Článek New Nintendo 2DS XL

New Nintendo 2DS XL

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

12. 7. 2017 11:40 10
Reklama

Původní 2DS vydané v dávném roce 2013 mělo zájemcům nabídnout levnější variantu, jak si zahrát všechny hry pro tehdy dvouletý, ale stále ještě nový handheld od Nintenda. Předloňské New 3DS pak opravilo největší problém 3D zobrazování, přidalo pár ovládacích prvků a ještě mírně vylepšilo výkon. Nyní Nintendo přichází s další hardwarovou revizí, která však nemá sloužit jako nutný upgrade pro ty, kteří už 3DS vlastní. Naopak může přinést obří katalog her těm, které zajímá hraní na cestách, ale nechtějí za handheld příliš utrácet.

2DS PODRUHÉ

Přesně, jak název naznačuje, New 2DS XL míchá to nejlepší z předchozích revizí dohromady a spíše než na současné majitele cílí na mladé hráče nebo ty, kteří se obejdou bez 3D efektu a chtějí nový handheld levně. New 2DS XL disponuje klasickým zavíracím designem, posíleným hardwarem z New 3DS, většími obrazovkami XL verze, NFC čtečkou postaviček amiibo, sekundárním pseudoanalogem, sekundárními zadními tlačítky ZL a ZR, znatelně nižší hmotností a samozřejmě možností hrát všechny hry z katalogu 3DS a DS, kterých je za ty roky bezpočet. V balení se navíc rovnou prodává s nabíjecím adaptérem a vloženou micro SD o 4 GB. Co mu ovšem chybí, je možnost 3D zobrazení her, které New 3DS tak zásadně vylepšilo.

ZÁKLADNÍ PŘEHLED

ROZMĚRY:
 
š * v * h: 16 * 8,6 (16 otevřené) * 2 cm

HMOTNOST:
260 g


CPU:
ARM11 MPCore @ 268 MHz, 4 jádra

RAM:
256 MB (64 MB dedikovaných pro OS), 10 MB VRAM

Displeje:
vrchní 4,88", spodní 4,18"

Výdrž baterie:
3 hod.

Cena:
3990 Kč

Na pohled je New 2DS XL pěkný kus hardwaru. Plášť je vyveden z matného plastu a byť konzole nenabízí výměnné pláty (jako New 3DS), šrafovaný vršek s logem Nintenda v růžku je sám o sobě pěkný. Na trh přichází dvě barevné varianty, černo-modrá a bílo-oranžová. Ve výraznějších barvách jsou vždy vyvedené hlavní ovládací prvky a okraj krytu, což vůbec nevypadá zle nebo levně. Kdybych si měl zvolit mezi oběma variantami, sáhnul bych po té černo-modré, ale jsem si jistý, že i ta druhá si najde své příznivce.

CO SE ZMĚNILO

Při porovnání s New 3DS XL má novinka jiné rozvržení prvků na obou polovinách. Půjdeme-li svrchu, pak se přední kamera přesunula z vrchu horního krytu na spojující kloub, jenž sdílí s notifikační diodou a mikrofonem. Kloub ostatně při zavření handheldu z těla ční, a tak není kamera úplně zakrytá. Trochu bych se bál, že by při divoké manipulaci mohlo dojít k poškrabání. Zadní dvě kamery zmizely úplně a i oba speakery a ovladač hlasitosti se přesunul na spodní polovinu. Výsledkem toho je velmi tenký vršek zakrytý jen ochrannou plastovou vrstvou, která sice chytá otisky prstů, ale téměř nenese žádnou váhu. I lupání kloubů při nastavování horního displeje do jedné ze tří poloh je jemnější a plynulejší.

Spodní půlka nese tedy veškerou výbavu, ale jako taková tolik změn nezaznamenala. Tlačítko domů se přesunulo zpod obrazovky nalevo a i proto je spodní část zhruba o půl centimetru na výšku kratší než u New 3DS XL. Mírně zajímavé je posunutí pseudoanalogu C-stick níže, díky čemuž při jeho manipulaci už nehladíte špičkou palce spojující kloub obou polovin. Na samotném spodku se nachází vypínací tlačítko a tři diody signalizující připojení k internetu, stav baterie a probíhající proces, jack na sluchátka, zdířku na stylus, reproduktory a nově také zakrytý slot na cartridge, takže se do něj nedostane prach, i kdybyste přístroj vláčeli v nevypraném batohu.

PRO MALÉ I VELKÉ

Díky vnitřku spodní poloviny vyvedené z hliníku má konzole příjemně nízkou váhu. V rukou kvůli tomu sedí velmi dobře, je příjemná na dotek a navzdory své nízké hmotnosti působí docela bytelně. Stejně jako 2DS, i New 2DS XL je stavěno tak, aby přežilo občasné pády, ke kterým chtě nechtě u dětí dochází. Na děti myslí i délka stylusu, která je ještě zhruba o 1 cm kratší než v případě zkraceného stylusu v New 3DS. V rukou dospěláků se tak už docela ztrácí - při manipulaci nevyčuhuje z ruky jako tužka, ale její konec spočine v dlani.

Jelikož se ale výkonem New 2DS XL vyrovná New 3DS, čekají na hráče kratší načítací časy her i možnost i zahrát tituly, které byly dosud exkluzivní pouze pro nové 3DS. Za ty dva roky od vydání se to týkalo pouze několika málo her, nejznámější jsou Xenoblade Chronicles 3D, Dragon Quest VIII a Fire Emblem Warriors, které vyjdou letos na podzim. Lepší hardware se však projeví ve výkonu, rychlosti načítání či frameratu většiny novějších her včetně posledních Pokémonů, Hyrule Warriors nebo Monster Huntera.

ZUB ČASU HLODÁ DÁL

Co ovšem New 2DS XL nemá, je baterie srovnatelná s tou v New 3DS. Zatímco nabít ji plně trvá necelé 2 hodiny, výdrž by skutečně mohla být lepší. Na jedno nabití vydrží hrát onlinovku Monster Hunter Generations téměř 3 hodiny, offlinový Super Mario Bros. 2 pak běžel zhruba stejně dlouho. Je to slabota stejně jako v případě 2DS a při hraní je třeba myslet na to, že ani zaklapnutý nemusí handheld vydržet, než se dostanete domu k nabíječce. Uspané New 2DS XL samozřejmě energie spotřebovává podstatně méně, ale “luxusu” v porovnání s až desítkami hodin ve stand-by u New 3DS se nemůže měřit.

New Nintendo 2DS XL
i Zdroj: Hrej.cz

Každým dalším rokem se navíc projevuje zastaralé rozlišení 400 x 240 pixelů na horní obrazovce. Při sledování videa v YouTube aplikaci to sice není tolik znát, ale při hraní her poznáte, že je šest let starý displej zkrátka přežitý, navíc když Switch do rukou hráčům dává obrazovku se 720p a víc zvládne i průměrný smartphone. A třebaže jsou oba displeje New 2DS XL stále pěkně jasné a se sytými barvami, handheld už neumí automaticky přizpůsobit jasnost vrchního displeje podle světla v prostoru.

NUDIT SE NEBUDETE

Navzdory přízvisku New není nová revize handheldu od Nintenda zařízení z roku 2017. Jeho velikou předností je však nízká cena, která může přemluvit i ty hráče, pro něž bylo New 3DS stále příliš drahé. Je super, že se cenu podařilo udržet relativně nízko a přitom do balení přidat nabíječku a zaklápěcím designem odstranit nutnost ochranné taštičky, tedy dvou věcí, které byly třeba pořídit navíc k New 3DS a původnímu 2DS.

Katalog her pro zařízení je navíc masivní a obsahuje legendární hry jako The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D a Majora’s Mask 3D, návykový chill Animal Crossing: New Leaf nebo super RPG série Bravely Default, Pokémon, Fire Emblem a Monster Hunter. Letos má navíc ještě vyjít Metroid: Samus Returns, nový puzzle ze série Layton, noví Pokémoni, krokovací Etrian Odyssey V nebo akční Monster Hunter Stories. Víme i o titulech ohlášených na příští rok. Nějakou chvíli s námi tady 3DS bude a pokud jste o novém handheldu uvažovali a váháte kvůli ceně, New 2DS XL je stvořené přímo pro vás.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama