nintendo-ds-vs-sony-psp
Článek Nintendo DS vs. Sony PSP

Nintendo DS vs. Sony PSP

Jan Horčík

Jan Horčík

21. 12. 2005 23:27 97
Reklama

Nintendo vládne světu přenosných konzolí už od roku 1989. Tehdy byl uveden první GameBoy, kterého se dodnes, včetně všech pozdějších úprav GameBoy Color, Pocket, Light, Advance, Advance SP a nejnověji Micro, prodalo kolem 170 milionů. Přijde vám to jako úžasné číslo? Vždyť jen strojů GameBoy Advance a GameBoy Micro dohromady se v průběhu listopadu 2005 prodalo v USA přesně 819 733 kusů. To je téměř 200% nárůst oproti předchozímu měsíci, kdy se prodalo 208 000 kusů. Vánoce dělají své - podle mnohých analytiků generují až několik desítek procent celkového každoročního obratu herních vydavatelů (což se ale jistě netýká Nintenda). Celkem se dosud v USA prodalo 30 592 733 krabiček jménem Game Boy Advance. Celosvětově pak bylo prodáno úctyhodných 296,12 milionu her pro tuto platformu.

Odvážný koncept Nintenda

A co na to Nintendo DS, hlavní protivník konkurenčního Sony PSP? To bylo uvedeno v listopadu 2004 v Japonsku, o počátkem roku 2005 v USA a ve zbytku světa. Do současnosti se prodalo (tedy skutečně prodalo, nikoliv pouze vyslalo do prodejen) 8,83 milionu kusů na celém světě, z toho 2,37 milionu v USA. Za listopad to bylo 369 012 kusů, oproti předchozímu měsíci nárůst o 172% ze 136 000 kusů. Celosvětově se dosud prodalo 23,8 milionu DS her. To je hodně velký úspěch, vezmeme-li v potaz, že to jsou údaje za jediný rok prodeje. Jako nejúspěšnější se dosud jeví hra Nintendogs, které se celosvětově prodalo 950 000 kusů. Mimochodem, Nintendo nedávno snížilo cenu NDS, takže je pravděpodobný další podstatný nárůst prodejů.

Černý kůň Sony

Sony samozřejmě kontruje. Na to, že se jedná o první handheldovou konzoli této společnosti, je to konkurence více než úspěšná, přestože je výrazně dražší než DS. Určitě je to z části dáno i multifunkčností přístroje, na kterém si můžete přehrávat filmy, poslouchat hudbu nebo brouzdat na internetu. Dosud bylo do prodejen vysláno (nikoliv tedy prodáno!) více než 10 milionů kusů PSP, 19,6 milionu her a 15 milionů filmů. Do Evropy bylo vysláno 2,53 milionu PSP, do USA 4,47 milionu a do Japonska rovné tři miliony. Skutečné prodeje v USA jsou zatím na 2 381 964 kusech (do října) s tím, že prodeje za listopad dělají 353 434 kusů a Sony hodlá v průběhu následujících měsíců počet prodaných kusů více než zdvojnásobit až na 6 milionů kusů. To je hodně ambiciózní cíl, který se Sony - vezmeme-li v úvahu údaje o dosud prodaných počtech kusů - pravděpodobně jen těžko podaří. Už nyní se ale mluví o nástupci PSP, jehož uvedení by mohlo přijít nejspíš v roce 2007.

Rozuzlení

Vím, že už těch čísel bylo trochu moc, ale podívejme se ještě nakonec, jaké jsou tedy celkové podíly na trhu přenosných konzolí. Nintendo ovládá 78% tohoto trhu s tím, že GameBoy Advance zastává 41%, Nintendo DS 31% a na Sony PSP zbývá 28%. Situace se jistě poněkud změní po vánočním běsnění, ale nadvláda Nintenda v oblasti přenosných herních zařízení zřejmě bude i nadále pokračovat. Nic na tom nezmění ani mnohé menší projekty typu GP2X (www.gp2x.com) nebo Gizmondo (www.gizmondo.com), které sice nabízejí nižší cenu nebo vylepšenou funkčnost, ale neexistuje pro ně zdaleka tak široká podpora mezi herními vývojáři a nemají ani tak silné marketingové zázemí.

Zdroje: gfdata.de, Joystiq.com, DSgaming.co.uk
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama