soubojového systému, který od hráčů vyžaduje bleskové reflexy potřebné k pohotovým reakcím. Krom útoků nablízko lze využít také zbraně, s nimiž je možné přesilu nepřátel terorizovat z dálky. Autoři upozorňují, že smrt je běžnou součástí hry, i proto za ni hráči nejsou nijak penalizování, naopak získají šikovné bonusy, s nimiž se šance na přežití o něco zvýší.

Střelhbité reflexy se budou hodit také během překonávání pastí, jimiž jsou zdejší lokace napěchovány až po strop. V kombinaci s početnými zástupy neřádů je opravdu těžké vyváznout se zdravou kůží. A to ještě nepadla řeč na kletby, s nimiž se schopnosti hrdiny zásadně mění. Mrtvoly mohou například po chvíli vybuchovat, na bojišti tedy časem vzniká pořádný chaos.

Studio Passtech Games už má na kontě Space Run Galaxy a Masters of Anima. Na Curse of the Dead Gods spolupracuje s vydavatelem Focus Home Interactive, krom PC míří novinka také na Xbox One, PlayStation 4 a Nintendo Switch.

Nuts

Pevně věřím, že se mezi našimi čtenáři najdou milovníci přírody a zvířat. Právě jim udělá radost novinka s příhodným názvem Nuts, v níž jde o pozorování veverek. Jeden z komentářů na Steamu trefně podotýká, že působí trochu jako Firewatch se zaměřením na fanoušky Davida Attenborougha.

Hráči se chopí role mladého výzkumníka, který byl přiřazen k velmi zvláštnímu projektu. Zdejší veverky se totiž chovají dost podezřele, což je potřeba řádně prověřit. Díky moderní technice naštěstí nepůjde o těžký úkol. Stačí šikovně umístit kameru, aby bylo možné zaznamenat pohyb chlupatých hlodavců. Pořízené záznamy snad napoví, proč si veverky syslí ořechy v jeskyni plné dynamitu.

Nuts má na svědomí bezejmenný kolektiv autorů žijících v Kanadě, Dánsku, Německu a na Islandu. Mezinárodní projekt ještě před vydání posbíral hodnotná ocenění, na IndieCade vyhrál cenu za nejlepší audio design, byl také jedním z finalistů festivalu Amaze Berlin 2020. Hra je k dispozici ve službě Apple Arcade a na Steamu.

Blue Fire

Jestli Nuts připomínají Firewatch, Blue Fire zase evokuje NieR: Automata. Na první pohled je jasné, že nejde o žádnou oddychovku. Blue Fire se řadí mezi náročné 3D plošinovky, u nichž není vůbec těžké přijít o nervy a něco rozmlátit.

Na cestě zapomenutým královstvím Penumbra jde o hledání pokladů ukrytých v polorozpadlých chrámech. Stará tajemství jsou však dobře hlídána, dojde i na tvrdé souboje. Nepřátelé mohou překvapit osobitým bojovým stylem, obzvlášť náročné by pak měly být souboje s bossy.

Nalezené předměty je možné prodat a pořídit si místo nich jiné. Za pozornost stojí amulety, s nimiž lze odemknout nové dovednosti, počítá se také s vylepšováním zbraní. Blue Fire jistě potěší majitele konzole Nintendo Switch, vyšel ale také na Steamu. I na PC nabízí plnou podporu gamepadu.

Speed Limit

Retro herna v Červeném Újezdu je nyní bohužel zavřená, retro náladu naštěstí dokáže navodit Speed Limit. Adrenalinem nabitá akce v sobě míchá několik klasických žánrů, mezi nimiž svižně přepíná. Side-scrolling střílečka se tedy vmžiku dokáže proměnit v top-down jízdu nabušeným bourákem, v němž je potřeba ujet dotírajícím neřádům.

Ve vysokém tempu si toho člověk skoro nevšimne, autoři si však dali práci s ručně kreslenou grafikou, na níž je znát velký smysl pro detail. I tak jde především o rychlé reflexy, chvilka nepozornosti se zde trestá smrtí.

Speed Limit vyšel na konzolích Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch a také na Steamu. Před zakoupením je možné vyzkoušet demoverzi.

Shattered : Tale of The Forgotten King

Když už jsme u toho míchání žánrů, nesmíme opomenout ani Shattered : Tale of The Forgotten King. Na první pohled jde totiž o 2,5D plošinovku, to ale jen do chvíle, než se postava pustí do boje - v tom momentě se vše přepne do 3D.

Ve studiu Redlock si s designem evidentně dali velkou práci. Polootevřený svět se větví skrze několik rozmanitých cest. Ať už se hráč věnuje průzkumu, nebo soubojům, postava se neustále vyvíjí. Svět Hypnos si navíc pamatuje, jak se k němu chová, každý tedy najde jen to, co si zaslouží.

Souboje s bossy patří mezi stěžejní body celé hry. Dle autorů je potřeba odpozorovat jejich útoky a využít je k vlastnímu prospěchu. Navíc jde povětšinou o mnohem rozměrnější oponenty, což nápadně připomíná klasické soulsovky.

Projekt vznikal dlouhých deset let. Francouzské studio koncem roku 2016 vybralo přes 100 tisíc euro v rámci kampaně na Kickstarteru. Hra měla původně vyjít o dva roky později, vývoj se však maličko protáhnul. Shattered : Tale of The Forgotten King lze pořídit na PC a na konzolích PlayStation 4 a Xbox One.

Na závěr je tu ještě jeden malý tip bez záruky. V únoru totiž vyšel také Super Seducer 3. Těžko lze něco takového doporučit, mohlo se ale stát, že si předchozí díly přeci jen našly nějaké fanoušky (třeba v řadách redakce, pozn. editora), kteří hru řadí do kategorie guilty pleasure. Podtitul The Final Seduction navíc naznačuje, že se možná dalšího pokračování už nikdy nedočkáme. Zdá se, že hlavní protagonista konečně najde tu pravou nebo pravého.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama