Článek Nejlepší freeware hry roku 2012

Nejlepší freeware hry roku 2012

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

9. 1. 2013 23:25 6
Reklama

Už se stalo pravidlem, že vždy na přelomu roku pro vás uspořádávám mezi autory, kteří přispívají do nezávislé sekce, anketu o nejlepší freeware hru roku. A stejně jako každý rok i letos nebyl výběr nejlepší desítky jednoduchý, ale naše léty prověřená metodika si s hlasováním poradila i tentokrát. Funguje tak, že každý autor odevzdá svou individuální TOP desítku titulů, jež jej nejvíce zaujaly. Hra na prvním místě od něj obdrží deset bodů, na druhém devět, atd. Výsledek nicméně nevychází z pouhého součtu bodů. Freeware titulů vychází ročně stovky, možná tisíce, takže už jen samotné proniknutí mezi nejlepších deset u každého individuálního autora svědčí o jejich kvalitách, pět umístění na desátém místě by však nedokázalo předčít ani jeden na místě prvním. Zde přichází ke slovu koeficient násobící počet umístění v jednotlivých žebříčcích. Tímto způsobem vzniklo bodové hodnocení ve finálním žebříčku. Ale už dost matematických vzorců a úvah o objektivitě hlasování, pojďme se podívat, které tituly nás v posledním roce zaujaly nejvíce.

Na chvostu TOP desítky

Stejně jako v loňském roce je i letos desáté místo dělené a namačkaly se na ně dvě originální plošinovky se shodným počtem 20 bodů. Jednak je to titul BLINK, který má původ v hlavách studentů ze severoamerické univerzity Digipen, jednak zajímavá hříčka Warp, kterou Filip Štochl přirovnal ke kombinaci Portalu a Super Maria, což zní velmi zajímavě. Na deváté příčce se s 22 body umístila adventura Donna: Avenger of Blood vyprávějící příběh upírky Donny, která nejen, že je nahá, ale musí také přijít na to, kdo stojí za smrtí jejího manžela a odhalit kořeny vládní konspirace… Na místo osmé se vyškrábala první hororová záležitost v top desítce, first person akce Erie, jež získala 24 bodů. Odehrává se v šedesátých letech uvnitř jaderné elektrárny u jezera Erie, kde se stalo něco strašného. V podstatě jste absolutně bezbranní, jediná „zbraň“ je sprej, kterým lze značkovat již projitá místa pro lepší orientaci ve spletitých chodbách opuštěného komplexu.

Těsně pod vrcholem

Dostáváme se k titulům, které se v žebříčku nejvíce přiblížily stupňům vítězů. Všimněte si, že v této části žebříčku jsou rozestupy minimální, tak vyrovnaná je letošní anketa. Tedy, krom vítěze, ale k tomu později. Na místo sedmé se díky 28 bodům dostala experimentální sportovní arkáda Zineth, jejíž tvůrci se nebáli vlka nic a vytvořili akčně-rychlostní simulátor bruslení, který z pěti kilometrů křičí: „Jsem totální úlet!“. Na šesté příčce se umístil také experimentální projekt, tentokrát od studentů z DigiPenu, kteří mají v žebříčku dokonce trojí zastoupení. First person adventura Void získala 30 bodů a přináší zajímavou logickou hříčku, kdy se hráč dostane do polorozpadlé vily, jež byla v dávných časech vyšperkovaná zlatem a pýchou jejích obyvatel. Hráč má k dispozici schopnost, která dokáže krátkodobě přeměnit zchátralé místnosti do dob dávno minulých… Místo páté skrývá osmé a také závěrečné pokračování adventurní série Ben Jordan s podtitulem Relics of the Past. Detektiv získal v hlasování 32 bodů za své poslední dobrodružství, ve kterém najdou konečně odpovědi všechny otázky vyplývající z předchozího děje. Nevděčné umístění těsně pod stupni vítězů a pomyslná bramborová medaile skrývá další experimentální plošinovku původem z univerzity Digipen. Douse získalo 38 bodů a představuje příběh dešťové kapky, která se snaží dostat zpět domů, do oblak.

Stupně vítězů

Ale už dost chození kolem horké kaše, pojďme se podívat na stupně vítězů skrývající trojici nejlepších titulů, které se bodově odpoutaly od zbytku světa. Bronzová medaile putuje za 60 bodů do českých luhů a hájů k autorům adventury Kulivočko, které jeho autoři z týmu Fat Funky vydali volně ke stažení. Tedy, pouze první epizodu, ale jelikož o druhé se nikde nemluví, bude dost možná i poslední, což by byla opravdu škoda.

Říká se, že historie si pamatuje pouze vítěze a druhé místo nic neznamená. V případě Ascension by to byla ale rozhodně škoda! Druhé místo a s ním spojené pomyslné stříbro skrývá tuto hororovou plošinovku s 88 body, která uchvátila nejen autora recenze Davida Kalendu, ale i ostatní hlasující autory. Zabodovala především úchvatnou temnou atmosférou a napětím, které by se dalo krájet pouze ostrým nožem ze švýcarské oceli…

Nejlepší freeware hra roku 2012

Zatímco většina žebříčku byla bodově vyrovnaná a větší rozdíly byly znát až na druhém a třetím místě, vítězný titul všem ujel ne o jeden, ani o dva, ale snad o deset zaoceánských parníků. Prozradím, že tento titul získal rovných 200 bodů, což je s přehledem nejvíce za dobu, co tuto anketu vyhlašujeme. Uvedu také, že se rovněž budete bát, v roce 2012 vůbec vynikaly na freeware scéně hororové tituly. A když řeknu, že v něm budete hledat osm stránek v setsakramentsky temném lese vybaveni pouze baterkou, jež pořádně neosvítí ani nejbližší borovici, bude spoustě lidí naprosto jasné. Nejlepší freeware hrou roku 2012 podle hlasování nezávislé redakce serveru Hrej.cz se stává Slender: The Eight Pages!

Pro přehlednost ještě malá rekapitulace elitní freewarové jedenáctky roku 2012:

1. Slender: The Eight Pages, 200 bodů
2. Ascension, 88 bodů
3. Kulivočko, 60 bodů


4. Douse, 38 bodů
5. Ben Jordan Case 8: Relics of the Past, 32 bodů
6. Void, 30 bodů
7. Zineth, 28 bodů
8. Erie, 24 bodů
9. Donna: Avenger of Blood, 22 bodů
10. BLINK, 20 bodů
10. Warp, 20 bodů

The best of the rest

Nebylo by to tradiční každoroční vyhlášení, abychom nezmínili několik titulů, které se do elitní společnosti nedostaly. Těsně pod branami top žebříčku se umístily plošinovka You have to win the game, shoot’em up Verminest a další hororová adventura Imscared – A Pixelated Nightmare. Za sebe přidávám Tiny Soccer Manager Stories, zajímavou sportovně-logickou hříčku, úžasný minigolf Wonderputt nebo Monster Plant Story, arkádu, v níž Adéla opravdu ještě nevečeřela. Dále už jen telegraficky, zaujmout by ještě mohly tituly jako Concrete Trees Burn Violet, Happy Little Murder Friends, Carny Death Peddlers, Perspective nebo Teletrooper. Nerad bych, aby se z konce článku staly nic neříkající Zlaté stránky, takže tímto výběr ukončuji. Pokud se váš favorit mezi jmenované nedostal, podělte se o něj v komentářích a doporučte ostatním čtenářům!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama