Novinky z nezávislé scény - leden 2021
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Novinky z nezávislé scény - leden 2021

Novinky z nezávislé scény - leden 2021

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

29. 1. 2021 14:00 4
Reklama

V souvislosti s vlnou odkladů, která nás nepříjemně uvítala na začátku letošního roku, zazněla v jednom z minulých hPodů bláznivá myšlenka, že bychom mohli přeorientovat naši pozornost z mainstreamu na nezávislou produkci. Zde totiž odklady tolik nebolí, jelikož se na hráče každý měsíc valí celé zástupy čerstvých her, jejichž autoři pevně doufají, že i navzdory velké konkurenci prorazí.

Asi by nám neprošlo, pokud bychom úplně přehodili výhybku a po hlavě skočili do světa nezávislých her. Je však pravda, že v této sféře skutečně vznikají obdivuhodné kousky, které si zkrátka zaslouží pozornost. A proto se nad rámec klasických novinek na indie scénu (pokud se takto i nadále dá označovat) podíváme i skrze pravidelnou rubriku.

Cíl je jednoduchý – představit si tituly, které vyšly v uplynulém měsíci, přičemž nějaký způsobem vyčnívají nad hromadou dalších. Jedno je jisté – vždy bude z čeho vybírat. Pojďme se tedy podívat, co se urodilo v lednu roku 2021.

Skul – The Hero Slayer

Vývojáři ze studia SouthPAW Games koncem loňského roku usoudili, že se jejich hrdina už dostatečně dlouho povaloval v režimu předběžného přístupu, takže ho během ledna vyhnali do světa. Těžko se o něm ale mluví jako o hrdinovi, když se specializuje na zabíjení bohatýrů.

Skul – The Hero Slayer zapadá do žánru 2D akčních plošinovek. Na první pohled okamžitě připomíná klasické side-scrollery z osmi a šestnáctibitové éry. Pixelartová řežba slibuje náročné souboje, v nichž ze sebe budete muset vymáčknout to nejlepší, především pak během soubojů s originálně ztvárněnými bosy.

Autoři dali najevo, že s vydáním hry pro ně nic nekončí, sami tento okamžik vnímají jen jako důležitý checkpoint. I do budoucna chystají nový obsah. Možná zapracují také na verzi pro konzole, novinka je totiž zatím k dispozici pouze na Steamu.

Encodya

S kyberpunkovými tituly se poslední dobou roztrhl pytel, za což můžeme poděkovat polskému CD Projektu. Point-and-click adventur je zase naopak žalostně málo, což znamená, že Encodya v tomto seznamu zkrátka nemohla chybět.

Novinka se odehrává v Berlíně roku 2062. Sleduje devítiletou Tinu, která bohužel přišla o rodiče. Světem se protlouká po boku plechového ochránce s označením SAM-53. Pokud by žila v Night City, dala by se označit jako typické dítě ulice. V betonové džungli se musela naučit přežít a spokojit se s málem. Spolu se svým hromotlukem se vydává dokončit úkol, s nímž začal její otec.

Autoři ze studia Ghibli se inspirují Blade Runnerem, humorem a game designem zase odkazují na Monkey Island. Dvě hratelné postavy potkají přes 30 obyvatel pulzujícího města a navštíví přes 100 lokací. Samozřejmostí jsou hádanky, vývojáři pak upozorňují na soundtrack a originální dabing. Encodya vyšla na Steamu a na GOGu.

Olija

Jízda napříč žánry pokračuje s 2D metroidvanií Olija. Hra se inspiruje příběhy a legendami, s nimiž si zkracovali dlouhé chvíle asijští námořníci. O příběh zde ale příliš nejde, hratelnost je postavena spíše na paltformingu, řešení hádanek a soubojích.

Hru teprve před několika dny představil Devolver ve spolupráci se studiem Skeleton Crew, kde pracuje jeden jediný člověk - Thomas Olsson. Ještě před nákupem máte možnost Oliju vyzkoušet, na Steamu je totiž k dispozici demo. Novinka nicméně míří i na PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

Gods Will Fall

Leden na poslední chvíli stihnou i keltští válečníci, kteří už odmítají snášet nadvládu bohů. Ti je z nějakého důvodu pořádně naštvali. Osm bojovníků se tak vydává na válečné tažení, aby se s bohy jednou provždy vypořádali.

Gods Will Fall láká na procedurálně generované dungeony, v nichž dojde na pořádnou řežbu s přisluhovači bohů. Pokud přežijí, přijde na řadu Belenos, Ogmios, Morrígan a další bytosti. Autoři také lákají na přátelství mezi válečníky, jejich vztahy se totiž postupně více a více utužují.

Ze záběrů je evidentní, že jde o projekt s vyšší produkční hodnotou. Studio Clever Beans si dokonce vyjednalo podporu od labelu Deep Silver, což mimo jiné znamená, že se krom PC objeví také na platformách PlayStation 4, Xbox One a na Switchi.

Cyber Shadow

Podobně jako Skul – The Hero Slayer nás i akční plošinovka Cyber Shadow vezme zpět do historie. Retro kousek svým game designem, grafickým stylem, animacemi a v neposlední řadě také zvuky vyvolává zvláštní nostalgii.

V našem seznamu jde navíc o další hru, za níž stojí jeden člověk. To ve skutečnosti není úplně pravda. Aarne Hunziker (přezdívaný „MekaSkull“) na této ninja akci pracoval posledních deset let, o finální doladění se pak postaral tým Yacht Club Games, který si udělal jméno prostřednictvím Shovel Knighta. Dalo by se říct, že je tato spolupráce jistou zárukou kvality.

Během vývoje se soustředili na přesné ovládání, jež je pro pečlivě navržené úrovně, v nichž je postavička vždy jen vteřinu od smrti, naprosto zásadní. Úkolem je osvobodit členy klanu a prokázat svůj skill v soubojích s bossy. Pokud se vám s obratným ninjou bude dařit, můžete si odemknout i nové schopnosti. Cyber Shadow vychází na všech oblíbených platformách.

Down in Bermuda

Velké dobrodružství slibuje také Down in Bermuda. Vášnivý letec se bohužel nachomýtne k silné bouřce, která s ním zatočí zrovna v místech bermudského trojúhelníku. Postarší pán se probudí na neznámém ostrově, kde o záhady rozhodně není nouze.

Down in Bermuda je v podstatě jednou velkou hádankou rozvrstvenou do menších puzzlů. Dokud je stařík nevyřeší, z ostrova se nehne. Na cestě domů musí projít přes šest malých ostrůvků. Hra potěší jednoduchou grafikou, která se opírá o pestré barvy.

Studio Yak & Co už má s vymýšlením hádanek praxi, v srpnu roku 2019 vydalo Agent A: A puzzle in disguise. Adventura byla velmi dobře přijatá, nebyl tedy důvod, proč u žánru nezůstat. Down in Bermuda je k dispozici na PC i na konzolích.

HROT

V seznamu nemůže chybět ani česká retro střílečka HROT. Jde již o třetí hru, na níž pracuje jeden jediný člověk, v tomto případě vývojář s přezdívkou Spytihněv. Singleplayerová akce v těchto dnech spouští předběžný přístup.

Hra se odehrává v Československu v roce 1986. Tíživá atmosféra normalizace se odráží v šedohnědých barvách. „Ta doba byla temná a strašná a stejně strašná je i tato hra,“ stojí v popisku na Steamu. Autor si však historii maličko ohýbá, odkazuje na jakousi pohromu, která zřejmě s tehdejším Československem silně zamávala.

Do early accessu míří celá první epizoda, která obsahuje 8 úrovní, 16 druhů nepřátel, 9 zbraní, 4 souboje s bossy, New Game+ a režim arény.

Náš hrdina se naštěstí stihnul schovat v úkrytu civilní ochrany pod stanicí metra Kosmonautů (dnešní Háje). Nezbývá než nasadit plynovou masku, nabít pistoli vzor 52 a vydat se na kontrolu okolí, kde se pravděpodobně pohybuje neznámý narušitel. Narazíte i na brokovnici, samopal vzor 13, dojde dokonce i na experimentální sovětské zbraně. Už nyní je jasné, že se Spytihněv snaží zabrnkat na satirickou notu. Má naštěstí vytříbený smysl pro humor, což dokazuje třeba ikonické mléko v pytlíku, jímž se můžete posilnit. Ve hře ale nechybí hromada dalších „socialistických krámů“ nebo třeba splachující záchody. A to se počítá.

Krom stanice metra Spytihněv zapracoval i na dalších dobově laděných lokacích, objeví se například klasická tělocvična. Ještě než investujete do předběžného přístupu, můžete si hru otestovat skrze dostupné demo. Do early accessu pak míří celá první epizoda, která obsahuje 8 úrovní, 16 druhů nepřátel, 9 zbraní, 4 souboje s bossy, New Game+ a režim arény.

Everspace 2

Závěrečný tip je spíše připomínkou, že vesmírná akce Everspace 2 konečně přiletěla do režimu předběžného přístupu. Piloti měli původně startovat koráby už v prosinci, plány jim ale překazil odklad Cyberpunku. S ním autoři zkrátka o pozornost soupeřit nechtěli.

Studio Rockfish Games na druhý díl vydělalo přes kampaň na Kickstarteru, v níž získali půl milionu euro. Dvojka slibuje otevřený svět, first-person i third-person pohled, komplexnější RPG systém, těžbu, výrobu, zkrátka vše, co by měla mít.

Sluší se dodat, že jde o singleplayerově laděný počin, připravena je i příběhová kampaň ukotvená v ručně designovaném světě.

Zatímco v případě AAA produkce nemůžeme úplně říct, že by letošní rok odstartoval v nějakém závratném tempu. Výše zmíněné tituly napovídají, že na indie scéně nic takového neplatí. Nezbývá než doufat, že nás i v příštích měsících čeká slušná úroda.

Máte vlastní tip na povedenou hru, která vychází z nezávislé scény? Pochlubte se v komentářích.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama