Článek Na cestě k E3: Příručka turisty

Na cestě k E3: Příručka turisty

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

30. 5. 2012 22:32 2
Reklama

Pro normálního smrtelníka bude následující úterý nejspíše den jako každý jiný, avšak pro hráče a všechny se zábavním průmyslem spojené odstartuje bezpochyby jedna z největších událostí roku, totiž další ročník výstavy E3. Přestože je tato akce k vidění pravidelně každým rokem, dali jsme dohromady základní fakta, díky kterým bude v obraze i dosud nezasvěcené publikum. Těm zkušenějším ale konkrétní informace také mohou přijít vhod.

Kdy a kde se E3 letos koná?

V oficiálním termínu se výstava koná 5. – 7. června a místo zůstává i pro tento rok stejné, tedy budova Convention Center v Los Angeles. Vstup je však omezen pouze na lidi s herním byznysem pracovně provázané, tudíž pokud nejste novinářem nebo vývojářem, na E3 se s největší pravděpodobností přes gorily hlídající u vstupu nedostanete.

Co se tam všechno děje?

Výstava E3 je zaměřena na představování chystaných herních produktů velkých firem, jako je Microsoft, Sony či Nintendo. Připraveny jsou konference, na nichž dochází k odhalení nejnovějších her nebo třeba nového hardwaru. Přítomni jsou také vizionáři, designéři a osobnosti jednotlivých firem, kteří kromě jiného také poskytují rozhovory pro novináře. Určitě se můžeme těšit na jména, jako je Don Mattrick, Peter Moore, John Riccitielo, Shigeru Miyamoto a na další významné lidi světové herní scény.

Jaký je hlavní program?

Tou nejdůležitější náplní E3 zůstávají tiskové konference jednotlivých firem, které načne už v pondělí od 18:30 tradičně Microsoft. Ve 22:00 se pak na pódiu představí společnost Electronic Arts, jíž o půlnoci vystřídá Ubisoft. Až ve tři hodiny ráno našeho času dojde na Sony, konference zakončí v úterý v 18:00 Nintendo. Tak uvidíme, co všechno si pro nás připravili.

Jak se mohu informovat o dění?

Od nás zavítá přímo do Los Angeles kolega Jarda Möwald, který si tam ovšem nejede udělat dovolenou, nýbrž získávat cenné materiály a informace z terénu. Na připravování novinek a článků však nebude sám, vybraní členové naší redakce se aktivně zapojí do sledování E3 spolu s ním, i když jen z Prahy. Ti mají na starosti informační pokrytí. Jádro pražského týmu budou tvořit Marek Švrkala a Petr Strecker, svým dílem ale k E3 zpravodajství přispějí prakticky všichni autoři. Těšit se rovněž můžete na Jardovy videoblogy vypovídající o aktuálních dojmech, česky titulkované aktuální trailery a přichystáno je i velké překvapení, k jehož odhalení vás průběžně směřují facebookové indicie. Dodejme jen, že na jeho přípravě se bude podílet "24/7 tým" Zdeněk Princ, Tomáš Krajča a Jiří Bigas.

Uvidíme „Xbox 720 a PlayStation 4“?

Tuto otázku si klade hodně lidí, avšak dle vyjádření obou firem se nic podobného nechystá. Také se ale může klidně stát, že nás zaskočí a alespoň nějakých informací se o budoucí generaci konzolí přece jenom dočkáme. Nějaká překvapení ovšem rozhodně za dveřmi čekají, protože to bývá zvykem každý rok, tak uvidíme.

Jaké hry budou představeny?

Samozřejmě vám nemůžeme nabídnout kompletní soupisku připravovaných her, protože některé zůstávají stále ukryty pod pokličkou, ale základní nabídka těch dosud nejočekávanějších titulů by tu byla. Potvrzen byl namátkou Assassin's Creed III, Far Cry 3 či Rayman Legends pro Wii U. EA ukáže nový díl Need For Speed, další ročník FIFA 13, Crysis 3 nebo třeba SimCity. Představí se nám také ARMA III, Spec Ops: The Line, Resident Evil 6, Hitman: Absolution, Metro Last Light a další. Podrobnější nabídku chystáme do dalšího článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama