nintendo-na-e3-2012
Článek Nintendo na E3 2012

Nintendo na E3 2012

Maggot

Maggot

12. 6. 2012 22:00
Reklama

Cílovou pásku maratonu konferencí přetrhnulo Nintendo. Vývojáři na E3 své next-gen konzole neukázali a Nintendo dokázalo svou vizi nové generace představit již podruhé, tentokrát ovšem s výraznějším poselstvím a zejména hmatatelnými fakty. Proto vás nejspíš nepřekvapí, že se téměř celá prezentace točila právě kolem konzole Wii U a her, které pro hardcore hráče nepředstavují nikterak exkluzivní záležitost. Nintendo to ovšem zvládnulo levou zadní a rozhodně se nemá za co stydět.

Vraťte nám dětství

Pravdou totiž zůstává, že ačkoliv vás nemusí hry od Big N nutně zajímat, způsob jejich uvedení, a ostatně i moderování celé konference, byl komorní, příjemný a uklidňující, stejně jako arzenál nových her a služeb pro Wii U. Reggie Fils-Aime, ředitel americké pobočky Nintenda, umí prodat i vlastní matku, a ačkoliv nereprezentuje tu pravou poctivost a střídmost japonské povahy, večerem nás provedl bez zbytečné show kolem a nacpal nás informacemi.

Počáteční scéna s Shigeru Miyamotem v nás opět vzbudila dětské pudy, zároveň ale také vlnu nadšení poté, co jsme zjistili, že autor série The Legend of Zelda připravuje novou Pikmin hru pro očekávané Wii U. Pikmin 3 znatelně rozšiřuje stávající koncept pomocí nového ovladače a dalších způsobů ovládání. Překonávání překážek ve smečce ještě nikdy nebylo tak zábavné, proto možná zamrzí, že nová hra nebude podporovat online kooperační hraní. Ačkoliv multiplatformové hry budou stále vypadat lépe na PlayStation 3 a Xbox 360, Wii U exkluzivity vypadají přinejmenším úžasně.

Tradičně, další část prezentace si pod svá křídla vzal Reggie, který začal o Wii U mluvit ve velkém. Video demonstrovalo užití konzole, která už nebude zvládat pouhé přehrávání her, podporu slíbily i velké mediální společnosti, jako Amazon či Netflix, které spustí své služby, které se nám s největší pravděpodobností bohužel vyhnou úplně. Reggie krom toho poodhalil nové komunitní a sociální možnosti samotné konzole, které ještě více semknou komunitu hráčů.

Návrat ke kořenům

Nintendo zároveň představilo možnost asymetrického hraní, kdy dva hráči mohou odlišným způsobem hrát jednu a tu samou hru prostřednictvím nového ovladače s displejem, v kombinaci s druhým, případně staršími WiiMote kontrolery. Pakliže budete cítit ono pokušení, na konzoli lze hrát až se dvěma Game Tablety zároveň, ovšem za předpokladu, že se snímkovací frekvence hry sníží, podobně jako hloubka vizuálních detailů. Další část prezentace byla naprosto klíčová. Proč?

Protože Nintendo konečně odhalilo novou generaci Maria s novou hrou zvanou New Super Mario Bros. U. Co říct více? Stará dobrá hratelnost přelitá čistším dizajnem. Mario bude podporovat i nově integrovaný komunikační systém Miiverse, který bude fungovat i na jiných platformách. Nintendo se tak přesouvá pod stejný stan, jako Microsoft a Sony, s nimiž sdílí stejné plány – snahu vybudovat jednu velkou, rozlehlou platformu a pod ní nadále sdružovat jednotlivé služby.

Slovo dostali i vývojáři třetích stran, na Wii U se tedy například objeví i jeden z hitů uplynulého roku, akční adventura Batman: Arkham City v podobě Armored Edition verze, která sice nevypadá stejně tak dobře jako na původním hardwaru, majitelé Wii U se ale budou moci těšit na další vychytávky ve sféře hratelnosti, které vychází zejména z nového způsobu ovládání, spíše než z přirozené inovace. Jedna novinka se ovšem přeci jen najde – tak zvaný B.A.T. mód představuje ukazatel, po jehož nabití se hlavní hrdina stává mnohem silnějším a odolnějším. Což se ve městě, které je přecpané vyšinutými bastardy, skutečně hodí.

Peníze = prestiž

Po Batmanovi Nintendo odhalilo seznam titulů, které se objeví během launche samotného Wii U. Co dodat, hráči se mohou těšit nejenom na exkluzivní jména (mezi nimiž bohužel chybí The Legend of Zelda), ale také na solidní podporu třetích stran. Mezi oznámenými tituly jsou Scribblenauts Unlimited, Mass Effect 3, Darksiders 2, WiiFit U, ZombiU, projekt SiNG a několik dalších, včetně Call of Duty: Black Ops 2. Ačkoliv o datu vydání samotné konzole nepadlo ani slovo, propagační letáky dostupné na výstavišti mluví o prosincovém datu vydání, k dispozici navíc jsou i technické specifikace.

Součástí konference se stal i kralující handheld 3DS, který se dočká celé řady velice zajímavých titulů. Některé přichází z minulosti s novou tváří, jiné představují úplnou novinku. Zde jsou všechna slova zbytečná, co říkáte na New Super Mario Bros. 2, Paper Mario: Sticker, Luigi’s Mansion 2, Lego City Undercover, Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance, Disney Epic Mickey: Power of Illusion či Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate? Nevíme jak vy, ale pokud jste ještě nenašli důvod ke koupi konzole, nyní leží přímo před vámi.

Čas na tancování! Přesně tak, Ubisoft opět zaútočil na pódium s Just Dance 4, které vyjde i na Wii U, posléze blíže představil svou hororovou akci ZombiU, která se nakonec možná dostane i na jiné platformy, podobně jako Rayman Legends. Poslední zastávkou prezentace pak byla multiplayerová hříčka a tedy i soubor miniher v podobě aplikace NintendoLand, která má demonstrovat nové ovládací prvky a sílu samotného Wii U. Jak znělo letošní motto společnosti? „Together.Better.“ Nechápete? Nemusíte, snažte se pochopit. Nintendo tak oficiálně uzavřelo maraton velkých tiskových konferencí se vší slušností, bez jakýchkoliv okázalostí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama