Článek Na cestě k E3: Co můžeme čekat?

Na cestě k E3: Co můžeme čekat?

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

31. 5. 2012 22:00
Reklama

E3 2012 se každým dnem nezadržitelně přibližuje a jak to tak bývá, některé informace na povrch sice vyplouvají a jsme s nimi obeznámeni, ale spousta jiných se stále střeží, aby překvapili až ve vhodný moment. My jsme si zkusili vstoupit do rolí věštců a za pomoci křišťálové koule vyčíst předpokládaný průběh výstavy a předpovědět tak budoucnost herního průmyslu. Náš zájem se přitom soustředil zejména na tři stěžejní konference firem Microsoft, Sony a Nintendo ve snaze odhalit jejich plány.

Microsoft zase kašle na PC

Z programu již víme, že v pondělí vše odstartuje Microsoft, kteří pakliže se budou držet svých standardů, nemine nás hned na úvod hratelná ukázka připravovaného dílu Call of Duty: Black Ops 2. Tam jsme zvědavi nejen na samotnou výbušnou akci, v níž bude k vidění třeba i značně prodiskutovávaná jízda na koni, ale i na stav baterií v ovladači, aby nedošlo k úsměvné momentce, jako tomu bylo při loňském představování. Jakmile se rozproudí všem přítomným v sále dostatečně krev v žilách, očekáváme zvýšenou pozornost ze strany majitelů Kinectu, jímž budou představovány opět chystané nové tituly. Předpokládáme oznámení Dance Central 3, Kinect Sports 3 a možná i Kinect Rush 2: A Cartoon Network Adventure. Už před rokem se také objevil antikou načichlý titul Ryse, u nějž by mohla být připravena hratelná ukázka a rovněž Fable: The Journey. Nějaký pokrok snad vývojáři udělali, tak by se neměli ostýchat své produkty naplno ukázat. Poté se ještě možná potvrdí podpora pohybového ovládání ve hrách jako je Rainbow Six: Patriots, nový Harry Potter či ve vybraných sportovních značkách (FIFA 13, NHL 13, Madden). Můžeme si být jistí, že Microsoft dá o přítomnosti Kinectu pořádně znát a udělá mu po roce zase pěknou reklamu.

Novinky by mohly být ohlášeny, i co se týče služeb na Xbox Live, ovšem to nás tolik zajímat nemusí, neboť v České republice jejich podpora poněkud skomírá. Ohlášení budoucí generace stávající konzole Xbox 360 se schovává až pro další ročník E3, tudíž nějaké šokující překvapení v tomto směru neočekáváme, avšak u nabídky her by mohla být situace jiná. Určitě vystrčí růžky velmi očekávaný titul Halo 4, který by se mohl stát dominantou na multiplayerovém poli, což nám možná bude chtít tisková konference dokázat. Ostře sledované je také pokračování oblíbených závodů nazvané Forza: Horizon, kde by opět mohl figurovat nějakým způsobem Kinect. Konečně se snad dočkáme ukázky Metal Gear Solid: Rising, který se poprvé objevil na předminulé výstavě a nová Lara ze hry Tomb Raider by rovněž mohla ukázat svoji rozkošnou tvář. Celkově však od Microsoftu nečekáme velké zázraky, což určitě neznamená, že jejich tisková konference nemůže být vydařená, ale pakliže nějaké nečekané oznámení přeci jen přijde, dojde k němu až na samotný závěr a pravděpodobně oznámením pokračování nějaké úspěšné značky. Nabízí se Alan Wake 2, CrackDown 3 či započetí nové trilogie Gears of War. Nic z toho není nereálné, zvláště o poslední jmenované variantě se dost šušká.

Sony nevýrazným tichošlápkem

Společnost Sony zatím působí trochu tajemně a jsme opravdu zvědavi, co nakonec předvedou. Určitě si bude chtít napravit reputaci se svým protěžovaným handheldem PlayStation Vita, který po celý rok doplácel zejména na nízký počet kvalitních her, a proto očekáváme velký nášup nových titulů, čímž se konference zahájí. Poté se může stát prakticky cokoliv, což Sony staví do docela výhodné pozice, protože se může stát černým koněm mezi svými dvěma úhlavními konkurenty, o kterých se do určité míry ví, co mají na programu. Snížení ceny zmíněného handheldu se sice asi nedočkáme, avšak pokud jde o PlayStation 3, děláme si větší naděje a určitě by tato zpráva nikoho nezarmoutila. Opravdu napjatí jsme však kolem pohybového ovladače Move, kolem něhož se na rozdíl od Kinectu moc nemluví a pomalu ale jistě ztrácí na popularitě. Otázkou zůstává, jak na to Sony zareaguje. Nechá stávající situaci plavat a Move tak pomalu zamíří k ledu, nebo se rozhodne problém radikálně řešit? Uvidíme.

Nabízí se i vcelku široké portfolio her, které můžou i nemusí být na konferenci prezentovány. Nepochybujeme o ukázce zombíky prolezlém titulu The Last of Us, od něhož si mnozí hodně slibují a někteří se na odhalení dalších informací vyloženě těší. Mezi další očekávané hity patří Dust 514 (nápadně připomínající Halo) či LittleBigPlanet Karting, závodní pokračování známé exkluzivní plošinovky. Jakožto mírný experiment se jeví připravovaný titul God of War: Ascension se zaměřením na multiplayer. Jestli se ukáže kočkopes známý z působivého traileru hry The Last Guardian, jednalo by se o jedno z velmi příjemných překvapení večera, ale vsadit bychom si na to asi nešli. Něco podobného platí o akci Agent, o níž se věru dlouho neslyšelo, a jakékoliv zprávy o vývoji by určitě nikoho neurazili. V případě Sony však věříme, že překvapit dokáže a možná si nechá na závěr i nějakou bombu, jako třeba oznámení Killzone 4. Sérii Uncharted asi také nenechá po třetím dílu jen tak ležet ladem.

Nintendo a Wii U

Od Nintenda se letos díky nové konzoli čeká asi nejvíce a mělo by se jednat o hřeb celé E3. Očekávání jsou veliká a nedovedu si ani představit, že bychom mohli být zklamáni. Wii U sice hardwarovým výkonem nedosahuje ani specifikací Xboxu 360 a PlayStation 3 (což se může i pozitivně projevit na ceně konzole), ale Nintendo na hrubou sílu nikdy moc nehrálo a raději se soustředilo na unikátnost v ovládání a celkový koncept. V tomto případě očekáváme to samé, akorát že nabídka her bude disponovat konečně zvučnějšími jmény i pro hardcore hráče. Co se oznámí na konferenci, to není moc jisté. Mezi potvrzené hry však můžeme zařadit Pikmin 3, Super Mario Wii U, Aliens: Colonial Marines, Darksiders 2, Metro: Last Light, Rayman Legends a dokonce Assassin's Creed III. Vedle těchto titulů se však může objevit i Zelda Wii U, Wii U Sports, Batman: Arkham City, Call of Duty, Dirt či Ghost Recon Online. Velkým překvapením by byla demonstrace Grand Theft Auto. Kromě kvanta představených her by měla řeč dojít také na samotnou cenu nové konzole a k zveřejnění data oficiálního uvedení na trh, které se předpokládá na období kolem Vánoc. Samozřejmě ale Nintendo věnuje prostor i svým jiným produktům. Pro handheld 3DS by měly být připraveny hry jako Monster Hunter, Paper Mario, New Super Mario Bros. 2, Luigi's Mansion 2 či Animal Crossing. Na konferenci Nintenda jsme zkrátka velmi zvědavi.

V rychlosti ještě vyjmenujeme všechny potvrzené hry, které se na stáncích či konferencích jednotlivých firem určitě v nějaké podobě objeví:

Spec Ops: The Line, Borderlands 2, XCOM: Enemy Unknown, Persona 4 Arena, Persona 4 Golden, ArmA III, Carrier Command: Gaea Mission, DayZ, Resident Evil 6, Lost Planet 3, DmC, Street Fighter x Tekken, Dust 514, Battlefield 3: Armored Kill, Battlefield 3: Close Quarters, Crysis 3, FIFA Soccer 13, Madden NFL 13, Medal of Honor Warfighter, NCAA Football 13, Need for Speed: Most Wanted, NHL 13, SimCity, Outernauts, World Series of Poker, Rock Band Blitz, Dragon Commander, Divinity Project, NBA Baller Beats, Zumba Fitness, Star Trek: The Game, Tekken Tag Tournament 2, Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, Dark Souls: Prepare to Die Edition, Dragon Ball Z for Kinect, One Piece: Pirate Warriors, Pikmin 3, Super Mario Wii U, Neverwinter, Raiderz, Aliens: Colonial Marines, Sonic & All-Stars Racing Transformed, Jet Set Radio, Eador: Masters of the Broken World, PlanetSide 2, DC Universe Online, Free Realms, Star Wars: Clone Wars Adventures, EverQuest, EverQuest II, Vanguard: Saga of Heroes, Hitman: Absolution, Tomb Raider, Sleeping Dogs, Quantum Conundrum, Heroes of Ruin, Kingdom Hearts 3D Dream Drop Distance, Theatrhythm Final Fantasy, Dead or Alive 5, Darksiders II, Metro Last Light, Defiance, End of Nations, Rift, Far Cry 3, Rayman Legends, Assassin's Creed III, Rocksmith, ShootMania Storm, Counter-Strike: Global Offensive, Zen Pinball 2, Marvel Pinball: Avengers Chronicles, Marvel Pinball 3D, KickBeat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama