Fish Fillets Článek "Nové Original War? Nápad byl, ale..."

"Nové Original War? Nápad byl, ale..."

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

20. 2. 2013 23:00 2
Reklama

Kam zmizelo studio Altar? Není to tak dávno, co brněnská parta vývojářů patřila mezi přední hráče na poli českých týmů. Hry jako Fish Fillets nebo Original War sice nedosáhly takové proslulosti jako třeba Mafia, přesto si však našly početnou a věrnou komunitu fanoušků. Věhlas sklidila i trilogie UFO, zároveň se však její poslední díl Afterlight stal spolu s druhým dílem Fish Fillets labutí písní Altaru. Nadějně vypadající RPG Vision se vydání nikdy nedočkalo a Altar se postupně stal součástí Bohemia Interactive. Od té doby jsme o studiu neslyšeli, a tak jsme se rozhodli po jeho osudu zapátrat. Odpovědi nám dal Lukáš Veselý, který v Altaru působil od roku 2001 jako designér, později jako vedoucí studia. Dnes pracuje jako Associate Producer v Bohemia Interactive.

Jaký byl další osud týmu Altar od "pohlcení" studiem Bohemia Interactive? Zůstalo jádro týmu pohromadě pod BI?
Přechod byl pozvolný. V roce 2005, těsně před vydáním UFO: Aftershock, přestala původní společnost Altar Interactive existovat. Novým názvem Altar Games jsme se snažili vyjádřit jistou kontinuitu našeho brněnského týmu. Formálně jsme ale již krátce po přejmenování začali patřit pod pražský Black Element Software a stali se součástí sdružení Idea Games. Později všechna členská studia přešla pod nejsilnějšího člena sdružení - Bohemia Interactive.

Jádro Altaru, které se utvořilo během vývoje Fish Fillets a Original War, se vlastně začalo rozpadat už při startu prvního UFO: Aftermath, kdy se rozběhl paralelní projekt Vision, který se dostal jen do fáze prototypu. Po jeho uzavření začali odcházet první z původního jádra a při přechodu pod křídla Bohemky už tu vlastně byli jen jednotlivci. Převážná většina lidí tehdejšího Altaru tak byli průběžně přibraní a samotné "pohlcení" tým nijak markantně nezasáhlo.

Jak se dotkl bývalých členů Altaru přechod pod BI? Na stránkách BI se píše, že Altar bude pokračovat ve vývoji vlastních her, dlouho však o žádné nebylo slyšet. Znamenalo to tedy definitivní konec jejich vývojářských plánů? Nebo se daří alespoň některé nápady prosazovat pod novou hlavičkou?
Tým Altaru se výrazně podílel už na vývoji Arma II: Operation Arrowhead. Později téměř samostatně vyvíjel rozšíření British Armed Forces a nakonec se stalo brněnské studio centrem vývoje Arma 3. Lidé z Altaru se čím dál víc začali prolínat s lidmi z BI a už nějakou dobu jsme regulérní součástí jedné firmy.

Obzvláště v poslední fázi vývoje Arma 3 je zbytečné mluvit o nějakém prosazování nápadů, protože propojení brněnského a mníšeckého studia dosáhlo stadia maximální možné spolupráce a těžko odlišovat, které nápady přišly z které strany. Jako v každém týmu je to spíše o konkrétních lidech.

Hry jako Original War nebo Fish Fillets vyšly již před mnoha lety, přesto se k nim řada hráčů stále vrací. Na který titul vzpomínáte s největší láskou vy?
V době Fish Fillets byl Altar téměř "garážová firma" několika kamarádů. Přátelská atmosféra ale vydržela i přes další projekty, kdy se tým rozrůstal a střídavě opět smrskával, a s čistým svědomím můžu říct, že je to stále jedna z našich deviz. Z tohoto úhlu pohledu byl vývoj všech titulů poměrně příjemný. Jako vývojář nejvíce vzpomínám na UFO: Aftermath, jakožto na svůj první projekt, kde jsem byl od začátku. Spousta věcí se objevovala, vymýšlela a nadšení bylo maximální. Vývoj posledního UFO: Afterlight byl pak asi nejhladší díky zázemí a zkušenosti s technologií.

Jako hráč nejraději vzpomínám na Original War. Byla to hra s hlubokým potenciálem. Pokud bych mohl odhadovat odpovědi zmíněného jádra Altaru, tipl bych, že jejich srdcovkou byly Fish Fillets – proto se k nim Vláďa Chvátil taky později vrátil s pokračováním.

Kdo Original War propadl, nedá na ni dodnes dopustit. Přesto se doteď jen málo tvůrců vydalo podobným směrem. Nebyl pro ně třeba komerční neúspěch hry trochu varováním?
Úspěch nebo neúspěch hry je často ovlivněn několika maličkostmi a shodou náhod. Vzhledem k vysokému hráčskému hodnocení a nízké prodejnosti hry tak nejspíš Original War patří do kategorie smolařů. Mechanismy, na kterých hra staví a které ji dělají unikátní, se už v té době a hlavně později objevily u mnoha RTS, ale možná právě ten neobvyklý mix běžného hráče odrazuje.

S OW ostatně vzniklo jisté stigma, které provázelo i další naše hry. Vydavatelé nad naší UFO sérií kroutili hlavami, že nevědí, zda je to real-time strategie nebo tahová taktická hra. Vision byl pak mix RPG a akční hry a poslední nedodělaný projekt Valhalla byl zase mix mezi RPG, bojovkou a strategií. Netradiční koncepty se sice zadřou pod kůži, ale zdaleka ne všem, a to byl nejspíš kámen úrazu.

Ta otázka už párkrát zazněla, přesto se musím zeptat znovu: pořád se neobjevila šance, že by Original War dostalo další pokračování?
Několikrát byla tato myšlenka na stole, ale nikdy se neukázala jako dostatečně přesvědčivá. Přednost tak vždy dostaly jiné projekty. S návrhem pokračovat v této značce ale už dlouho nikdo nepřišel, a tak si nemyslím, že by to v budoucnu bylo jinak :)

Altar také oživil tradici XCOM her, které se teď dočkaly remaku od Firaxis. Hráli jste ho a jak ve vašich očích vychází ve srovnání s UFO trilogií?
My jsme se v UFO: After sérii snažili úspěšnému žánru něco přidat a tak se vlastně odlišit. Nový XCOM se naopak snaží být co nejvěrnější, samozřejmě s ohledem na dnešní technologie a hráčské přístupy. Navíc mezi UFO: Aftermath a novým XCOM: Enemy Unknown stojí deset let, tedy více než mezi původním a naším UFO. Podle mého názoru je proto nelze příliš srovnávat. Nicméně jakékoli podobné hře budu vždycky fandit a rád si ji zahraju.

Altar také kdysi plánoval zajímavě vypadající RPG Vision, ty plány už jsou zcela u ledu? Nebo si je třeba Martin Klíma (bývalý člen Altaru) ponechal pro chystané RPG od Warhorse studia?
Co si Martin Klíma schoval, nebo neschoval, bohužel netuším :) Z toho, co od něj vím, ale usuzuji, že Vision a aktuální projekt Warhorse Studios nemají příliš společného, stojí na jiných principech a mechanismech. Vision a pozdější Valhalla dospěly jen do fáze technologického prototypu a ukázaly se jako poměrně ambiciózní projekty překračující původní plány. Na to, abychom dnes konkurovali úspěšným projektům v tomto žánrovém odvětví, bychom se museli již dříve technologicky vydat jiným směrem, protože je to poměrně dlouhá a náročná cesta. Budeme se raději držet toho, co nám teď jde nejlépe.

Uslyšíme ještě o značce Altar?
Obávám se, že už jen v nostalgických vyprávěních a fanouškovských módech pro Original War :)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama