Článek Nezávislé léto na Hrej

Nezávislé léto na Hrej

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

5. 7. 2008 22:49 6
Reklama

Letní měsíce bývají na herní scéně již tradičně ve znamení obrovského sucha, kdy během prázdnin vychází minimum titulů a většina vývojářských studií si nechává své pecky na marketingově atraktivnější předvánoční čas. Právě tyto dny jsou jako stvořené na vyzkoušení něčeho nového, nekomerčního, neboť freeware scéna nabízí nepřeberné množství kvalitních a velmi zábavných titulů, jež dovedou zabavit na dlouhé a dlouhé hodiny.

Náš freewarový archiv v současné době čítá více než 5000 titulů, a protože vybrat z nich několik nejlepších je prakticky nemožné, dovolili jsme si pro vás připravit malý seznam doporučení jednotlivých autorů Hrej.cz. A aby toho nebylo málo, zítřkem počínaje pro vás chystáme prázdninový nášup v podobě dvou plných her denně, přičemž jedna bude z aktuální nezávislé tvorby, druhá položka vydání bude představovat klasické tituly, které doposud chyběly v našem archivu a na které by se v žádném případě nemělo zapomínat. A věřte, že se máte rozhodně nač těšit…

Ale nyní už slibovaná doporučení od autorů Hrej, co že byste během prázdninových měsíců neměli rozhodně minout? Ondra Novotný si velmi oblíbil dva roky starou, ale stále velmi zábavnou plošinovku onEscapee. V ní se hlavní hrdina snaží utéct z planety, kam byl za neznámých okolností unesen. Šestice složitých a předlouhých úrovní dokáže zabavit na dlouhou dobu, zvlášť v tak rozkošné grafice, jakou onEscapee nabízí. Dalším tipem je Special Agent, také plošinovka z dílen Davida Newtona. Jde o variaci na stařičkou arkádu Secret Agent od Apogee Software a nutno říct, že jí tento remake zdatně konkuruje.. A nebyl by to Ondra, aby vám nedoporučil i jeden titul od Petriho Purha, nezávislého tvůrce ze země tisíců jezer. Je jím experimentální neotřelá akce The Truth About Game Development, v níž si vyzkoušíte roli vedoucího vývojářského týmu. Jediným donucovacím prostředkem proti lenivosti je zbavení života některého z programátorů, což může působit poněkud morbidně, ale černého humoru není nikdy dost, že?

Vynikající hudební arkádu z dílen studentů severoamerické univerzity DigiPen Synaesthete doporučuje všemi deseti Marek Král. Hru, která na letošním ročníku festivalu IGF zvítězila v kategorii studentských her, by si měli vyzkoušet všichni, kdo rádi poslouchají muziku. V roce 1988 slavila úspěch arkáda Welcome to the Land of the Exile, dnes vám vřele doporučujeme její remake zvaný The Nameless. Parádní mix plošinovky a adventury představuje jasný hit pro všechny, kdo si rád zavzpomíná na doby minulé. Vedle toho si nezapomeňte stáhnout výtečnou adventuru What Makes You Tick?, další devítkovou záležitost.

Další point’n’click adventuru si oblíbil i Jan Vitík, jde o kousek z AGS scény, humorně laděná Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy!. Ta si odnesla rovných pět ocenění z vyhlášení letošních AGS awards, což už něco znamená. Když už jsme u těch vítězných her, v našem redakčním hlasování se nejlepší freeware hrou loňského roku stala explorativní plošinovka Knytt Stories od švédského vývojáře Nifflase. Minimalistická plošinovka se i rok od vydání těší velké popularitě, o čemž svědčí i mnoho fandovských map a přídavků. Vedle těchto skvostů ještě Honza vypíchl graficky nádhernou experimentální logickou hříčku Bontago, další z řady skvělých her studentů univerzity DigiPen.

Matěje Habartu při vyslovení otázky, kterou z freewarových her by bez okolků komukoliv doporučil, odpověděl prakticky okamžitě, že Flywrench. Tato parádní arkáda z dílem messhofa si od nás odnesla devítkové hodnocení a rozhodně si jej zaslouží. Po dalším přemýšlení z Matěje vypadly dva názvy, Tetroid 2012, výtečný klon Tetrisu střižený arkanoidem, a sportovní arkádu Gymnast. V ní, jak už název napovídá, se hráč vžije do role statného gymnasty na hrazdě, přičemž autor, zvaný Walaber, do ní zapracoval povedený fyzikální model. Ke hraní je potřeba mít gamepad se dvěma analogovými páčkami, což jen umocňuje zážitek ze hry.

Doporučení Tomáše Krajči by vydala na celý samostatný článek, ale protože se jako jeden z mála neštítí adventur, doporučí právě trojici her tohoto žánru. Beneath a Steel Sky je původem komerční, nyní ale zdarma šířená sci-fi adventura s dokonale pohlcujícím příběhem. 5 Days A Stranger startuje nádherně mrazivým způsobem hororovou sérii Bena "Yahtzee" Crosshawa o zloději Trilbym a mocné, starobylé kletbě. A konečně Cubert Badbone, soukromý detektiv, zahraje na humornou notu - a zároveň vás nasměruje k plodné autorce Deirdře Kiai, která má na svědomí řadu dalších skvělých freewarovek.

A na závěr bych vám ještě doporučil něco od mé maličkosti. Předně by to byla barevná arkáda de Blob, jež se v současné době předělává i pro konzoli Wii a která vyhrála v hlasování nezávislé sekce serveru Hrej anketu o nejlepší freeware hru roku 2006. Jako druhý, neméně zajímavý tip, zařazuji nápaditou a lehce morbidní plošinovku Karoshi 2.0 od talentovaného Holanďana Jesseho Venbruxe, v níž je hlavním úkolem zabít sebe sama. Jeden by se divil, jak to může být složité, ale i jaká to může být zábava. A do třetice všeho dobrého, návyková arkáda Icy Tower od vývojářů z Freelunchdesign dokáže zabavit na mnoho večerů, jen předem varuji – když se chytne, tak už nepustí… :-)

Tímto ukončuji nezávislá doporučení autorů Hrej (vaše vlastní tipy samozřejmě uvítáme v diskusi). Věřím, že si mezi nimi najdete i svého vlastního favorita a pokud ne, nebojte. Od zítřka se můžete těšit na dvojnásobný nášup plných her denně, čímž bychom vám rádi zpříjemnili okurkovou sezonu. Příjemné léto!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama