Článek MSI GS65 Stealth Thin

MSI GS65 Stealth Thin

David Plecháček

David Plecháček

19. 12. 2018 14:50 5
Reklama

Ne, herní notebook MSI GS65 Stealth Thin mi nezůstal, nemusíte se bát. Na druhou stranu vás může zajímat otázka, zda-li bych si jej rád nechal, nebo zda-li bych si jej sám pořídil. Necelý měsíc s nadupaným strojem mi měl na tyto otázky odpovědět. A odpověděl. Pravdou je, že bych jej sám chtěl. Je absolutně překrásný a ještě ke všemu výkonný. Pravdou ale také je, že se čím dál častěji ukazuje, že jde vždy o to dělat kompromisy, a ani v této cenové relaci si člověk nemůže být jistý vůbec ničím.

ZVLÁDNU VŠECHNO

Pokud si MSI GS65 pořídíte, tedy překrásný notebook, který stojí přibližně 55 tisíc, okamžitě do něj začnete rvát to nejmodernější, co najdete. Máte-li VR, připojíte VR. A MSI jej zvládne. Máte-li Battlefield, nainstalujete jej. Sice bez raytracingu, ale poběží a bude parádní. A tímhle stylem můžeme odkrajovat všechny věci, od těch aktuálních, až samozřejmě logicky i po ty starší. Takže chcete hrát GTA V? Jasně. Armu 3? Není problém. Problematické porty nějaké hry? Taky to půjde. Tituly v early accessu? No dobře, tak ani tento notebook není všemocný a má určité rezervy.

První, a prakticky jedinou chybkou je to, že má pouhých 500 GB, a to není mnoho. Majitelé základních konzolí by mohli vyprávět.

Na druhou stranu, najděte je. Procesor Intel i7-8750H, NVIDIA GeForce GTX 1070 s 8 GB GDDR5 paměti VRAM, 16 GB DDR4 RAM, 144Hz panel, baterie, která vydrží až osm hodin, Hi-Res audio... Prostě láska. Jak jste asi poznali z označení „Stealth Thin“, tohle všechno se vejde do obdivuhodně malého těla. Kovová konstrukce je enormně tenká, až má člověk pocit, že nemůže být příliš bytelná. Ale ona je, jen je to nezvyk. V rámci šetření místa designéři z MSI z notebooku vyhodili i klasický harddisk, takže vaše data se budou ukládat na kompaktnějším, ale co nás zajímá především rychlejším SSD. První, a prakticky jedinou chybkou je to, že má pouhých 500 GB, a to není mnoho. Majitelé základních konzolí by mohli vyprávět, a to jim disk nezabírá neustále bobtnající Windows. S diskem budete bojovat neustále, takže to chce rychlý internet, abyste měli pohodlnou možnost neustále měnit herní nabídku podle aktuálních nálad.

JSEM MALÝ, ALE ŠIKOVNÝ

Co se týče monitoru, hovoříme o typickém rozměru 15,6 '' a rozlišení 1920 x 1080. Pokud jste zhýčkaní, možná namítnete, že v tomto ohledu mohl notebook trochu nakynout, nicméně pokud pořizujete Stealth Thin, zřejmě vám jde v první řadě o výkon v co nejkompaktnějším balení. A to MSI nabízí. Krom toho se jedná o notebook, v němž naleznete 144Hz obrazovku. Zařízení je i tak neuvěřitelně tenké a neuvěřitelně lehké, na rozdíl od vyloženě herních pracantů, kteří by GS65 rozdrtili, jen pokud byste je na něj na okamžik položili. Herní notebooky, i přes svůj název, nejsou úplně stroje, které byste každý den tahali v batohu, jen když na to dojde, je jejich převážení o poznání lehčí než tahat celou skříň s kabeláží a dalšími věcmi, nemluvě o monitoru (pokud by nebylo zbytí a cílová destinace by nedisponovala třeba televizí).

S MSI je to jiná písnička. Vzít jej je lehčí než tahat klasické, cenově dostupné domácí notebooky té nejlevnější kategorie. Věřte mi, jeden takový mám, už neuvěřitelných šest let, a je mi jasné, že pokud si někdo pořídí nový stroj, bude výrazně lehčí a kompaktnější. Ale že se takhle dá zmenšit i něco, co má ve svém nitru GTX 1070? Smekám. Na výšku nemá složené tělo ani dva centimetry, a pokud jste drželi nějakou z desktopových karet od NVIDIA v ruce, víte, že to nejsou rozměry ani jí samotné. A pokud hovoříme o váze, je to prakticky ta samá písnička. A přemýšleli jste někdy, čím to je?

JE MI TROCHU HORKO

Je to těmi ohromnými ventilátory, které kartu provází. Minimálně co se týče velikosti, váhu nechme stranou. Je tak jasné, že redukční dieta musela krouhat i na těchto místech. A to rozhodně není dobře. Problém těchto dlouhodobých, leč na poměry recenze i tak krátkodobých zápůjček, je takový, že testy nikdy nemohou odhalit, co udělá teplota s jednotlivými komponenty v dlouhodobém časovém horizontu. Jinými slovy, MSI GS65 Stealth Thin všechno zvládne, splní vám, co vám na očích uvidí, ale bude se potit doslova jako prase. Kdyby se místo elektřinou živil živočišnou energií, kapal by z něj po výkonu omastek jako z pořádného fláku vepřového bůčku.

Mějte na paměti, že největší achillovou patou je dostatečné chlazení. Notebook byste neměli pokládat třeba na postel nebo na deku nikdy, ale v případě tohoto MSI je to absolutní povinnost.

Díky elektřině ale „jen“ topí. A topí hodně. Malinkaté ventilátory, leč jsou průduchy po větší části obvodu a zespodu notebooku, nestačí teplo odvádět pryč tak rychle, jak by bylo záhodno. Ne tak fatálně, aby si řekl dost a prostě vypnul, ale dostatečně a především dlouhodobě na to, aby regulérně trpěl. 90°C je taková běžná provozní teplota, ale ohřeje se i víc. A on to vydrží, bude takhle trpět den, druhý, třetí, týden, dva týdny, měsíce a pak možná i roky... ale jak dlouho? Jistě, elektronika je spotřební zboží, o tom se tu doufám bavit nemusíme, ale kupujete-li stroj za více než padesát tisíc, chcete, aby nějaký čas vydržel. A i když má veškeré komponenty na to, abychom si i za rok za dva, pro někoho (většinu?) za čtyři za pět, řekli, že stále stačí i na nové hry, dost možná jej dohoní zubatá o poznání dříve.

A nebo také ne. V tom je ta obtíž. Já to nevím, a vy to nebudete vědět také. Je to jako s kouřením, někdo může pálit cigaretu za cigaretou, mít plíce černé a plné dehtu a dožít se požehnaného věku, a jiného klepne. Já nechci malovat čerta na zeď a říkat, že to jsou fatální důvody, proč do novinky nejít, protože jimi nejsou a stále si myslím, že se jedná o obdivuhodný stroj. Jen mějte na paměti, že největší achillovou patou je právě dostatečné chlazení. Notebook byste neměli pokládat třeba na postel nebo na deku nikdy, ale v případě tohoto MSI je to absolutní povinnost. Nevíte co k Vánocům? Dopřejte si chladící podložku, která též pomůže. Ale nepovažujte za samozřejmé, že permanentní tlak bez údržby notebook přežije. Nepřežije. V tomto ohledu tak vyžaduje zvýšené nároky a zvýšenou pozornost.

A JINAK?

Jinak je MSI GS65 Stealth Thin prakticky bez chybičky. Elegantní, designově špičkový, hardwarově nabušený, střídmě hlasitý (s tím je potřeba u herních notebooků počítat), ale také adekvátně drahý. Je na zvážení, zda využijete všech jeho kladů, zda je potřebujete a zda si je nebudete pořizovat z rozmaru. Nespornou výhodou je velikost, která vám spolu s váhou dopřává potřebnou mobilitu. Přináší to komplikace, ale pokud si jich jste vědomí, dá se s nimi pracovat. Pokud dokážete všechno ideálně skloubit, dostanete zařízení, které se rovná výkonným počítačům, na němž si dnes zahrajete prakticky vše.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama