Nintendo NX
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Nintendo NX

Nintendo NX

David Plecháček

David Plecháček

28. 7. 2016 08:45 17
Reklama

Nebývá zvykem, abychom se detailněji zabývali spekulacemi či něčím, z čeho se velice rychle může stát snůška výmyslů. Zprávy o chystané konzoli NX od Nintenda však nemůžeme brát na lehkou váhu. Máme k tomu hned dva důvody – ten první je takový, že britský Eurogamer a jeho dceřiné médium Digital Foundry, tedy hlavní zdroje spekulací, se obecně neradi pouští do podobných informací, nemají-li je pevně ověřené z vícera zdrojů. Druhý důvod je ale ještě závažnější. Leccos z odhalených věcí by dávalo smysl a hlavně leccos z toho, co jsme viděli, zapadá do mozaiky, kterou si už nějaký čas můžeme z oficiálních zdrojů utvořit.

ZCELA NOVÝ KONCEPT

První informace se datují k prvním měsícům loňského roku. Nintendo, tehdy ještě v čele se Satoru Iwatou, potvrdilo, že pracuje na zařízení s kódovým označením NX. Informace pronesená na tiskové konferenci přišla ruku v ruce s uzavřením partnerství se společností DeNA, která se soustřední na mobilní trh. S její pomocí měla vzniknout služba, která by nahrazovala Club Nintendo a která by fakticky propojila zařízení 3DS, Wii U a vznikající NX. Iwata k partnerství a nové konzoli tehdy řekl: „V posledních několika letech se postupně změnila představa, co herní platforma zahrnuje. My vždy chceme nějakým způsobem hráče překvapit a změnit jejich životy.“

Zdroj britského Eurogameru tvrdí, že NX poběží na novém operačním systému přímo od Nintenda a nikoli Androidu, jak se původně říkalo.

Základní premisa byla dána. Už od úvodních slov bylo jasné, že nepůjde o čistokrevného nástupce Wii U, nýbrž o svéráznou konzoli, která bude vybočovat ze zajetých standardů. Partnerství s firmou DeNA nám jen mohlo naznačovat, že se Nintendo bude o kapesní hraní zajímat více, a oznámení spolupráce na společné konferenci spolu s oznámením NX dávalo tušit, že jedno s druhým určitým způsobem souvisí. Ostatně ve stejných dnech se začalo spekulovat o použití operačního systému Android, který se používá především v mobilních zařízeních a v tabletech. Navzdory tomu a některým dřívějším náznakům však nyní zdroj britského Eurogameru tvrdí, že NX poběží na novém operačním systému přímo od Nintenda a nikoli Androidu.

NX JAKO TABULA RASA

PRAVDA VÍTĚZÍ

K oficiálnímu odhalení by mělo dojít v září. V září také probíhá veletrh Tokyo Game Show - dá se proto předpokládat, že se více informací dozvíme tam.

Existuje také jistá možnost, že by se z nepodložených informací vyrojila mistrně naaranžovaná novinářská kachna. Sedí toho ale nějak moc...

„NX je nový hardware a jako takový začne od nuly. 3DS a Wii U již mají své uživatele a bylo by tedy neefektivní při vydání NX odstřihnout vývoj software pro předchozí hardware,“ tvrdilo vedení Nintenda. Ještě ten samý rok se čekalo odhalení na veletrhu E3. Místo toho jsme sedočkali vysvětlení, podle kterého je na NX ještě brzy, neboť by konkurence moha převzít revoluční nápady. Toto tvrzení se opakovaně objevovalo v průběhu dalších měsíců, ačkoliv nás na scestí mohla svést nastupující vlna VR. Už v dávné minulosti se mnoho lidí domnívalo, že se Nintendo oživením nápadu na virtuální headset nějak zabývá.

Těmto zvěstem odpovídaly i úvahy jiného rázu, totiž že by mělo být NX výrazně výkonnější než je v současnosti PlayStation 4 a Xbox One. Jak dnes víme, ani výkon PS4 a XO nestačí na plnohodnotný VR zážitek, a tak se logicky snaha o silnější hardware nabízela. Vraťme se ale ještě k oné tajemné funkcionalitě – a začněme poněkud ze široka. 11. července nečekaně zemřel Satoru Iwata a na jeho místo nastoupil Tacumi Kimišima. A jelikož dřívější rétoriku měl na starost právě Iwata, Kimišima začal všechny kolem sebe ujišťovat, že to, co řekl bývalý ředitel, platí i za toho nového – jinými slovy platí to, že NX nebude obyčejná konzole, že se bude od Wii U a 3DS lišit a že nabídne zcela nový způsob hraní.

VÝKON NAHRADILA SKLADNOST. NEBO NE?

Vedle zpráv o vyšším výkonu se tak začaly rojit spekulace i o tom, že by se mohlo jednat o hybrid mezi tradiční konvenční konzolí a handheldem. Ostatně takový The Wall Street Journal obě dvě zprávy spojil, což určitou logiku má – hybrid domácí a kapesní konzole už přeci jen nějaký ten výkon potřebuje, a tak se „Nintendo rozhodlo hardware vybavit prvotřídní technologií od předních světových výrobců“. Nvidia Tegra X1? Nebo snad nastupující Tegra X2? To je prvotřídní technologie, že? A co je tedy onou tajemnou vychytávkou? Jak víme, Nvidia Tegra je mobilní procesor – už Wall Street Journal tvrdil, že Nintendo přijde se zařízením, které bude obsahovat přinejmenším jednu mobilní jednotku, která bude moci být využita nejen ve spojení s konzolí, ale i samostatně na cestách. A to se, alespoň prozatím, potvrdilo.

Nintendo NX
i Zdroj: Hrej.cz

Ono přenosné zařízení by se mělo implementovat do dokovací stanice, která bude propojená s vaší televizí. Tím by měl být zaručený co nejpohodlnější přechod od hraní na cestách ke hraní z pohodlí domova. Tegra X1 navíc disponuje větším výkonem než procesor ve Wii U, ačkoliv nedosahuje kvalit Xboxu One nebo PlayStationu 4.

Nákres toho, jak by mohla taková jednotka vypadat, přinesl opět britský Eurogamer. Po okrajích displaye by se měli nacházet ovladače, s nimiž se přenosné zařízení od tabletu Wii U opravdu příliš neliší, přičemž kraje bude možné odepnout a využít je jako ovladače pro hraní na televizi. Právě kvůli velikosti přenosného zařízení se Nintendo zbaví optických disků a opravdu se podle všech indicií navrátí ke cartridgím, jejichž kapacita se navýší na 32 GB. Další, vzhledem k okolnostem, logický krok.

A CO HRY?

Jedna věc je hardware, druhá věc je jeho použitelnost a třetí věc jsou hry, které se na něm mají objevit. Potvrzených her pro NX je zatím naprosté minimum, jmenovitě se jedná o The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Just Dance 2017, Project Sonic, nový Mario, nový Metroid Prime, Dragon Quest 10 a 11 a tím výčet končí.

Call of Duty: Infinite Warfare? Destiny 2? Deus Ex: Mankind Divided, Mass Effect: Andromeda nebo Battlefield? Zní to lákavě, a pokud se tak stane, kredit NX o parník vzroste.

Prakticky všechny ostatní hry jsou pouhými domněnkami, o nichž bychom si rádi mysleli, že jsou pravdivé, ale jejich potencionální hardwarová náročnost nás pomalu přesvědčuje o opaku. Call of Duty: Infinite Warfare? Destiny 2? Deus Ex: Mankind Divided, Mass Effect: Andromeda nebo Battlefield? Vytoužené Beyond Good and Evil 2? Zní to lákavě, a pokud se tak stane, kredit NX o poznání vzroste. Otázkou také je, co se starými hrami, ale i informace o tom, že nebudou podporovány, je do jisté míry podložena tím, co jsme slyšeli v minulosti – totiž že má Nintendo s remastery problémy.

ZADARMO ANI KUŘE NEHRABE

A cena? V té se zdroje rozcházejí. Zatímco někteří zastávají názor, že se díky rozptylu možností, jak se svou konzolí zacházet, nemusí Nintendo držet při zemi. Už dříve se společnost konec konců nechala slyšet, že nebude zařízení nijak dotovat, jak je tomu kolikrát zvykem. Jiní zase říkají, že by cena vzhledem k výkonu nemusela být tak vysoká. Pak si ze všech těch zpráv vyberte...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama